Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych Vás požáda o radu. Má matka, a nejsem na ni hrdá, si udělala několik dluhů, řádově v milionech. Jenže místo toho, aby to řešila, tak si zbalila kurf a odjela neznámo kam. Mě by zajímalo, jestli se její dluhy vztahují na mě, potažmo na mé sourozence? Všichni už jsme zletilý. Bojím se, aby nepřišel exekutor na mě, s tím, že budu do konce života platit za její blbost.
Předem děkuji za odpověď - už jsem zoufalá, přála bych si normálně žít, ale vždycky se něco vynoří a mě to znova posune někam dolů...
0x
Je-li příbuzenský vztah to jediné, co Vás spojuje s dluhy Vaší matky, pak nemusíte mít obavy, že byste měla tyto platit.
0x
Sice vám nezávidím vaši situaci, ale přesně jak vám píší kolegové, nemusíte se obávat, že za matku vy a nebo sourozenci budete platit dluhy. Důležité je, jak píše myse, si ověřit, že jste za její půjčky nebo jiné dluhy neručili. Zkuste si zmapovat, komu dluží a případně i výši dluhů. Můžete mít s exekutory problémy, pokud máte s matkou nějakou nemovitost. Ale o váš případný podíl nepřijdete, jenom se může snížit její hodnota. Pokud tedy něco společně vlastníte, kontrolujte si dispozice s majetkem na nahlížení do KN - nahlizenidokn.cuzk.cz/... . Nenechte se jednáním matky srážet a žijte si svůj život - pevné nervy a hodně štěstí. ![]()
Ještě doplním busse - v případě dědictví byste dluhy matky platili pouze do výše dědictví, pokud ho rovnou neodmítnete.
mě se jednalo o její nemovitost, na které nejsem trvale hlášená. Další problém ale je, že jsem jí pak přihlásila ke mě do domu, nebydlím tam a nic tam není, protože ho prodávám, ale dočetla jsem se, že exekutor nemůže "šáhnout" na nemovitost. Zrušení trvalého pobytu je v řízení, ale dopisy jí tam zatím chodí.
Pokud to není nemovitost v hodnotě přesahující dluhy, tak s ní amen jak se do toho vloží exekutor. Můžete si ji třeba pak koupit. Nejlépe se podívat na exekutorský řád, OSŘ. Vy v tom furt plavete, "šáhnout" na nemovitost ... za jakých okolností. Jdětě za právníkem co se v tom vyzná, jak se ochránit.
Exekutor může "šáhnout na nemovitost" jenom pokud je dlužník jejím vlastníkem nebo spoluvlastníkem. Jinak ne. Proto bude dům matky pravděpodobně prodán v dražbě - a je úplně jedno, jestli tam máte trvalý pobyt.
stejně tak je jedno, když prodáváte svůj dům - exekutor vám v prodeji VAŠEHO domu nemůže bránit, protože matka není vlastníkem.
Ale určitě bych matku odhlásila z trvalého pobytu ze svého domu/bytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.