Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ztratila jsem klíče od bytu. Sice u nich nebyla adresa, ale raději bych vyměnila zámek. Nevím ale, co přesně si mám koupit. Na bytových dveřích máme dva zámky - ten spodní je obyčejný FAB a ten horní je FAB přídavný
Myslela jsem, že bude stačit koupit jen jeden z těch zámků, u toho přídavného zámku tedy vím, co mám chtít, pravděpodobně ale bude tento zámek dražší. Nevíte prosím, jak se jmenuje to, co bych koupila místo toho spodního obyčejného zámku a kolik to případně stojí? Nevím, jestli to bude vyloženě jen zámek - ta malá věc, kam strkám klíč, nebo jestli to bude celá vložka - takže jako nějaká plochá deska.
Omlouvám se, že to podávám tak primitivně, vůbec tomu nerozumím. Předem moc děkuji za jakoukoli radu.
To, co budete muset vyměnit se jmenuje oboustrannácylindrická vložka (příklad zde: fab.cz/... část, která se měnit nemusí, protože s klíčem nemá nic společného má název zadlabací zámek ( fab.cz/... Cenu vložky určuje její provedení - odolnost. Namátkou jsem našel 130,-Kč i mnohem více.
Vložky se vyrábí v různých rozměrech a tak by bylo vhodné si tu starou vzít (je li to možné) s sebou ke koupi jako vzorek, nebo si ji alespoň změřit ( atypklic.cz/...
I přídavné zámky ale mívají (někdy?) vložky výměnné: atypklic.cz/...
doplněno 26.12.10 21:37:To je přesně ona: fab.cz/...
doplněno 26.12.10 21:42:...moc rychlej, tahle to je: fab.cz/...
Děkuji Vám. Jen u těch vložek do přídavných zámků nemohu najít ceny. A nevíte prosím, zda je lepší vyměnit obyčejný (spodní), nebo bezpečnostní (horní) zámek? A v kterém případě je to jednodušší? Děkuji.
Tak vložky se dělají v délkách po půl centimetru. Je třeba změřit délku od otáčecího středu na každou stranu, každý rozměr bude jiný. Jinak vyměnit vložku v zámku je práce na pár minut. Polevení jednoho šroubku, lehké pootočení klíčem s vložkou aby se dala vysunout, vyndat starou, nasadit novou utáhnout šroubek a je vystaráno. Co se týká přídavného zámku nevím, nikdy jsem nesháněl vložku do něj tak nevím jestli se dá sehnat, ale asi by taky nebylo od věci ji vyměnit nebo koupit celý nový zámek.
Jednodušší (levnější?) je vyměnit cylindrickou vložku v zadlabacím zámku. Pokud to jde bez problémů, tak stačí otevřít dveře, na zadlabacím zámku najít šroub který je zašroubován do spodní části vložky a ten vyšroubovat. Do vložky zasunout klíč a pootočit jej o cca 15 stupňů (na jednu nebo druhou stranu) a tahem za klíč ji vytáhnout. Zpětnou montáž nové vložky provést obráceným způsobem, šroub který drží vložku dotáhnout jen s citem, při příliš silném dotažení hrozí rozlomení vložky.
Pokud si jste jistá že jste klíče ztratila zcela anonymně, stačilo by asi vyměnit jen jednu vložku (lépe cylindrickou, zde popsanou výměnu) ale jistota je jistota.
FAB přímo ceny nějak neuvádí, mrkneme jinam.
doplněno 26.12.10 22:29:FAB 2032 tak od 380,- do 550,-Kč
Bude stačit vyměnit jen Fabka, vložka, jinak nic. Ovšem pokud nemáš náhradní klíče nastane problém, starou fabku bez klíče nevyndáš. Hlavně si změř délku vložky, aby pak nenastal problém s krátkou vložkou. Jen tak pro inspiraci co potřebuješ. e-prodejna.net/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.