Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
předělávám koupelnu v patře starého RD.Vedou zde stopačky od topení k zásobní nádrži s vodou. Ta je umístněna pod střechou.
Stoupačky vedli po stěně vedle umyvadla a sloužili jako topení v koupelně. Má představa je, že zásobní nádrž dam pod strop
v koupelně (pod střechou zamrzá a je k ní pramalý přístup). Strop je 3,5m od podlahy takže to poté zakryji podhledem asi z SD
desek + revizní víko. Stoupačky vedoucí po stěně plánuji uřezat (pod úrovní podlahy) nově napojit a zasekat do zdi. Zajímá mě
zda je mohu udělat třeba z PPR trubek na teplou vodu. Četl jsem tu v několika přispevcích, že plastové trubky hodně pracují,
takže nevím zda si to v těch cca 3,5m mužu dovolit a zda je možné je zasekat jen pod omítku nebo je to málo(nepopraská omítka)?
Navíc nemám představu jak jim mám umožnit onu dilataci aby mě nedělali neplechu u napojení k té nádrži. Navíc bych z nich chtěl udělat
vývod k žebřičkovému radiátoru aby bylo v koupelně topení. Děkuji za jakékoliv rady a připominky.
"k zásobní nádrži s vodou"
Předpokládám že myslíte otevřenou expanzní nádobu..
Tím že tuto nádobu dáte níž, než je teď, si můžete přivodit pár problémů...,ať se již jedná o častější zavdušňování systému topení, tak se i může stát, že Vám bude v onom podhledu kondenzovat pára z nádrže, pokud ji tedy nebudete mít dobře zakrytou, za další budete daleko hůře kontrolovat stav vody v expanzní nádobě, nebudete tam pořádně vidět...,což sice lze řešit stavoznakem, nebo manometrem (ale to nemusí být až tak přesné).
Stoupačky z PP-R můžete udělat, pokud máte systém s nízkým teplotním spádem, u starších systémů spádu 90/70stC bych PP-R nevolil ani omylem, protože i PP-R PN 20 Stabi pro tyto teploty již není vhodné.
Teplotní roztažnost PP-R potrubí je opravdu velká...0,12mm/m stC.na 3,5m úseku Vám tedy bude dilatace dělat cca 29mm! (při použití potrubí PN 20 Stabi pak cca 12mm). Zabránit se tomu v podstatě nedá, jedině silnou izolací, v které bude mít potrubí místo se "hýbat"..., nebo osazením osových kompenzátorů...jenže do zdi..to je trochu problém.
Vývod z PP-R trubek k žebříkovému tělesu bude vypadat "ošklivě".-.i když se dá zakrýt plastovými krytkami.
Ano myslím expanzní nadobu která má na vrchu otvor. Doposud se hladina vody kontrolovala na tlakoměru který je u kotle a problém s tím zatím nebyl...Ohledně kondenzace par. Myslíte zakrít tu expanzi nějakým druhem izolace? Jaký druh teplotního spádu tam je netuším,snad to najdu v projektu.Existuje jiný druh plastu který by byl vhodný i pro starší systémy?
Možná by nebylo od věci dát do systému novou tlakovou expanzní nádobu...Cena za tuto exp. nádobu obsahu 50 l je cca 1400Kč..s montáží něco kolem 2000Kč.
Nemyslel jsem ani tak izolaci tepelnou.., vodní páry Vám půjdou vrchem, pod víkem.
Plastů existuje spousta..., nicméně pro vysoké teploty nemám plasty rád:
Uponor MLCP systém vícevrstvé potrubí s koeficientem teplotní roztažnosti 25x10-6 mm/m/K, lisované spoje, maximální teplotní odolnost 80stC dlouhodobě...krátkodobě až 95stC.
Ale pořád nevidím důvod proč nepoužít Cu potrubí...resp.nevím v čem by plast pro tento účel byl vhodnější...
Možná jsem to špatně pochopil ale bylo mě řečeno že u té expanze musí být nějaký přistup vzduchu aby se mohla hladina vody pohybovat v závislosti na její teplotě - je tomu tak? Pak by to znamenalo že pokud víko utěsním tak aby páry nemohli ven asi tam těžko bude moc vzduch...
Snažím se zjistit zda se to dá udělat v plastu protože mě to přijde levnější a kamarád na to má vybavení jen si není jist zda v plastu může být topení - dělá rozvod vody... ale vidím že je u toho dost překážek...
Jistě..u otevřené edxpanzní nádrže nemůžete vše utěsnit tak aby to bylo zcela vzduchotěsné...
Proto bych měl právě strach z kondenzace vody, resp.vodní páry z teplé vody pod podhledem. Zde to totiž na rozdíl o podstřešního prostoru nemá kam odvětrávat.
Dobře..o něco málo levnější než měď to z plastu bude (i když Váš kamarád má zřejmě svářečku jen na PP-R, které bych právě já osobně na systém ÚT nedpoporučoval. Ale u lisovaných spojů musí být zase jiné nářadí...a fitinky také nejsou nejlevnější.
Mimo to, pořád se tady bavíme o 3,5m potrubí...x2..tedy o 7m...to Vás v Cu finančně nezruinuje...
Pokud by jste měl systém se spádem 55/40stC, pak si tam dejte třeba i to PP-Rko...ale u staršího systému bych do toho nešel..
Ovšem podle technického manuálu PP-R lze PP-R PN20 použít i v soustavě 80/60stC...,ale proboha nedělejte to.
Z plastu bych tedy trubky na topení také nechtěl. A navíc- topení není voda! A další problém bude ve vytvoření plísně a následné možné alergie. Nač něco dělat jednoduše, když to jde i složitě.
Zatím taky jen plánuji - nerealizuji. Prostě mě napadlo že když se jedná o cca 2x3,5m z celého topného systému tak by to takový problém být nemusel...Jen pro mou nevědomost kde by se ta plíseň objevila? takže Vy by jste to udělal z CU?
Plíseň by se Vám velmi pravděpodobně objevila právě pod tím podhledem, do kterého by jste schoval otevřenou expanzní nádrž, protože by to byl prostor neodvětrávaný...s velkou vlhkostí...a velkou teplotou..,což je pro plísně bezvadný ráj.
Dobrý den přeji, PPR nemá kyslíkovou barieru a tak bude do potrubí prostupovat kyslík,sice se odvětrá automatem v kotli a otevřenou expansí ale radiátory dle zkušeností nevydrží ,tak 10 let maximálně.Vnitřní koroze. Jarda Jinak když na ty trubky pred zazděním dáte izolace hlavně v kolenech tedy koncích a zajistíte truchu prostoru aby to mohlo ditatovat tak se nic neděje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.