Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topit celý den nebo jen v noci?

Od: jerry51 odpovědí: 14 změna:

My topíme uhlím je lépe topit celý den nebo jen v noci?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

když mrzne (mínus pět a více mrazu) je spíše výhodnější topit kontinuálně (bez přerušení) . nejvíce výkonu(paliva) spotřebujete právě na roztopení otopné soustavy na běžnou teplotu (cca 60st). Samozřejmě záleží také, jaký máte dům,u novostavby dokonale zateplené, možná stačí i v mrazech topit jen přes den. V noci se moc netopí, spíše se jen udržuje teplota nebo kamna aby zcela nevyhasla. (napsali jste málo údajů na přesnější možnou odpověď).

armachm*
hodnocení

2x

Záleží na druhu paliva. Pokud používáte koks nebo brikety je možno na noc přiložit a pomalu topit celou noc. Při hnědém uhlí můžete také topit celou noc, ale nesmíte jít spát . A kdy chcete mít teplo? Ve dne nebo v noci? Podle toho musíte topit. Neděláte si náhodou srandu?

jerry51
hodnocení

Nedělám opravdu jsem položil tuto otázku potřebovál jsem poradit. Ve skutečnosti topí můj tatínek a on je dost šetřivý a my ve mrzneme a on si myslí, že potřebujeme topit tehdy, když jsme v posteli. A nemůžeme ho k tomu přesvěčit a říct mu to do očí a protože on je těžce nemocný a tak ho nedráždíme.

hodnocení

0x

Topte uhlím jen v noci, aby nebylo vidět ten čoud z komína :))

lidus*
hodnocení

0x

Po doplnění otázky vás chápu,80ti letý otec manžela má kotel na dřevo a druhý na plyn, topí prý na 16C-no nevím je tam mráz i v kuchyni, chodí celý den v podvlikačkách a teplých kalhotech a ve svetru a vestě z berana, na noc si bere kulicha a rukavice. Nedá si poradit. ohřeje se jen o víkendu kdy zatopíme a na noc zapneme plyn. 100x mu manžel řekl aby nezavíral radiátory, jak má nechat otevřený komín u kamen i mu tam dal cedulku, vše je marné. Babička zase topí u sebe v krbových kamnech na noc brikety, hrůza máte vidět jak ta kamna vypadají-sklo a jaký smrad v pokoji je, zbytečné cokoli vysvětlovat ta se zas ohřeje když na chalupu jede manželova sestra. Šetří zbytečně, pak jdou na akci a nakoupí spousty hloupostí k ničemu.

jerry51
hodnocení

V kuchyni máme sporák tam se topí a vaří oběd a máme dva kotly na utřední topení jeden na uhlí a druhý na plyn a mají všechno zdražit a tak nevím, kde to spěje. Tatínkovi je dost zima a máme zatopeno, aspoň večer dostatečně

lidus*

Topit večer nestačí, topte celý den a protopíte méně. Pokud to máte jako my tak roztopit v kotli a pak přepnout na plyn a udržovat teplo. Zlatej panelák, protopím ve 3+1- 7000 kč za rok a mám tu 24C.

jerry51
hodnocení

Děkuji Vám mnohokrát tato vaše odpověd je výborná

"Zlatej panelák, protopím ve 3+1- 7000 kč za rok a mám tu 24C."

Aby bylo jasno Liduš...Nevím jakoou máte cenu za GJ u Vás. Nicméně pokud platíte 7000Kč za topení ročně a vytápíte byt na 24stC, pak si buďte jistá, že nemálo peněz (nad těch Vašich 7000Kč) za Vás platí ti v domě, co topí na 20stC. Jinak řečeno vy sice platíte 7000Kč, ale protopíte daleko více než zaplatíte...a "někdo" to za Vás musí zaplatit.

Rodinný dům není panelák..má zcela jiné technické vlatnosti, jiné dispozice...atd. Srovnávat zateplený byt v paneláku s rodinným domem nelze.

lidus*

martincakl

Omyl mám v bytě vlastní digitální měřidla + ještě mi připočítají otápění chodby a sušárny (nikdy jsem tam nesušila). Dům je zateplený, lodžie zasklená, okna plast. Pokud vím tak u nás nikdo neplatí víc a šetřivý i méně , přízemí a poslední patro platí nějak jinak. Vyučtování 2009-jednotková cena 613,04 GJ, spotřeba 9,89GJ , tj. 6063kč + společné prostory 64,96GJ tj. 1 byt 2,03GJ, 1245kč. K tomu teplá voda 6,63GJ tj. 4062kč, no a studená voda, společná elektřina, výtah, úklid domu, satelit, celkem rok 24904 kč. Snad jsem to opsala dobře.

Chalupa tam protopíme víc jak 25000 a o teplu a teplé vodě celý den si necháváme zdát.

doplněno 29.12.10 11:04:

Zapoměla jsem, že dům je celý podsklepený a ve sklepech se v chobě topí také.

OK...Digitální měřidla nicméně stejně asi myslíte poměrová...nikoliv měřidla cejchovaná v GJ tedy postaru "kalorimetry".

Panelák má z tepelného hlediska ideální konstrukci...prostě krychle bez dalších ochlazovaných ploch "navíc"..

Dům je na tom pochopitelně o moc jinak..a to ještě předpokládám že se jedná o nezateplený dům..kterých je stále ještě většina.

Takže opravdu platíte částku za topení co se Vám líbí a nevadí Vám...

I když 613Kč/GJ už cena tam "slušná" není...

martine, nevím kde bydlíte ani jaké máte ceny, ale výše nákladů 7000 kč je v průměru nereálná, kolga má doma celkem zimu a vytápí tak na 19 až 20 st a v bytě 3.1 74M2 a platí za rok 7500 až 8000 za teplo. S tím srovnávám Váš údaj 24st a nemůžu tomu věřit. Opravdu je to příliš málo. Sám to dlouhodobě sleduji, takže něco o tom vím. Nebo vaše teplárna aslouží medaili.

doplněno 29.12.10 18:44:

Váš děda v tom chudák už má zmatek v hlavě. V noci se naopak moc netopí, pouze se udržuje žhavé v kamnech aby nevyhasla protože ostatní příliš tepla nepotřebují, páč většinou bývají pod peřinou, že?

buss

Jo vy ušetříte, uhradíte např 40 %. spotřební složky či kolik máte a druzí vedle vás musí topit na plné kule, aby vám vytopili. Jinak byste museli být sakra zaizolovaní. Musí vás mít rádi. Zeptala jste se, kolik platí oni?

blabla*
hodnocení

0x

Dobrý den

chtěl bych jen poznamenat k vasí otázce

já mám nezateplený RD jen nová okna, zast. plocha 151 m2 vytápím tři patra celou zimu na cca 21 stupnu hnede uhlí ořech2, ale mam kotel Ekoefekt 24KW který mi zaroven vyhříva 200L bojler a za zimu protopim 10 000Kč

mam ženu a dvě dcery a ty jsou naročné co se týče tepla, kotel jede celou dobu (od zatopení do konce zimy) jen nakládám uhlí do násypky a denně tam strávim cca 10min jednou týdně ho celý čistím tak cca 30min vše se dělá za chodu kotle, je tam komínový ventilátor, maximální spokojenost a zplidiny jsou jen o 7% horší než u plynu(údaj výrobce) ještě jsem neviděl z komína kouř, když nepočítám jemný prožek když nejede ventilátor - to mi kouří víc krbovky když je mokré dřevo.

Vřele doporučuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]