Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu jak lze v takovém případě postupovat:
Naše nové představenstvo bytového družstva funguje něco málo přes rok. Během toho roku investovalo do různých "vylepšení" v našem domě bez souhlasu členů družstva. Kontrolní a revizní komise neexistuje. Za celý rok byla jen jediná schůze, kterou představenstvo "rozbilo" a k ničemu se nedošlo, ani k volbě kontrolní komise. S několika členy začínáme mít velké obavy, že dochází k nějakým nepravostem ohledně hospodaření, neboť žádným způsobem nemůžeme z předsedy vytáhnout i tu nejmenší informaci o stavu družstevního konta a kolik do čeho bylo investováno. Lze nějakým způsobem provést kontrolu hospodaření, když mi jako družstvo k tomu nemáme žádný orgán a představenstvo se chová jako totalitní a absolutní vládce nad naším majetkem? Předem děkuji za rady.
nejvyšším správním orgánem družstva není představenstvo, jak se často mnoho lidí domnívá,ale je jím členská schůze členů. Svolejte tedy mimořádnou členskou schůzi, s předem stanovemým programem, kde bude požadována zpráva o hospodaření družstva za uplynulé období. Pokud toto představenstvo neučiní, může jej členská schůze na základě většinového hlasování odvolat a ustanovit nové. Je zapotřebí však v tomto dosáhnout jednoty a jednomyslnosti při hlasování a toho, aby se Vás na schůzi opravdu sešlo co nejvíce ,a také co nejvíce lidí hlasovalo pro Vás. Dobré je si pozvat také notáře, který ověří správnost a zákonnost hlasování. Nejsem si jist ale potřebujete minimálně 50 a více%hlasů. Možná to je i více jak 75% (více v zákoně přípstanovách družstva). Nejdříve je tedy zapotřebí ujednotit družstevníky a sehnat potřebné hlasy. To bývá často problém.
doplněno 28.12.10 09:06:nejdříve musíte alespoň pvrchně nastudovat příslušnou legislativu, ale není to nic světoborného. začal bych sehnáním a podrobným proštudováním stanov družstva, dále pak zákona o vlastnictví bytů a možná nějaký ten zákoník k tomu (občanský). Bez znalosti zákona se dnes cokoli špatně řeší, a těžko se Vám bude "Těm nahoře" oponovat.
Zapoměl jsem se zmínit, že ta jediná schůze za celý rok byla mimořádná, svolaná na popud lidí, kteří mají obavy, že se děje něco nekalého. Představenstvo udržuje nadpoloviční většinu družstevníků lživými argumenty na své straně (7 členů - což není takový problém u důchodců, kteří se navíc bojí předsedy protože je to neuvěřitelný hulvát). Schůze dopadla nevalně a ten hulvát nikoho nepustil ke slovu. Znovu se ptám, lze někde požádat o provedení kontroly činnosti a hospodaření představenstva z vnějšku? Schůze nic neřeší.
Máte zřejmě na mysli jako členskou schůzi tu domovní / 7 důchodců/. Je třeba zajistit svolání čl.schůze celého družstva, což je problematické, protože družstvo má několik set členů a Vaše problémy se týkají zřejmě jen Vašeho domu. Doporučoval bych poradu se zkušeným právníkem.
Někdy to tak bývá.Nejvyšší orgán družstva není členská schůze,(snad jen u malých družstev),Jinak je to shromáždění delegátů.To je výbor ze samospráv jednotlivých domů,které delegáty zvolí a pověří specifickými úkoly na shromáždění.Delegáti zvolí nové představenstvo a pak předsedu.Nedovedu si ale představit fungování představenstva,které řídí činnost družstva mezi dvěma shromážděními bez řádné funkce revizní komise.
Skoro to vypadá na trestní oznámení za porušení stanov organizace.
JABRAKA
oznámení na předsedu proběhlo mimo jiné i pro hrubé chování, roznášení pomluv, obtěžování a křivé nařčení... Nic se neděje.
Bussi:
Kontrolní a revizní komise musí být zvolena,je to podle Stanov družstva povinné.Pokud je družstvo malé,může být řízeno přímo samosprávou,ale na výroční členské schůzi je nutno hospodaření nutno schválit nadpoloviční většinou ,která určí revizora účtů a ten předloží protokol o kontrole členské schůzi.Pokud to tak není,mohou si družstevníci chodit plakat na vlastní hrob.
