Nejste přihlášen/a.
Rodinný dům 3 odběrná místa, dlouhé přívodní potrubí (bude umístěn ve sklepě a kuchyně jsou každá na jinou stranu). Nyní topíme celou sezonu v krbových kamnech a na ohřev vody nám stačil 180 l kombinovaný boiler, který byl používaný jen na elektriku (noční proud-levnější tarif). Ve sklepě máme také plynový kotel na zemní plyn, ale plyn je drahý a původní majitelé pořídili plynový kotel Viadrus G25 o výkonu 32 kw. Je to značně předimenzované, stačilo by nám 24 kw. Z tohoto důvodu plyn používáme pouze na vaření a plynový kotel máme připravený k topení, pouze jako pojistku, nebo vyjímečně když jedeme pryč a nemůžeme topit v krbových kamnech. Teď nám boilér odchází, bude ho třeba vyměnit. Poraďte nám prosím za jaký spotřebič ho nahradit, aby ohřev vody byl finančně co možná nejlevnější. Zda koupit zase el. boilér 180 l, nebo to řešit nějakým průtokáčem? Děkuji...
Já bych to řešil takto :
1) Zakoupil bych nový 200 litrový tlakový kombinovaný ohřívák užitkové vody (ohřev elektřinou + topným teplovodním hadem), který bych umístil co nejblíže stávajícím krbovým kamnům.
2) Stávající krbová kamna bych prodal a zakoupil krbová kamna s teplovodním výměníkem . Teplovodní výměník bych napojil na topnou vložku tlakového boileru.
Pokud často topíte v krbových kamnech, tak byste současně měli stále k dispozici teplou vodu (téměř zdarma). Elektrický noční ohřev bych nechal zapnutý, aby se vždy v noci boiler vytopil na max. teplotu (85 st.C). Spotřeba proudu by byla ovšem podstantě nižší než dříve. Myslím, že by se tato malá investice brzy vrátila.
U elektrických boilerů ( na rozdíl od boilerů vytápěných nepřímo parou nebo horkou vodou) povolovala norma ČSN právě vyšší výstupní teplotu - až 85 st.C (z kapacitních důvodů). V návodu k obsluze byl uživatel na toto upozorněn, že si má vždy nejprve otevřít u míchací baterie studenou vodu a pak do ní teprve teplou a namíchat na požadovanou teplotu.
Samozřejmě, že instalaci krbových kamen s výměníkem a připojení na vložku boileru by musel dělat odborník.
To máte pravdu...u místní přípravy TV je tam vyjímka.
Nicméně z praktického hlediska je to stejně šílenost..
Přijede Vám návštěva..a to upozornění na puštění nejdříve studené vody...a pak teprve teplé..v návodu u ohřívače..jim bude houby platné. Možná to té návštěvě někdy stihnete říci včas.., nebo pak až na popáleninovém oddělení MOtolské nemocnice.
A to nemluvím o dětech..
Já mám průtokový ležák na samotíž. 1 přívod od kotle i vracečka. Uvnitř měděnný had 1/2. 200l otopné vody a hadem se prohání voda k odběru. Stočený ze 4-ky, příruby z desítky. Mám ho tam už 40 let a doufám že ještě bude. (to jen pro zajímavost. ) Zdravím
To já mím zase průtokový stojáček (visí na zdi koupelny) o objemu topné vody cca 15 litrů(oběhové čerpadlo) a v něm je stočen měděný had, kterým se protláčí voda z vodovodu. Za 10 minut po zátopu v kotli na tuhá paliva si již mohu umýt ruce teplou vodou. Když vytopím kotel na 6O st.C, tak se již mohu sprchovat a když na 90 st.C, tak si mohu napustit celou vanu teplé vody.
Abych tomu rozuměl...
Průtokovým ohřívačem chcete vyřešit co? Pokud se jedná JEN pro vodu do dřezu v kuchyňské lince, pak by stačil 10 l ohřívač pod odběrné místo v kuchyni. Ale předpokládám, že se Vám jedná i o vodu na sprchování resp.koupání, pak těžko použijete ohřívač s průtokovým ohřevem vody, protože by Vám s velkou pravděpodobností nestačil příkon který v současné době máte.
Takže to opět vypadá že budete muset koupit el.zásobníkový ohřívač...
Pak je ještě pochopitelně možnost ohřívat vodmu plynem z kotle, a instalovat cirkulační potrubí, ale to jsou zřejmě pro Vás již nepřijatelné náklady...a zásahy v domě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.