Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit nebezpečného stromu u domu

Od: matyasek odpovědí: 18 změna:

Dobrý den přeji,u mého domu přes chodník na jiném pozemku je vzrostlá bříza která dělá neplechu celý rok.myslím tím listí,pyl asamozřejmě stíní celý rok na muj pozemek.tento strom je vzdálen asi 6 metru tudíž se obavám i pádu na muj majetek. A pan starosta dělá mrtvýho brouka.Rád bych věděl jak bych měl v tomto případě postupovat.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

1x

Zajdete na Obecní úřad, vysvětlíte problém na odboru Životního prostředí a tam Vám vysvětlí zda bříza je nebezpečná Vám, či zda Vy jste nebezpečím pro břízu a podle toho se obě strany zařídí.

lm®

My jsme před cca 20 lety,když jsme začali stavět s hrůzou pozorovali při každé větším větru vzrostlé topoly,stojící na hranici našeho pozemku a silnice.Stromy se ohýbaly a nakláněly s takovou vemehencí,že jsem říkala:Nám to na ten dům jednou spadne a můžeme začít znova.O listí ,které zasypalo nás,silnici a okolní sousedy ani nemluvím.

Požádali jsme o povolení k poražení,nepamatuji si jestli to šlo jen na OÚ nebo jsme žádali přímo odbor ŽP.Bylo nám povoleno je porazit s podmínkou ,že musíme vybudouvat živý plot.Ač to nikdo nikdy nekontroloval,tak živý plot z tůjí jsme udělali.

Takže Vám poradím,zkuste něco podobného navrhnout v žádosti.Nemusí to být zrovnatůje,stačí třeba něco nižšího,co se k Vám více hodí.

PS:Hlavně nic neporážet bez povolení,z toho by byl hrozný malér.

Osobně mi je každého stromu líto,ale někdy není jiná možnost.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Můj známý vyřešil podobný problém navrtáním stromu v patě a nalitím (opakovaným) nějakého přípravku(snad roundapu) do vyvrtaných děr.Strom uschnul a povolení k pokácení známý dostal.Je to sice drastické a nelegální,ale v případě,že by Vám strom zničil střechu tak starosta bude hrát brouka ještě mrtvějšího.

jirbar*

Tvůj známý je hovado. To se tedy kamárádíš s pšěknými známými.

feis

Nemyslím si, že by byl jeho známý hovado. Jen zvolil alternativu, přizpůsobil se daným okolnostem lidí, kteří mají mít jiný přístup. Hovada a igniranti jsou spíš nekompetentní a samolibí úředníčci, kteří místo toho, aby kooperovali tak dělají problémy. Stromů je jako sraček a systém by měl fungovat tak, že každých 20-30 let (podle velikosti přírustku každé vegetace) stromy pokácet a vysadit nové, protože některé dvory a ulice jsou temné i v těch nejjasnějších dnech v létě. A nakonec, nebuďte hysterka člověče a chovejte se jako moudrý sedlák.

jirkamatapat*

No ,nevím jak by jsi se zachoval Ty.V teple panelákového bytu,kde nehrozí žádná škoda způsobená padlým stromem,se to radí a kritizuje dobře.Měl jsem u studny 3 metry od baráku letitý ořešák.Při větru se hýbaly i skruže ve studni a hrozilo i poškození střechy. Ořešák jsem v tichosti zlikvidoval a o 20 metrů dál jsem vysadil jiný.Bez nějakých tahanic s ekoteroristy a je klid. A ten můj známý? je to správný chlap,jen ztratil trpělivost a nechtěl čekat,až mu strom poškodí barák.Ti ekoteroristi z odboru životního prostředí by mu na opravu nadali ani korunu.

karelkarel
hodnocení

0x

Pane a co Vám na Váš požadavek odpověděl majitel břízy?

hodnocení

0x

na čím poemku strom leží? jestli obecním a starosta na to nic co se obrátit na příslušný stavební úřad a pokud jej má v kompetenci i Váš starosta tak k nemu existuje stav.úřad nadřízený, kde bych se zkusil informovat. dopisem nic nepokazíte.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Obraťte se přímo na majitele pozemku.Pokud je jím obec,dovlečte pana starostu na místo za ruku a řešte problém.Také mi ležela žádost půl roku na starostově stole,ale když mi došla trpělivost dotlačil jsem pana starostu před barák a povolení bylo druhý den.Máte čas jen do konce března.

ivo®

Taky sem chodil od "čerta k ďáblu" protože sem to chtěl řešit slušnou cestou ale nakonec mi poradili - kdo se moc ptá ten se moc doví,zkrátka jak sem zaslechl nablízku pilu ,tak sem dal dřevorubci vydělat a hotovo ...

byť jsem zastáncem přírody, někdy musí opravdu odchodu stromu pomoct sám člověk! smutně vzpomínám na dva zemřelé školáky ve Zlíně opravdu mi to bylo líto, a na ty stromy bylo na úřadech několik nemálo posudků na pokácení, a nikdo nic nedělal, dodoby až to někoho zabilo, v tomhle zřízení je občas zapotřebí vzít věci do vlastních rukou, jinak ničeho nelze dosáhnout.Miniálně byl vzal motorovku a za mírného přítmí pořezal co jde - převislé,staré, popraskané větve a pod.

montgomery*

Už jste viděl břízu s převislými a popraskanými větvemi?

Bříza je těžko nebezpečný strom (na rozdíl třeba od smrku), ale je hodně bordel tvořící.

dnešní výkyvy počasí vám tu samostatně stojící břízu mohou pokácet na dům nebo člověka ani nemrknete, pane mont...vezmete si to na svoji zodpovědnost tedy poté...?řeč.otázka. Když sem nebyl na místě, nedělal bych chytráka, hm.

bříza je často mj. dendrology považována za "plevel", nemazal bych se stím. Do krbu ideální :-P

montgomery*

A vy jste snad na tom místě (u tazatele) byl pane všeználku? Podle vás by se tedy měly ve městech pokácet veškeré stromy, protože představují prakticky smrtící riziko *sok*

Pane mont..., kdyby asi bylo vše v naprosté ideálnosti a v pořádku, tak by asi tazatel zde nezadával dotaz.hm.:Da nevkládejte mi nic co jsem nenapsal a neřekl. hm. *cteni* diky, neminim se zde s nikym dohadovat.

jirbar*

V ČR je nepoměrně více stromů než automobilů. V ČR pod koly automobilů zahyne nepoměrně více školáků, než pod kmeny stromů.

Proto bych vzal perlík a ty nebezpečné automobily zlikvidoval.

buss
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]