JABRAKA
Svolat a odvolat je. Pokud seženete na to dost lidí s vůlí odvolávat. Jenže .. máte podklady k hospodaření, že je vadné? V každém případě je po vedení vyžadujte, písemně. Na hospodaření se zkuste poptat na FÚ, co by s tím mohli dělat. Musí se vést účetnictví. Ostatně předst. má nějaké povinnosti... Zda si zvolíte komisi je váš problém, členů.
1. Doporučuji přečíst obchodní zákoník, Hlavu II - celou.
2. V § 245 Orgány malého družstva se lze dočíst:
(1) V družstvu, jež má méně než padesát členů, mohou stanovy určit, že působnost představenstva a kontrolní komise plní členská schůze.
(2) Statutárním orgánem je předseda, popřípadě další člen pověřený členskou schůzí.
(3) V družstvech s členstvím právnických osob, která mají méně než pět členů, určí způsob rozhodování a statutární orgán stanovy.
Jinými slovy řečeno nevidím důvod mít v představenstvu nadpoloviční většinu členů.
3. Sama jsem před časem řešila podobný problém. Poté co úplně selhala možnost ústní komunikace, družsto obdrželo sérii mých stížností (sérii proto, že těch prohřešků byla řada a ke každému jsem sepsala sólo stížnost). Na vědomí jsem to poslala na SON, možná i jinam už si to všechno nepamatuju. Protože došlo i k fyzickému útoku, vše jsem oznámila na přestupkovou komisi (na městském úřadě). Protože představenstvo mimo jiné porušovalo stanovy družstva, což s vyděšením přiznalo, členská schůze na jejich návrh odhlasovala legalizaci tohoto porušování (např. změna toho druhu, že členové představenstva nemusí po dvou letech funkci uvolnit, ale že to koryto mají garantováno na věčné časy)... Taky si ve svých bytech "představení"měnili na útraty družstva inventář, když podle stanov to nelze, přidělovali "zadara"uvolněné byty po nečlenech... Došlo i na oboustranné výhrůžky soudem. Ale vzhledem k akceschopnosti a mnohdy překvapivým rozsudkům našich soudů jsem si našla jiné řešení - už tam nebydlím
Apropos - několik bytových družstev už prý zkrachovalo, takže bacha na to.
To, že problémy s tímto typem družstva jsou, se lze dočít leckde, toto jsem např. našla teď: bydleni.cz/...
V představenstvu nemáme nadpoloviční většinu členů, ale předseda si svým hulvátským chováním udržuje nadpoloviční většinu členů na své straně - chtějí mít svůj klid a tak mu vše odsouhlasí. Díky tomu s ním nelze nijak hnout, hospodaří si jak chce a navíc nás okrádá na výučtování vody a tepla, neboť sám má spotřebu jak celý dům a my mu to platíme - bohužel
No jo no, to máš karkule těžký. Musíš se rozhodnout. A máš proti sobě většinu.
Tam, co jsem psala byli taky samí důchodci, co byli rádi, že se nemusejí o nic starat a představenstvu ještě děkovali a lezli do zadku. Proto se taky tak lehce podařilo prosadit změnu původních stanov ctících demokracii na nově ctící totalitu. Zkrátka u nás mnozí lidé uvažují stylem po nás potopa. Já ale měla obavy, že až jednou zkrachujem, zůstanu bez bydlení, přece jen se ještě nechystám umřít. A taky by z té mé výhodné družstevní investice mohli mít něco i dědici - tím nemyslím dluhy, ale profit. A taky proč se paktovat ve spolku s někým, s kým nemám společný zájem? Do družstva jsem vstoupila dobrovolně a dobrovolně, sice pod tíhou reality, ale dobrovolně vystoupila. A mám klid, daleko lepší bydlení a tak dobře hospodaříme na tom novém, že od ledna budu mít dokonce nižší nájem. Barák je komplet opravený... co víc si přát. Snad nám do něho nespadne nějaká neřízená stíhačka
Buďto vytáhni do nelítostného boje nebo uteč. Nebo žíj s výhledem permanentně blbé nálady.
Moje dcera má strach projít barákem, protože se bojí, že toho nebetyčného hulváta (předsedu představenstva) potká. Ten člověk by zasloužil pobyt v psychiatrickém zařízení, neboť jeho chování je opravdu nevídané, já bych se už dávno odstěhoval, ale bydlí s námi moje maminka, je to starší dáma a stěhování se brání zuby nehty
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.