Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik činí daň z převodu nemovitosti

Od: jendoslav odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
v loňském roce jsem musel odkoupit 1/2 domu v rámci exekuce od druhého spoluvlastníka, dům je nyní můj při převodu se zaplatila daň 3%. Jelikož s tím domem nechci mít nic společného a chci ho prodat jakou zaplatím teď daň? Taky 3% nebo jinou sazbu? Předem dík za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jvag*
hodnocení

1x

Pokud to jiz po roce chcete prodat - a je to v majetku fyzicke osoby - tak zaplatite i DAN Z PRIJMU, protoze jste to nevlastnil 5 let (leda byste dolozil, ze jste tam bydlel aspon 2 roky).

Dan z prevodu nemovitosti plati nabyvatel tj. ten komu to prodate a to 3% do 3 mesicu po prevodu.

Nezapomente take zaplatit dan z nemovitosti a to do 31.5.

napadá mě, že zatím platím daň z pozemku. Až postavíme dům (zřejmě až projde kolaudací), musím někde něco hlásit nebo automaticky přijde složenka na daň z nemovitosti na pozemek + dům?
yurek*

Musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitostí, jen mám dojem, že novostavby jsou stále ještě osvobozeny od placení daně a to myslím na patnáct let. Má se to změnit.
Ovšem ačkoli jste osvobozen od PLACENÍ daně z nemovitosti, nemyslím, že byste byl osvobozen od PODÁNÍ PŘIZNÁNÍ k dani z nemovitosti. Jen Vás to čeká až příští rok.
Přesnou informaci dostanete na finančním úřadě.

ok, díky. Doufal jsem, že by mohli spolupracovat a dělat to automaticky, ale to bych po nich chtěl asi moc :)
yurek*
Nepočítejte, že by tady mohlo cokoli fungovat automaticky. Automaticky Vám jen vyměří penále, nechají Vás odsoudit, zažalují výkon rozhodnutí a Vy se to dovíte, až přijde exekutor. Žijeme v České republice mladý pane... Vítejte v Absurdistánu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]