Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velké kusy nespáleného uhlí - proč

Od: nokia321* odpovědí: 30 změna:

Denně mám v zásobníku velké kusy nespáleného uhlí.

Topím MOST1 nebo POLSKÝ kostkoořech a je to nastejno. Někde jsem četl, že polský nemá skoro žádný popel..

Kotel DAKON DOR20.

Co dělám špatně.

Teď topím nepřetržitě, když se ke kotli po noci dostanu, je tam žhavé ale takové velké hroudy. Je potřeba zaroštovat a hroudy propadají.

Když topím jen přes den a druhý den ráno když je kotel vyhaslý je tam opět halda neshořelého.

Denně mám cca 1 popelník , je to jeden a kousek plechový kýbl cca 11litrů celkem..

Děkuji

Velké kusy nespáleného uhlí - proč

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cupakabra*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Těžko odhadnout jak jsou ty zbytky velké,ale asi prostě propadly roštem a už nezhořely.Pokud chcete ušetřit misto v popelnici i trochu paliva,tak to přesejte přes nějaké sítko a ty opravdu větší kusy ,,pošlete do dalšího kola,, . Prostě bych je pak po lopatkách přidával k novému palivu.

nokia321*
hodnocení

To není špatný nápad *palec*

Ony ty velké kusy nejsou ty co propadnou roštem, ale spíše nespálené co zůstanou nad. A pak je studené proroštuji dolu.

karelxii*

to si nejsem jistý,zda je to dobrý nápad...myslíte,že ony "škvarky" prohoří?Moc tomu nevěřím! Mě to také dělá /mám Dakon24/ ale jen při zavřeném kotli a hlavně při špatném uhlí! Beru ořech1 Ledvice

hodnocení

2x

Dokonalé spálení jakéhokoliv paliva , potřebuje nezbytně příslušné množství kyslíku ( vzduchu) . Pokud uzavřete u kotle přívod vzduchu , po vyčerpání kyslíku v tomto vzduchu se hoření udusí - palivo nedohoří. Je i skutečností , že některá paliva při hoření vytvoří na povrchu obal z popela a ten omezen přístup vzduchu k vnitřku ohořelého kusu paliva. Roštování se docílí oproštění kusu paliva od tohoto obalu a může pokračovat spalovaní až do úplného shoření. To je zřejmě i Váš případ. Na noc patřičně naložíte a uzavřete . Lepší je přikládat méně a častěji. miro

nokia321*
hodnocení

další foto

doplněno 30.12.10 08:27:

Za 14dní je to plná 120litrová popelnice a už není kam dávat..

Je to normální?

Velké kusy nespáleného uhlí - proč #2
sparrow

Podobné problémy jsem měl s DOR24. Pomohlo mi pravidelné čištění kotle (hlavně poslední komora pod zatápěcí klapkou), teď v zimě 1x týdně. Poté zatopit suchým dřevem - ohřát vyvložkovaný komín, každý kbelík uhlí proložím půlšpalíkem břízy.Topím Mostem ořech 1 na cca 65°C-70°C. Dusivka (spodní dvířka) na 1 cm, přikládací dvířka 0,5cm a boční špehýrka na 1/2. Zkuste odklopit horní desku a podívat se kryt čistícího otvoru. Dá se docela dobře posunout při vybírání popela z přeplněného popelníku.

hodnocení

0x

podle mého názoru se jedná o velice nekvalitní uhlí s velkým podílem nespalitelných částí (šutru a pod.) Kupujte uhlí jinde.V kamnech je poměrně velký žár a pokud vypadne toto, nebude to dále hořlavé uhlí, ale nehořlavý kámen. je to můj odhad. vidim co vidim, zkuste pár šutrů spálit znovu, spíše to nepůjde.

buss
hodnocení

0x

Asi špatné spalování, nízká teplota. Nespálené zbytky koksu z pecí se vybíraly a topení bylo zadarmiko.

nokia321*
hodnocení

Držím kotel oko 65-70st. celý den, nebo i noc a případně až do vyhasnutí.

