Nejste přihlášen/a.
V bytě proběhla rekonstrukce elektriky a nějaké další stavební práce. Zdi jsou oškrábané od malby. Chci nyní srovnat zdi jak po úpravách, tak i po předchozích fušerech, co to stavěli, místy je zeď křivá max do 5mm na 2 m. Co na to použít, aby to dobře drželo a časem neupadávalo? Díky za rady.
Musím si pospíšit, než sem vniknou odborníci. Já jsem omítku natřela penetrací ( Sokrat a pod.) a natáhla Keraštuk, do kterého jsem ještě trošku penetrace vmíchala. Jinak se prodává již ve správné hustotě v kbelících tuším od 5 kg.Drží bezvadně.Povrchová úprava dle volby.
doplněno 28.12.10 13:35:Těší mne pánové, že radíte to co já.Jen jsem volila Keraštuk, protože neodborník může mít problémy se správnou hustotou a navíc je práce čistší, protože se materiál nabírá na fartáč přímo z kbelíku. Na zafilcování doporučuji bílý filcák.
Pokud mám zkušenosti se štuky,na starých zdech je vždy problém nanést štuk v tenké vrstvě.Doporučuje se nanášet 3 - 5 mm vrstvu.Proto raději používám flexibilní lepidlo fasádní.Zeď srovnám ve vrstvě jen nezbytné pro srovnání.Konečná úprava je obroušení vrstvy brusnou síťkou ještě za polosuchého stavu.Úplné dokončení lze provést finální stěrkou.
JABRAKA
To jabraka : Existuje nějaký druh malířské hmoty, který by vytahoval ze zdi vlhkost? Po povodni mi v chodbě stěny velmi pomalu vyysychají a vzhledem k tomu, že omítka dobře drží, tak je mi líto to otlouct a také se bojím těch vepřovic, co jsou pod omítkou.
Pokud by Vám nevadilo, že nejsem Jabraka ale jen ženská, radu bych měla.Na části chalupy víc než 100 let staré jsem před dvěma lety nechala udělat sanační omítku, štukování a nátěr jsem dělala sama. Abych dodržela prodyšnost omítky, musela jsem použít paropropustný nátěr. Je na něm sice napsáno "fasádní", ale použila jsem ho i v interieru. V místech, kde nedržel původní štuk jsem použila rovněž sanační štuk a následně Primalex.Přikládám fotku, snad to bude k přečtení.Patronka
doplněno 29.12.10 16:22:Koukám, že jsme s Jabrakou psali současně, ale částečně se shodujeme. Když to shrnu, tak někde mám komplet sanační podhoz / omítku / štuk / nátěr, někde na původní omítce sanační štuk a nátěr a někde jen nátěr. Všechno drží ale pravda, vepřovice tam nejsou - někde kámen,někde cihla. Podotýkám, že zas o tolik mladší než JB nejsem a na stavbách jsem strávila hezký kus života. Já bych s oklepáním omítky nespěchala, časem se ukáže a ta trocha nátěru holt padne za vlast.
Díky oběma, na ženskou opravdu dobrá rada ) Tak co říkáte, kdybych tu zeď místně opravil sanačním štukem a po zatvrdnutí štuku natřel tím fasádním Primalexem, ať to skrze něj pomalu dále vysychá!? Otloukat omítku, která dobře drží, se mi příčí
)
"Na ženskou", to se dalo čekat. No já bych do toho šla.Měla jsem odpadlý štuk na několika místech, tak jsem to riskla a pěkně drží. Snažila jsem se najít značku toho štuku, ale mám to všechno na chalupě, jen barvu jsem vzala domů, aby nezmrzla. Když zedník míchal maltu, používal míchačku do vrtačky a tak jsem na štuk vzala starší šlehač. Má to pak mít totiž krémovou konzistenci. Co by se mohlo stát - štuk i nátěr jsou paropropustné, tak za tím zeď bude pomalu vysychat (nevysoušet přímým teplem).Na odsekání omítky je vždycky dost času. Ať se dílo podaří.
Jestlipak jste neměla cukání, když jste držela v ruce ten šlehač, vrazit do toho pár vajec?) Jinak když v OBI řeknu, že chci sanační štuk, tak mi určitě poradí a tu vrtulku do vrtačky si také koupím. Ještě jednou díky, už vím, jak na to!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.