Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tapetování - jak na rohy?

Od: nimha® odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

čeká mě moje první tapetování. Naštěstí je to jen šatna a ještě malá, ale i tak bych to nerad zbytečně pokazil.

Chtěl bych se zeptat, jak řešit rohy - jestli skončit přesně v rohu a další pruh dát až na druhou zeď nebo si tam nechat nějaký přehyb (a když, tak cca kolik cm)? Další věc je, jak řešit navázání zdí se stropem. Strop je vymalovaný (tapeta tam nebude) a nevím, jestli ty pruhy sednou přesně do jedné lajny. Pokud ne, používá se na optické zarovnání třeba nějaká bordura?

Další věc je samotné měknutí tapety. Když jsem jedno sledoval lepení tapet, tak vždy napatlali pruh a složili ho lepidlem k sobě (přeložili ho). Na těch tapetách, co mám (vinylové) se píše: Přilepte konce k sobě a jemně srolujte bez zlomení.

Na přitlačování hodlám použít hadr. Nemusím shánět někde váleček nebo tapetovací kartáč, že ne?

Lepidlo mám Metylan special. Na návodu k tapetě ale píšou, že by se tam mělo ještě přimýchat cca 10% disperzního lepidla. Je to nutné.

Předem díky za info a omlouvám se, pokud je dotaz až moc začátečnický.

nimha

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Svého času jsem hodně tapetovala. Pro začátek je třeba si vybrat tapetu se vzorem, který nemá absolutně navazující vzor, to se pak vyvztekáte. Rohy - záleží jak jsou rovné, nejvíce se mi osvědčilo překrytí (cca 2-5 cm) na druhou stěnu a při jejím tapetování tapetu v rohu překrýt. Docílíte tím srovnání rohu. Natírání lepidlem jsem dělata tak, že, jsem tapetu asi do poloviny délky natřela lepidlem a jemně přeložit natřenou stranou na sebe (konec tapety byl prakticky ve středu pruhu), pak jsem natřela druhou polovinu a stejným způsobem. Natírat se začíná u strany, která pak bude u stropu. Při lepení se prvně odlepila část, která byla natíraná první, u stropu se jen trochu přilepila, aby šlo s tím ještě hýbat a udělat rovinu jak svisle, tak vodorovně, ale hlavně svisle navázat, pokud u stropu nebude rovina, nevadí, až tapeta uschne, ořízenete žiletkou podle pravítka. Nepospíchejte a opravdu odřezávejte až po zaschnutí, jinak nedocílíte ostré hrany. Jakmile budete mít svisle tapetu srovnanou, vyhlazením (stačí opravdu měkký hadr) přilepte horní část. Vyhlazujte od středu pruhu tapety do stran. Obyčejně při okraji tapety není lepidlo. Stačí trochu okraj poodhrnout a štětcem podmáznout. Přebytek lepidla utřít. Do lepidla jsem nikdy nic nepřimíchávala, pokud je pdklad hodně savý, osvědčilo se mi natřít to celé řídkým lepidlem a nechat zaschnout. Na nanášení lepidla na je potřeba buď velký štětec, nebo přímo štětka na tapetování, lepidlo je třeba na tapetě dobře rozetřít. Ještě k začištění u stropu, nemusíte to úplně dorazit až ke stropu, dělá se to blbě, žádný strop není absolutně rovný, pod stropem si nechte cca 2 cm a při lepení jsem u stropu úplně celý pruh nepřilepila, ale po ožíznutí jsem podmazala štětcem a dodělala. Je to sice dodo, ale osvědčilo se. Také se mi osvědčilo pod strop nalepit lištu z polystyrénu (mají to v Baumaxu a pod. prodejnách, stojí to pár koru, ale hlavně je to dobré při dalším malování stropu. Tapeta vydrží čistá podstatně déle než nabílený strop.

kato*
hodnocení

2x

Na webu je plno návodů tak třeba obydleni.cz/...