Že by malá teplota?

Teď pří +15 mi to stačí akorát, mám v hlavních místnostech okolo 20-22.

1jara*

To není kotlem ale nekvalitní uhlí kámen.

*palec*taky si myslím, že je to šutr. Tazateli, že je to uhlí pro Vás cenově výhodné = přijatelné = ne-li relativně docela levné na trhu? hm. napište za kolik

buss

Ale já mluvím o topeništi, žhnutí není spalování. viz např.
gse.vsb.cz/...
biomasa-info.cz/...

hm, ale takhle koks teda podle vzhledu neznám *ee*

nokia321*
hodnocení

Dělá mi to most cenově 280,- za q a i polské za 200,- q

no vidíte a kostka stojí cca 330kč (jestli nekecám) oproti 280 je to rozdíl 12-15%. To polské nedávno bylo v TV reportáži označené opravdu ze nepříliš dobré, a právě tomu odpovídá cena 200 proti českému 330. Za ty 2stovky/q bych to spíše nazval:odpad z těžby uhlí.

havirovsky.denik.cz/...

stafan*

Dovolím si přidat trochu osvěty tykající se uhlí. Černé uhlí se dělí na koksovatelné a energetické. Pro topení se používá uhlí energetické a je úplně jedno je-li polské nebo české. Hlavním kriteriem kvality uhlí je množství nespalitelných látek (kamene) v daném množství uhlí, tzv.popelnatost. Uhlí v podzemí je uložené ve slojích a každá sloj má popelnatost jinou. Popelnatost se zjišťuje v laboratoři šachty z odebraných vzorků dané sloje. Finalní vyrobek tj.uhlí k prodejí se vytváří na úpravně uhlí na základě požadávků odběratele na množství popela(kamene) v tuně uhlí. Nebudu popisovat celý proces upravy uhlí, ale na úpravně se dá namíchat uhlí různé kvality, přidáním kamene (proplastku) do čistého uhlí. Je jasné, že čím je vyšší popelnatost tak uhlí je levnější, hůře se spaluje a zústavá více popela. Toď podstata problému. Prodejce uhlí nakoupí uhlí jak nejlevnějí, zákazník není schopen poznat vizuálně kvalitu uhlí a laboratoř k dispozici nemá. Jedinou možnosti jak zjistit laicky kvalitu uhlí ve skladu je zvážit npř.vědro uhlí z hromady jedné a porovnat s hmotnosti vědra uhlí s hromady jiné. Čím je vědro uhlí lehčí, tím je v uhlí menší množství kamene. Kriterii ovlivňujících kvalitu uhlí je samozřejmě více, ale to už je na knížku.

Na nádraží hoří vagon s uhlím. Po uhašení výpravčí volá šéfovi : Šéfe, nic se nestalo, vagon schořel, uhlí zústalo. Pošlete nový vagon.

Vše nejlepší v novém roce přeje Stafan.

dav*
hodnocení

0x

Zdravím,nemáte novou izolaci bytu,zateplení, nová plastová okna, atd? Tzn. nedostane se nic dovnitř ani ven.Mozná to je ta chyba, jelikož kamna potřebují správný tah, aby dokonale spalovala..Zkuste nechávat trochu pootevřená okna do kotelny.. Nám to pomohlo..

mkat*
hodnocení

0x

To čo nezhori je dan za nekvalitne uhlie.Kamene a hlina nedokazu zhoriet.Drahsie uhlie menej odpadu.

nokia321*
hodnocení

Osobně si myslím, že mostecké je kvalitní uhlí. U polského si to nemyslím.

