Nejste přihlášen/a.
Nastěhovali jsme se do bytu v novostavbě v den kolaudace koncem září. Teprve v prosinci 2010 stavitel vložil stavbu do katastru, při náhledu do katastru je ještě dnes stavba s č. popisným a tedy i 4 bytové jednotky majetkem stavební firmy. Máme uzavřenou smlouvu o dílo, platili jsme práce po částech, poslední splátku máme zaplatit až po vkladu bytu do katastru. Zítra podepíšeme kupní smlouvuu. předpokládám, že se zítřejším datem. nevím však, jak je to teď s přihlášením k dani z nemovitosti - zákon je novelizován a já jsem z toho trochu jelen, neboť tam už není výslovně uvedeno (nebo jsem slepá), že důležitý je stav k 1.1.2011. Předpokládám, že "stavem" se myslelo zapsání bytové jednotky do katastru na naše jméno, nikoli na firmu. Nevím, zda jsem to pochopila správně - podle mne bychom neměli na r. 2011 platit daň, neboť k 1.1.11 jsme nebyli zapsáni v KN jako majitelé. Nebo se mýlím? (Před 2 týdny nám byla kupní smlouva dána k přečtení a tam byla věta, že budeme platit daň z nem. na r. 2011. To snad ani nemá co dělat v kupní smlouvě? Ale dělají mu to právníci...). Jak je to tedy, prosím, letos u novostavby?
Ze zákona je plátcem daně z nemovitostí pro příslušný kalendářní rok vlastník, který je aktuální k datu 1.ledna dotyčného roku.Pokud však podepíšete smluvní ujednání s vlastníkem, ve kterém se zavazujete k úhradě daně, pak jste povinováni platit daň Vy! V případě nezaplacení bude správce daně vymáhat daň po oficiálním vlastníkovi, který nejspíš daň uhradí a poté bude vlastník tuto částku se všemi příslušenstvími vymáhat po Vás v případě nedostupnosti i soudní cestou. Podepsat kupní smlouvu s tímto dodatkem nemusíte, ale zase na druhou stranu je to vzájemná dohoda dvou smluvních stran.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.