Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silné kotvení do ytongu pro strop

Od: art* odpovědí: 25 změna:

a pardon hned za další dotaz,,:
jaké je nejoptimálnější kotvení do ytongu? Budu provádět samonosný podhled, a samozřejmě ho chci uložit co nejvýše, pro co největší možnou světlou výšku místnosti. Z jedné strany budu kotvit do betonu do SDK předstěny - tam problém není, ale na druhé straně budu kotvit do nové ytongové příčky (100). A protože bych rád kotvil co nejvýše tj. k horní hraně poslední řady ytong.tvárnic (cca cm od horního líce tvarnic), potřeboval bych nějaké vhodné kotvení UW profilu který na této stěně bude. Mám i trochu obavy z toho kždyž osadím strop aby se kotvení skrz ty 2 cm hmoty nevykrautilo/nevytrhlo, tak pro jistotu nasadím z vrchu uW 100 (to má bočné strany 4cm)..bude to stačit?

Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

cernicky.cz/...

ale já mám podobný se závitem M8.

otevřu vrata 4x2,3metrů (to je plocha) a aby je vítr nezavřel mám je ukotveno do Ytongu trubkovým nýten se šroubem M8

spokojen.

doplněno 20.12.10 15:44:

správný obrázek nemůžu najít, musel bych to zítra vyfotit, nebo se stavte

doplněno 20.12.10 15:45:

našel

cernicky.cz/...

polda2

Ano,též jednoduché a dobré řešení, ale bál bych se ho u kraje tvárnice, kvůli možnému odštípnutí.

art*
hodnocení

zajímavé, jen jsou docela dlouhé, a jak píše polda2 hrozí uštípnutí tvárnice, jelikož kotvení budu dávat 2-3cm od horního líce tvárnice která končí jen tak v prostoru (přiklopím ji však UW100 a nad to montážní pěnu ale ta už moc nepomůže) snad jedině kdybych ji dával tím zobáčkem ne nahoru ale dolu, což by pak ale ztrácelo smysl..

doplněno 20.12.10 15:58:

polda2:nejaký odkaz na vhodné kotvy (i přesto že jste říkal že vešchny)? ať se mám teď trochu u počítače čeho chytit.

polda2

Co se týká chemické kotvy, většinou vběhnu do stavebnin a koupím co mají.Spíš koukám jen po datu výroby,aby nebyla stará a ztuhlá.Pokud chcete kvalitu a značku, tak Pattex, ale zase se může stát to, že bude na skladě obchodu právě ležet dlouho,protože většina zákazníků bude kupovat nějaké obyčejnější levnější.Jinak má kotva neuvěřitelné lepící vlastnosti,slepí i obtížně lepitelné materiály jako teflon, dokonce jsem z ní úspěšně odléval do formy velmi namáhanou součástku, sloužíci již několik let.

standam*

to art i All:

zde preci vubec nema cenu resit nejake super pevne ukotveni, diky Ytongu je to v prrr..., zde svuj ucel splni obyc. kvalitni hmozdina

CW ukotveno po 20cm.

pokud by se jednalo o Ytong 15cm a vice, zde ano a poradne zapustit, jak pisete chem. kotva nebo zelezna roztahovaci a poradne hluboko.

osobne bych v tomto pripade sel do rostu zavesenem pres zavesy + draty a u zdi UD, kde prvni zaves bude blizko teto zdi

vim, je zde mozny problem s vrtanim do betonu, ale poradna kvalitni vrtacka + kvalitni vrtak to zvladne.

doplněno 20.12.10 19:45:

je zde jeste jedna varianta, ktera nevim zda se ti bude libit, ale nebal bych se toho:)

udelej podhled jak mas v planu tj. CW,UW + SDK a pak na zed z Ytongu dej SDK tj. celoplosne pres zubate hladiko nalep

takto ti bude SDK na stene tak trochu jistit podhled (stejne skoro vsude budes mit SDK) a navic ti vznikne super podklad pod obklad a zaroven ti to zpevni tuto pricku

polda2

Tak zde jsou vidět zcestná řešení, opět používající hmoždiku, a do ní budou něco natloukat kladivem.Naprosto úžasné je lepeni SDK, možná by se to celé mohlo i oplechovat 5mm silným plechem. Co se týká ytongu,vlepené kotvy budou namáhány střihem,čili každá by unesla celý strop samostatně.

standam*

to polda2:

zde nikdo o natloukani hmozdinek nic nepsal, do ytongu 10cm max. nasunout a dotahnout napr. akuckou drzi to lepe nez jen natlouct.

zde vubec nema cenu hovorit o namahani strih apod., drive se vyrve klin z porobetonu, ktery je krehky (jedna se o ytong 10cm)

lepeni SDK na stenu je jedna z moznych variant

obavam se, ze vubec nevis o co goo.