patronka*
hodnocení

2x

Já bych jen doplnila, ještě několik osobních zkušeností. Lépe se tapetuje ve dvou lidech, ale pokud jsou to manželé, zpravidla se při tom pohádají. Nevím sice proč, ale je to ověřené. Dost důležitá je příprava plochy před tapetováním, dost na závadu je uvolněná vrstva barev a prach, nerovnosti je nutno vytmelit do ztracena. Nátěr podkladu zředěným lepidlem je vynikající. Horní okraj tapety se určuje podle výšky místnosti - čím vyšší místnost, tím větší mezera od stropu (opticky snižuje). Nahoře si udělat pomocnou linku tužkou podle vodováhy, pokud se rovina nepodaří, dají se mimo lišt použít různě široké pásky (bordury). U vinylových tapet trvá promáčení delší dobu - může se tedy natřít víc pásů najednou. Tapeta po natření se většinou skládá od obou okrajů ke středu, podle délky třeba třikrát a nakonec přes sebe.Při vlastním tapetování se uvolní jeden okraj, který se přidrží a přilepí k nakreslené čáře. Od ní se stromkovitě přilepuje od středu ke krajům, spodní část tapety je stále přeložená, uvolňuje se až když je horní půlka téměř přilepená. Dělá se to tak proto, aby se tapeta předčasně nepřilepila tam, kde nemá. K rajbování se dá použít i hadřík, ale lépe se to dělá kartáčem a nakonec přetřít navlhčeným hadříkem. Metylan je skvělé lepidlo, stačí naředit podle návodu na těžké tapety, ale přidáním lepidla se nic nezkazí. Pokud by někde po vychnutí zůstala vzduchová bublina, stačí propíchnout jehlou a přimáčknout. Je krásné, když bez velkého nepořádku je místnost najednou úplně jiná.

jabraka*
hodnocení

0x

Materiály tapet se neustále mění a tím i technologie lepení.Pokud použiješ tapetu typu "Vlies",není ji třeba vlhčit,nebo lepidlo nanášet,natře se stěna(předtím napenetrovaná a dokonale srovnaná) a suchá tapeta se lepí přímo z roličky.Přitom cena těchto tapet není moc rozdílná od Vinyl tapet.Tím se lépe navazují i složité vzory.Vždy začínám lepit druhý pruh od rohu,počítám s přehybem 1 cm přes roh.Tento přesahující proužek natřu disperzním lepidlem,nebo akryl tmelem.Nový pás lepím od rohu.Lerpidlo nanáším válečkem,pokud rychle zasychá,nanáším po částech.Tapetu lehce přitlačím a okraje stlačím k sobě.Přitlačuji molitanovou houbou,tou současně omyji vytlačené lepidlo.

Pokud lepím vinyl,nebo papírové tapety,naměřenou délku přeložím napolovinu(zlehka) a položím na stůl.Natřu válečkem jednu polovinu a pak složím na sebe.Pak pás otočím a natřu druhou polovinu a opět položím lepidla na sebe.Když takto natřu druhý pás,mohu první nalepit.

JABRAKA

hodnocení

Děkuji za vaše rady.

Zítra se na to chystáme. Budu to dělat s otcem, hádat se budeme, to je jasné :) Tapeta je už koupená delší dobu, je to jen vinyl, ne vlies (byla ve slevě, 10m role za 50kč). Podklad je vystěrkovaný a zbroušený do roviny (relativně), ještě to možná teďka máznu tím rozředěným lepidlem.

Ty rohy a vlhčený tapety jsou tedy jasné, ještě zvážím jak na ten strop. Úplně rovný pochopitelně není...

jabraka*

To jsem poradit zapoměl.Kouty kolem stropu vylepuji polystyrenovou lištou.Vytvoří dokonalou rovinu,ke které se pak tapeta rovnou přiloží.Tu lištu je nutné zastříknout akryl tmelem,aby se zakryly nerovnosti stropu a stěn.Po dokončení se natře malbou stropu.Pokud je strop ukončený fabionem,existují i lišty do fabionu.

JABRAKA

Tapetování - jak na rohy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]