Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava omítek v bytě

Od: rafal odpovědí: 13 změna:

V bytě proběhla rekonstrukce elektriky a nějaké další stavební práce. Zdi jsou oškrábané od malby. Chci nyní srovnat zdi jak po úpravách, tak i po předchozích fušerech, co to stavěli, místy je zeď křivá max do 5mm na 2 m. Co na to použít, aby to dobře drželo a časem neupadávalo? Díky za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Musím si pospíšit, než sem vniknou odborníci. Já jsem omítku natřela penetrací ( Sokrat a pod.) a natáhla Keraštuk, do kterého jsem ještě trošku penetrace vmíchala. Jinak se prodává již ve správné hustotě v kbelících tuším od 5 kg.Drží bezvadně.Povrchová úprava dle volby.

doplněno 28.12.10 13:35:

Těší mne pánové, že radíte to co já.Jen jsem volila Keraštuk, protože neodborník může mít problémy se správnou hustotou a navíc je práce čistší, protože se materiál nabírá na fartáč přímo z kbelíku. Na zafilcování doporučuji bílý filcák.

hodnocení

0x

koupit v pytlích již hotový štuk rozmíchat ve vodě a přeštukovat v celé ploše, výsledek by mohl stát za to. do 5mm je to ideální nerovnost.horší je to pokud jsounerovnosti v řádu 1cm.

ladislavtikal*
hodnocení

0x

napenetrovat sokrat+voda natrit a natahnout tenkovrstvou omitku treba hasit 651 a sfilcovat

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud mám zkušenosti se štuky,na starých zdech je vždy problém nanést štuk v tenké vrstvě.Doporučuje se nanášet 3 - 5 mm vrstvu.Proto raději používám flexibilní lepidlo fasádní.Zeď srovnám ve vrstvě jen nezbytné pro srovnání.Konečná úprava je obroušení vrstvy brusnou síťkou ještě za polosuchého stavu.Úplné dokončení lze provést finální stěrkou.

JABRAKA

brena*
29.12.10 13:16

*bzum**haha*

To jabraka : Existuje nějaký druh malířské hmoty, který by vytahoval ze zdi vlhkost? Po povodni mi v chodbě stěny velmi pomalu vyysychají a vzhledem k tomu, že omítka dobře drží, tak je mi líto to otlouct a také se bojím těch vepřovic, co jsou pod omítkou.

patronka*

Pokud by Vám nevadilo, že nejsem Jabraka ale jen ženská, radu bych měla.Na části chalupy víc než 100 let staré jsem před dvěma lety nechala udělat sanační omítku, štukování a nátěr jsem dělala sama. Abych dodržela prodyšnost omítky, musela jsem použít paropropustný nátěr. Je na něm sice napsáno "fasádní", ale použila jsem ho i v interieru. V místech, kde nedržel původní štuk jsem použila rovněž sanační štuk a následně Primalex.Přikládám fotku, snad to bude k přečtení.Patronka

doplněno 29.12.10 16:22:

Koukám, že jsme s Jabrakou psali současně, ale částečně se shodujeme. Když to shrnu, tak někde mám komplet sanační podhoz / omítku / štuk / nátěr, někde na původní omítce sanační štuk a nátěr a někde jen nátěr. Všechno drží ale pravda, vepřovice tam nejsou - někde kámen,někde cihla. Podotýkám, že zas o tolik mladší než JB nejsem a na stavbách jsem strávila hezký kus života. Já bych s oklepáním omítky nespěchala, časem se ukáže a ta trocha nátěru holt padne za vlast.

Oprava omítek v bytě

Díky oběma, na ženskou opravdu dobrá rada :)) Tak co říkáte, kdybych tu zeď místně opravil sanačním štukem a po zatvrdnutí štuku natřel tím fasádním Primalexem, ať to skrze něj pomalu dále vysychá!? Otloukat omítku, která dobře drží, se mi příčí :))

patronka*

"Na ženskou", to se dalo čekat. No já bych do toho šla.Měla jsem odpadlý štuk na několika místech, tak jsem to riskla a pěkně drží. Snažila jsem se najít značku toho štuku, ale mám to všechno na chalupě, jen barvu jsem vzala domů, aby nezmrzla. Když zedník míchal maltu, používal míchačku do vrtačky a tak jsem na štuk vzala starší šlehač. Má to pak mít totiž krémovou konzistenci. Co by se mohlo stát - štuk i nátěr jsou paropropustné, tak za tím zeď bude pomalu vysychat (nevysoušet přímým teplem).Na odsekání omítky je vždycky dost času. Ať se dílo podaří.

Jestlipak jste neměla cukání, když jste držela v ruce ten šlehač, vrazit do toho pár vajec?:)) Jinak když v OBI řeknu, že chci sanační štuk, tak mi určitě poradí a tu vrtulku do vrtačky si také koupím. Ještě jednou díky, už vím, jak na to!

patronka*
To jsem teda neměla, až zas tolik slepice nejsem.Dejte vědět jak to dopadlo, nejlépe do vnitřní pošty. Patronka není jen malá patrona. Dobrou noc a příjemné sny o štukování.
jabraka*

To určitě ne,ale bylo by to jako na Karlově Mostě.

JABRAKA

jabraka*

Nu vepřovice jsou ideální na udržení vody ve zdi.Skutečně je nutné otloust omítky a po vyschnutí(nekdy i po měsíci) se natáhne sanační omítka.Jinak je vysýchání dlouhodobé.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]