Nejste přihlášen/a.
Zdravím Momentálně používám septik.Na právě prováděnou kanalizaci kolem mého domku se musím připojit?Jaké mám možnosti?
podle mne máte sice pravdu ale dovolím si podotknout,že také záleží jestli je dotyčný připojený na vodovod nebo zda má studnu.Také záleží nastavu septiku a je tady také možnost domácí čistíńy odpad.vod s recirkulací,jak se hodně používá třeba v Německu,Holandsku,Belgii a pod.Každopádně bych doporučil to vše propočítat a potom jednat.
obvykle obec vyžaduje připojení na kanalizaci u novostaveb u starších domů je to na majiteli jestli se připojí či nikoli.
Na druhou stranu podle mne je jednodušší se připojit - je to bez starostí, bez vyvážení smrdutých kalů, které též není zadarmo...
Souhlasím s myse,jen doplním.Po připojení na místní kanalizační síť budou vodárny požadovat stočné.I když není napojen na vodovod,stočné se vypočítá podle počtu členů v domácnosti.Na to mají vodárny tabulky.Mně vypočítali stočné v takové výši,že jsem se nestačil divit a až po hrozbě soudem mi stočné snížili na přijatelnou mez.
stočné se počítá v každé obci jinak. Někde se odvíjí od počtu členů v domácnosti (u nás osoba/900 ročně), jinde mají podle spotřeby vody (většinou tam, kde vodárenská společnost provozuje i ČOV), v některých vesnicích mají měřák na vodu i u studny - vodu pochopitelně neplatí ale podle toho jim ůčtují stočné. Je to individuální - zeptejte se na Obecním úřadě.
Na druhou stranu v okolí stojí vyvezení kalů kolem tisícikoruny... Pokud máte správnou jímku (neprosakuje, není svedena do potoka či rybníku jak to bývá) tak vás to čeká několikrát ročně. A ten smrad - fůůj
Dobrý den,
nejdřív pojmosloví.
septik je zařízení určené k předčištění odpadních vod, je vybaveno několika (typicky 3) komorama odd. přepážkou a dále odtokem, který je napojen do kanalizace či do vodního toku. K provozu je třeba mít povolení vodoprávního úřadu (povolení k vypouštění) Součástí povolení je odběr vzorků, předání k rozboru např. 2 x ročně. Pokud nemáte, jste v průšvihu.
jímka je bezodtoká nádrž určená k jímání odpadní vody, není vybavena odtokem! Pokud z ní vede odpad kamsi, je to nelegální stav - pokuta (nedovolené vypouštění odpadních vod)
Vodní zákon (254/2001 Sb) po poslední novelizaci uvádí v § 38 odst. 6: Kdo akumuluje odpadní vody v bezodtokové jímce, je povinen zajišťovat jejich zneškodňování tak, aby nebyla ohrožena jakost povrchových nebo podzemních vod, a na výzvu vodoprávního úřadu nebo České inspekce životního prostředí prokázat jejich zneškodňování... Až se na tohle přijde, a někdo to začne vyžadovat, to bude masakr! Jediné, jak se to dá dokázat je doklad o odvezení k likvidaci na ČOV apod. A jeden papír do roka stačit nebude - případné množství odpadních vod se totiž nechá spočítat velmi snadno (jsou na to zákonné tabulky), tuším 120 l na osobu a den, pokud máte jímku třeba deset kubíků, musel byste ji při 4 lidech vyvážet nejméně jednou za měsíc! A u nás si berou 1300´,- za fekál.
Připojení se na kanalizaci. Zákon o vodovodech a kanalizacích (274/2001) říká, že: Obecní úřad může v přenesené působnosti rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné čili pokud se nepřipojíte dobrovolně, můžou vám to uložit.
já osobně bych neváhal ani vteřinu a připojil se hned.
Zdravím,u nás probíhá též stavba obecní kanalizace,a když se nepřipojí někdo tak po něm půjde obec ohledně vyvážení což je za nemalé peníze a určí vám podle tabulek že jste tolik spotřebovali a tak nakonec budete muset vyvážet obden.Neváhala bych ani minutu a připojila se, později zaplatíte znovuotevření kanalizace a napojení, teď to máte zdarma
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.