Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych Vás požáda o radu. Má matka, a nejsem na ni hrdá, si udělala několik dluhů, řádově v milionech. Jenže místo toho, aby to řešila, tak si zbalila kurf a odjela neznámo kam. Mě by zajímalo, jestli se její dluhy vztahují na mě, potažmo na mé sourozence? Všichni už jsme zletilý. Bojím se, aby nepřišel exekutor na mě, s tím, že budu do konce života platit za její blbost.
Předem děkuji za odpověď - už jsem zoufalá, přála bych si normálně žít, ale vždycky se něco vynoří a mě to znova posune někam dolů...
Je-li příbuzenský vztah to jediné, co Vás spojuje s dluhy Vaší matky, pak nemusíte mít obavy, že byste měla tyto platit.
Sice vám nezávidím vaši situaci, ale přesně jak vám píší kolegové, nemusíte se obávat, že za matku vy a nebo sourozenci budete platit dluhy. Důležité je, jak píše myse, si ověřit, že jste za její půjčky nebo jiné dluhy neručili. Zkuste si zmapovat, komu dluží a případně i výši dluhů. Můžete mít s exekutory problémy, pokud máte s matkou nějakou nemovitost. Ale o váš případný podíl nepřijdete, jenom se může snížit její hodnota. Pokud tedy něco společně vlastníte, kontrolujte si dispozice s majetkem na nahlížení do KN - nahlizenidokn.cuzk.cz/... . Nenechte se jednáním matky srážet a žijte si svůj život - pevné nervy a hodně štěstí.
Ještě doplním busse - v případě dědictví byste dluhy matky platili pouze do výše dědictví, pokud ho rovnou neodmítnete.
mě se jednalo o její nemovitost, na které nejsem trvale hlášená. Další problém ale je, že jsem jí pak přihlásila ke mě do domu, nebydlím tam a nic tam není, protože ho prodávám, ale dočetla jsem se, že exekutor nemůže "šáhnout" na nemovitost. Zrušení trvalého pobytu je v řízení, ale dopisy jí tam zatím chodí.
Pokud to není nemovitost v hodnotě přesahující dluhy, tak s ní amen jak se do toho vloží exekutor. Můžete si ji třeba pak koupit. Nejlépe se podívat na exekutorský řád, OSŘ. Vy v tom furt plavete, "šáhnout" na nemovitost ... za jakých okolností. Jdětě za právníkem co se v tom vyzná, jak se ochránit.
Exekutor může "šáhnout na nemovitost" jenom pokud je dlužník jejím vlastníkem nebo spoluvlastníkem. Jinak ne. Proto bude dům matky pravděpodobně prodán v dražbě - a je úplně jedno, jestli tam máte trvalý pobyt.
stejně tak je jedno, když prodáváte svůj dům - exekutor vám v prodeji VAŠEHO domu nemůže bránit, protože matka není vlastníkem.
Ale určitě bych matku odhlásila z trvalého pobytu ze svého domu/bytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.