Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PLYNOVÝ KOTEL JAK NASTAVIT TEPLOTU

Od: nokia321* odpovědí: 9 změna:

Potřebuji poradit ohledně plynového kotle.

Jak nastavit teplotu. Máte kotel stále celý den běžet, nebo jen úseky, které natopí a vypne a pak nějakou udržovací malou teplotu pod kterou to nepustí.

Mám kondenzační kotel baxi, dnes teplota venku -2cca , topil celý den na teplotu 45-60stupňů cca do klasických plochých radiátorů a teplota v domě docela dobrá. Spotřeba plynu byla 15m3 za celý den a noc.

V hlavní místnosti mám 21,5st, chodba koupelna 18,5st.

Takže cenově žádný zázrak. Co by také člověk od plynu chtlěl.

Kdo má zkušenosti sem s nimi.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

machp*
hodnocení

4x

záleží jaký mate rád komfort když chcete příjít do vytopeného domu nebo vám stačí těsně před příchodem zavlažit a pak se schovat pod peřinu a mít dobrý pocit jak jste ušetřil neb dům normálně užívat pak je lepší trvale topit, přes noc s útlumem max 2C.Kondenzační kotel je udělán tak aby co nejméně cykloval dokáže stahnout výkon a topit třeba jen na 15% výkonu a vtom je jeho plus

nokia321*
hodnocení

O to mi jde- chce to tedy nastavit rozdíl teplot tak do 2st max.

Pokud tedy nastavím 22, kotel pojede natopeno v místnosti bude mít třeba na 21,5st, pak se přepne utlumová teplota ( 20), je tedy normální, že kotel vypne radiátory vychladnou a až spadne teplota na 20 tak se kotel opět zapne a pojede na útlum.

Je to tedy takto v pořádku?

Je a není...

V případě ekvitermního regulátoru...a správně dimenzovaného kotle a soustavy..by kotel měl držet teplotu topné vody podle ekvitermní křivky...(venkovní teploty) až do modulace na stupeň svého minimálního výkonu...teprve potom by měl vypnout, pokud by teplota v referenční místnosti dále stoupala.

Pokud máte klasický pokojový termostat, pak to co popisujete nastane, nicméně bude to způsobeno tím, že každý pokojový termostat má volbu hystereze..tedy pásma v němž spíná...někdy je to 1stC...někdy 0,5stC..a často se dá tento údaj nastavit uživatelsky.

Pokud tedy na pokojovém termostatu budete mít nastavenu teplotu 20stC...a hystereze bude 0,5stC pak kotel bude topit až do dosažení teploty 20,5stC...pak vypne...a zapne opět až teplota klesne na 19,5stC. Pokud v případě nočního poklesu bude teplota nastavena na 18stC...pak to bude opět kotel dodržovat na 18stC+-0,5stC.

nokia321*
hodnocení

No právě toto vše nastavení tam je. Hystereze je nastavená jak píšete na 0,5st. Ale nastavit teplotu topení abych to sladil s teplotou venkovní , to asi nezvládnu.

Nemám problém to nastavit podle grafu, ale horší to, aby to funguvalo efektivně a netopilo to buď málo, nebo moc.

PLYNOVÝ KOTEL JAK NASTAVIT TEPLOTU

Nečetl jsem návod k tomuto regulátoru...

Ale u některých je to tak, že se vybere topná křivka...a ta se ještě dá přizpůsobit, takže se ze strmější křivky udělá plošší...nebo ještě strmější..dle potřeby.

Další věc je ta, že i v případě ekvitermní regulace spolu venkovní čidlo a vnitřní termostat musí komunikovat.

Ale to bych musel nastudovat celý návod na Vaší regulaci...a kotel..., na což teď po 12h v práci již nemám sílu:)

pakoff*
Dobrý den.
Mám obdobný kotel - Baxi Luna 3 Comfort HT s regulátorem AVS 77 dodávaný přímo s kotlem, umístěným na zdi v referenčním prostoru.
Nastavení jsem prováděl minulou zimu systémem pokus _ omyl a myslím, že se mi vytápění podařilo vyladit na optimum, trvalo mi to, ale celou minulou topnou sezonu. Tuto zimu již jen sleduji správnost nastavení. Doporučuji tedy: nastavte si vše na střední hodnoty a pak exprimentujte jak systém reaguje, vše si zapisujte (natavení parametrů). Z počátku hýbejte vždy jen z jedním parametrem! Začněte nastavováním ekvitermní křivky na nižší hodnoty (její strmnost záleží na teplotních ztrátách vašeho domu) postupně ubírejte až kotel nebude přetápět resp vypínat pokud dosáhne nastavené teploty v referenční místnosti. Kotel by měl udržet nepřetržitý chod na minimální výkon. Pozor jedno nastavení ponechejte min. 24 h a sledujte co kotel dělá. Mohu vám podat ještě podrobnější zkušenosti, ale vzhledem k rozsahu by bylo lepší toto řešit přímo e-mailem. Nemám momentálně čas se zde podrobně rozepisovat...

hodnocení

0x

nokia:

Nejdříve se zeptám, četl jste návod?

Teplotu nastavíte na kotli, podle Vašeho požadavku, třeba 48°C. Pak kotel neustále topí, dokud nedosáhne teplota topného media nastavenou teplotu (+-tolerance). Pokud ale chtete vytápět jen v uvedeném čase, popřípadě různé teploty v místnosti, musíte mít regulační potřeby: termohlavice, regulátory, elektronické ovládání jednotlivých radiátorů a podobně.

doplněno 03.01.11 20:12: "nastavit teplotu otopné vody do radiátorů, aby byla úspora co nejvetší."
ale to nikde nemůže být napsáno, páč taková teplota neexistuje.
nokia321*
hodnocení

Návod čtu pořád dokola.

Dočtu se k nastavení parametrů, kterých je spousta, ale nikde jak mám nastavit teplotu otopné vody do radiátorů, aby byla úspora co nejvetší.

Když bych dal max 50 asi bych nic moc nevytopil. Termohlavice mám, v hlavní místnosti regulátor kotle a venku čidlo pro ekvitermní regulaci.

doplněno 03.01.11 20:15:

Myslel jsem to, zda topit někojikrát za den vetší teplotou (pořádnou) a pak jet na utlumený režim, nebo jen na konstantní teplotu pořád.

hop®

Myslím, že je výhodnější topit na nižší teplotu otopné vody (samozřejmě tak, aby bylo dosaženo požadované teploty) průběžně. O další regulaci se postarají termoventily a kotel sám (v závislosti na nastavení termostatu). Při větších teplotách topné vody jsou vyšší ztráty, které už případným útlumovým režimem zpět nedostanete...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]