Co se týče zateplení a plast oken tak ano. Ale ve sklepě jsou větrací mřížky pořád otevřené.

pro boha,tahle diskuze sestáčí fakt někam do nesmyslna. Píšte, že toho máte plnou popelnici,to co tady někteří píší to je fakt nereálné. Rozbijte tedy ty nespalitelné zbytky kladivem a pokud to vypadá uvnitř jako kámen prodali vám hromadu od uhlí zaprášeného šutru (=šunt), což je velice pravděpodobné a může se stát, a nebo to uvnitř kamenů bude vypadat přibližně jako uhlí a pak špatně spaluje kotel (nepravděpodobné dle mého názoru). Myslím, že když to prodáte jako lehčené kamenivo do betonu, tak by se to ujalo. Prostě někdy je ta hromada nepovedená a ta nespalitelná složka je zastoupena ve větším množství (Váš případ). Opravdu plastová okna domu a zateplení tu neřešme, není důvod. Ach jo... logika věci je pryč. Nechci tady dělat chytráka, ale v kamnech jsem opravdu topil a s fotrem pod. řešil. taky koupil nějakej hajzl a pak prostě nějakou dobu nadával než to spotřeboval. Pak raději koupil menší množství uhelných briket a kladivem je do menších dakonů rozbíjel na něco jako ořech a popel žádnej - topení pořád stejným způsobem. Prosím Vás, jen tu za chvilku nezačněte rozebírat klimatické podmínky a vlhkost vzduchu a atmosférický tlak apod. apod *hej*. Díky Mira.

nokia321*
hodnocení

zajímá mě kolik máte popela za celý den.

Je to půl kýble, nebo více?

doplněno 30.12.10 17:21:

abych věděl jaké množství je normální

karelxii*

nevymýšlejte ptákoviny, je to prostě nekvalitní uhlí,!aby Vám prohořelo,musel by jste mít otevřeno do komína a hodně vzduchu dvířkama a i tak by zustavaly menší škvarky!což je dost neekonomické ,ale jediná možnost,pokud nechcete mít velké škvarky! Řešení je reklamovat u prodejce,pošlou kvalitáře a ten uhlí posoudí,pokud uzná,že je nekvalitní,dá vám nekolik % slevy při dalším nákupu!*palec*

nokia321*
hodnocení

Řešení je reklamovat u prodejce,pošlou kvalitáře a ten uhlí posoudí,pokud uzná,že je nekvalitní,dá vám nekolik % slevy při dalším nákupu!*palec*

-

Na tuto větu mám jedinou ikonu.

*haha*

karelxii*

je to tak sám jsem to takto několikrát řešil a pokud nevíš ,tak si odpust své ikony a nechtěj radit!*zed*

miljan*
hodnocení

0x

To je normální stav.

nokia321*
hodnocení

Asi jsem za blbce,ale stále si nedokážu představit, jak by toto fungovalo,kdybych šel za soukromníkem který mi uhlí prodal.
Ani on sám pořádně neví kolik má uhlí výhřevnost, natož aby měl někoho, kdo by to zkoumal.

karelxii*

Asi ten soukromník odněkud to uhlí odebírá, /těžko má soukromou těžbu,že?/ Takže asi bere od MUSKY /mostecká uhelná společnost/ a ta má své kvalitáře!Reklamovat u soukromníka /nedat se/ a vše ostatní je jeho věc a problém .jak si to zařídí! V krámě při zakoupení např.špatného pečiva také reklamujete u prodejce a nejezdíte za pekařem! KAPÍTO? Toť vše k této problematice*palec*

doplněno 31.12.10 07:46:

PS. a mimochodem,bavíme se o kvalitě uhlí a né výhřevnosti.Výhřevnost ruzného uhlí se dá najít pomocí strýčka GOOGLE na netu!

nokia321*
hodnocení

Zkoušel jsem rozdrtit kousky neaspáleného uhlí. Jde to rukou rozlousknout na prach. Žádný kámen.

kejki

Ohledně kvality jsou tabulky přes odkaz z TZB info. Polské má o hodně nižší výhřevnost a víc popele, takže dostaneš, co zaplatíš, možná méně. Ohledně množství popela - tak v těhle mrazech, pokud jedete na nominální výkon, je to normální. A ke spékání prostě dochází u určitého druhu uhlí, jak tu bylo řečeno, díky obsahu nehořlavých látek.

buss

Musí znát kvalitu toho co prodává, nedává to zadarmo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]