Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedení plynu v kuchyni za linkou

Od: indy3d* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o názor, nejlépe odborný, na řešení připojení plynové varné desky na kuchyňské lince.

Protože se jedná o kuchyňskou linky (přiložený obrázek) v panelovém bytě, nebylo možné potrubí přívodu plynu a vody zasekat do zdi, protože je nosná. Mám následující problém. Kuchyň je z Ikea a spodní skříňky jsou hluboké 58cm a zároveň kohout plynového mosazného potrubí končí v místě, kde má být myčka nádobí.

Vycházejí mi tyto varianty, jak situaci řešit:

1) koupit hlubší desku a skříňky odsadit od zdi a nechat prostor potrubí
- výhoda: žádné velké úpravy, "pouze" by se zkrátila nebo prodloužila trubka plynu, aby kohout nebyl za myčkou
- nevýhoda: širší desky se běžně v obchodech neprodávají, 70cm hlubokou desku není možné koupit. Pouze od 90cm, spíše 120cm. Cena desky je pak skoro dvojnásobná oproti 60cm. Čekání na desku cca 4 týdny.

2) přizdívka pro potrubí - nepřijde mi jako vhodné řešení

3) nechat předělat plyn
a) pouze zkrátit trubku, aby byl kohout plynu pod dřezem, kde ústí i voda a odpad a koupit flexibilní plynovou hadici a vést potrubí pod myčkou, protože linka bude na cca 15cm nožičkách
b) předělat potrubí, aby celé vedlo pod myčkou a kohout byl ve skříňce, kde bude varná deska
nevýhoda: nákladné

Máte nějaké jiné levné řešení, případně které byste volili vy? Jak dlouhá může být flexibilní plynová hadice, aby se vyhovělo předpisům?

Děkuji.

Vedení plynu v kuchyni za linkou

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

jsem pro 1) 70 cm není takový problém, možná v ikea a různých baukrámech nebo 3) a ani za a) by neměl být problém, jak je to daleko? 150 cm je běžná hadice a tuším i maximum co je povoleno.

doplněno 21.12.10 12:57:

stejně musí připojit odborník, ať posoudí.

Kolik stojí ta kuchyň? Odhaduji 3% navíc za předělání přívodu není tak strašné.

hodnocení

0x

Kohout jako hlavní uzávěr plynu pro spotřebič nemůže být schován pod dřezem, ale musí být v dosahu obsluhy varné desky. Byl bych pro odsazení skříněk od zdi a mezeru mezi koncem pracovní desky a panelem zakrýt vhodnou lištou s utěsněním.

hodnocení

0x

problém jsem zde již řešil! a v bytu provedl způsobem vyzvoření předstěny na zdi ze sádrokartonu mezi pracovní deskou a horními skříňkami-ty už jsou normálně na zdi. Pod předstěnou vznikne prostor pro instalace a nemusíte shánět desku, která je drahá jak sviňa a velký kus jí stejně vyhodíte. Na tu předstenu ani nemusíte dávat sádroš, ale našroubujete lamino v barvě pracovní desky a máte vystaráno. Pokud to je v celé délce kuchyni, ani to není vidět, jen spodní skříňky jakoby zaberou více místa z mítnosti o tu distanci předstěny od původní stěny. foto mohu zaslat pokud bude zájem. Přístu ke kohou tu mám ze spodní skříňky, kde s prostě nechala díra v boku.

doplněno 21.12.10 15:26:

hm, ale podle obr. máte trochu jiný případ situování spotřebičů *plac*

jabraka*
hodnocení

0x

Předělat vývod pevného potrubí ze stoupačky (od plynoměru) do místa,kde ti to vyhovuje v kuchyni a ukončit kohoutem není pro plynaře problém.Odtud,z místa,kde je to lehce přístupné,pokračovat flexibilní trubkou ke sporáku.

JABRAKA

hodnocení

0x

déka hadice max 150 cm,ventil umístnit do skříňky pod dřez a dále hadicí.Když spočítám od levé části skříňky dřezu cca 20cm do prava myčka 45 a kraj varné desky(ten vzdálenější) 80cm tak to vše vychází

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]