Nejste přihlášen/a.
V novém bytě plánujeme vybourat příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem. Je to cihla (ca 10cm tloušťka), jsme v nejvyšším patře, střecha je panelová. Na samotné bourání si budu pořizovat firmu, ale tuší někdo jak je to se schválením? Musí to vidět statik (kde ho seženu), musím to nahlásit na stavební úřad či dokonce musí být stavení povolení?
Za případné rady a informace děkuji
podívejte bytové domy mívají obvykle svého správce, který dům obecně spravuje. Každopádně bych nechodil, ani za stvavebním úřadem s touto příčkou jako právě spíše za tímto domovním správcem, a nahlásil bych, že chcete něco budovat. Dále by to měl vědět majitel domu či bytu, pokud jím nejste přímo vy. Právě ten správce by Vám to měl povolit a případně třeba nařídit posudek statika před započetím prací. V prvním kroku by ten záměr chtělo hodit na papír a vytvořit tzv. zjednodušenou formu dokumentace a zapsat všechny důležité údaje k tomu... adresa, byt, kdo tam bydlí, které patro, kdo to bude provádět kdo financovat a pod. S velkou pravděpodobností je tato příčka nenosná, pozor však že pod omítkou mohou vést el. kabely. Kdo je majitelem domu, resp. bytu?
Přidám se k Mirovi.Je nutno rozlišit,zda se jedná o bytový dům vlastníků,nebo družstevní.
V družstevním je nutno si vyžádat souhlas majitele - družstva.Bez něj byste mohli i přijít o bydlení.
Ve spoluvlastnickém domě je nutno mít souhlas samosprávy,to je 75 % bydlících.
Myslím,že staební povolení u zbourání příčky není potřeba.
JABRAKA
Re Jabraka - stavebnictví naprosto není moje parketa, takže k tomu nic, ale jsme vlastníky bytu, v domě SVJ. Nezdá se mi, že bych já musela mít souhlas 75 % bydlících, pokud si chci doma něco po svém zrekonstruovat - samozřejmě nesmím bourat nosnou zeď atp., ale jestliže si chci doma něco "poskládat" jinak a stavební hledisko mi v tom nebrání, může být přece ostatním majitelům bytových jednotek naprosto putna, co si doma rekonstruuji, ne? V družstvu ano, s tím souhlasím, ale v SVJ - o tom pochybuji. Ostatně, rekonstrukcí se tu dělalo bezpočet a nikdo se nás na nic neptal... a stejně tak bych jednala já. Proto jsme si nekoupili družstevní byt, ale vlastní, aby nám nikdo nelezl za práh. Pokud toto upravuje zákon, opravte a odkažte mě, ráda se přiučím.
doplněno 05.01.11 11:57:Doplňuji v reakci na Jabraka, Maverick: Samozřejmě že pokud způsobím svou rekonstrukcí nepořádek v celém baráku, musím to po sobě uklidit (máme toto ve stanovách), ohledně hluku také souhlasím. Jenom mi připadá podivné chtít souhlas s věcí per se. Tj. fakt by mě nenapadlo se někoho ptát, jestli si s dovolením můžu vybourat tady tyhle dveře a támhlety zazdít, protože z toho udělám pohodlnější bydlení (opakuji, je-li vše stavebně OK), protože se může najít závistivec, který by mi toto neodsouhlasil jen z toho důvodu, že on by také rád, ale nemůže. Například. Vůbec by mě to v Čechách nepřekvapilo. A proto to asi nikdo nedělá... No, je-li to v zákoně, tak OK, ale stejně myslím, že to každý obejde, a kdyby něco, tvrdil by, že úpravu provedl předchozí majitel...
Mám byt v OV a jsme společenstvo vlastníků a když jsem čistě teoreticky zjišťoval rekonstrukci jádra, tedy vyzdění tak mi bylo řečeno- stačí ohláška, zjednodušená dokumentace a souhlas 75% vlastníků. Taky se mě nikdo na nic neptal a rekontrukcí jader tam už pár bylo, ale oficiální cestou by to takhle mělo být
Pu:
No bourání příčky není záležitost,která by ostatní obyvatele nerušila.Vím z vlastní zkušenosti,že jsou lidé nevýslovně sobečtí a neohleduplní a klidně vrtají panel v neděli v poledne,kdy si člověk chce dát siestu.Nu a na tyto případy by se to schválení mělo vztahovat.Stejně tak vození cihel výtahem,bordel a haldy prachu na chodbách.Takže ten,kdo chce kutat v bytě,by mu ostatní obyvatelé měli určit co nejšetrnější způsob,jak toho dosáhnout.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.