Stando souhlas, a kdo ještě nezkusil jak kvalitně drží sádrokatronový vut TX 75 (90) v Ytongu, bez hmoždinky, neuvěří...

standam*

to Milan:

jj, take jsem to zkusil a drzi fest dokud, ale jen do doby nez se snim nezakvedla:)

TX kupodivu muze slouzit i jako spojovaci prvek primy zaves sroubovany na CD, napr. pri snizovani podhledu

to to je i staticky podlozene

art*
hodnocení

Prosím o zkontrolování, na základě zdejších poznatků jsem skicnul detail kotvení UW na ytong při jeho horním okraji u stropu. Nakreslil (resp.pochopil jsem to správně)? Neměl jsem vhodnou hoždinku- či chemickou kotvu, proto je to jen značka nějaké roztahovací. Příčné profily CW50 které jsou vkládané do UW50 bych někdě ve středu pole stropu zavěsil. Jinak je to kreslené jen na jednu stranu ale podobný detail bude i na druhou stranu od příčky kde jsou popisky (tam je ale o něco menší rozpětí tak zatím nevím zdali i tam lepit sdk jako malou podpěru, ale taktéž budu zavěšovat v polovně pole). Je ta skica správně včetně popisků? Přikládám skicu jednu vetší druhou stejnou jen menší

x.art.sweb.cz/...

x.art.sweb.cz/...

arte, jeden obrázek je lepší jak 10 popisů.

Nevidím problém, ale asi bych místo ukotvení UW 50 k UW100 bych použil šroub M8x120 (klidně i M6) se zapuštěnou hlavou. Tam jak máte hmoždinku, tam bych dal šroub M8(6).

Ale musím Vás pochválit za krásný nákres a pokud jste ho maloval vy, tak tiše závidím? Asi bych ho taky namaloval asi tak za den.

:)

přeji jen kvalitní práci!

art*
hodnocení

óóó děkuji Milane i Stando..
popravdě, mě to staticky (jen od ruky, statik nejsem) pořád nesedělo ani při podepření tím SDK který tam byl jen pro pocit jak psal Standa, ale při použití "svorníku"už bude mít i to obložení SDK opodstatnění, ale hlavně obecně-výsledná síla působící v kotvení v ytongu bude mít víceméně úplně opačný směr působení a to dolů, což tím svorníkem dosáhnu když bude ytong zatěžován z obou stran příčky (i když neúplně rovnoměrně - pomůže to podepření), to se mi líbí.
Jinak ano obrázek jsem kreslil sám tak 10-15minut, takže jestli se můžu někdy něčím odvděčit za vaše výnorné rady, tak snad CAD prací (i když ani v tom nejsem nějaký expert).
Teďka tedy ještě postnu 2 obrázky které jsem upravil dle posledních příspěvků první je s tím "svorníkem"a druhý s těmy šrouby do kovů (použiji obě řešení jen v jednom obrázku by se to ztrácelo protože bych je kreslil přes sebe - M6/120 po 20 cm a mezi ně šrouby do železa - pro pevný spoj UW s UW), jestli mám poslat menší rozlišení, tak pošlu..a popisky platí z předchozí skicy. Je to již takhle správně řešené? moc děkuji
x.art.sweb.cz/...
x.art.sweb.cz/...

standam*

to art:

to roztahovaci zeleznou hmozdinu tam nedavej, bude te to nutit porad dotahovat a vymele se dira (vim je tam jen jako priklad)

a nevrtat s priklepem! (dira se vymele), klidne muzes pouzit stary (tupy) vrtak do zeleza:)

ja to delal akuckou:)

divam se, ze jsi sel cestou oblozeni ytongu SDK, ktery to zaroven podepre resp. je to i pro dobry pocit

pokud se ti povede poradne nalicovat (rasply) hrany bude stacit jen akryl. tmel

na spojeni UW, CW staci TEX nebo nyt, ale mista bude asi malo, tak jak pise Milan M6 bude az moc dobry:)

mrkni na odkaz, zde je vse popsane:

www.knauf.cz/wpim/...

doplněno 21.12.10 21:20:

jeste jsou zde dve dalsi moznosti uchyceni resp. zpevneni

1. dat sroub napr. M6 skrz ytong (pres UW) a stahnout matkou

2. UW a UW jeste spojit Texama nebo jinym na zelezo-zelezo (pak to bude pevny spoj a temer veskera vaha bude tlacit na Ytong stenu ze zhora)

doplněno 21.12.10 21:59:

ted jsem si uvedomil, ze jak uvadim uchyceni v bodu 1., tak je to to same o cem psal Milan:)

art*
hodnocení

óóó děkuji Milane i Stando..
mě to staticky (jen od ruky, statik nejsem) pořád nesedělo ani při podepření tím SDK který tam byl jen pro pocit jak psal Standa, ale při použití "svorníku"už bude mít i to obložení SDK opodstatnění, ale hlavně obecně-výsledná síla půcobící v kotvení v ytongu bude mít úplně opačný směr působení a to dolů, což tím svorníkem dosáhnu když bude ytong zatěžován z obou stran příčky, to se mi líbí.
Jinak ano obrázek jsem kreslil sám tak 10-15minut, takže jestli se můžu někdy něčím odvděčit za vaše výnorné rady, tak snad CAD prací (i když ani v tom nejsem nějaký expert).
Teďka tedy ještě postnu 2 obrázky které jsem upravil dle posledních příspěvků první je s tím "svorníkem"a druhý s těmy šrouby do kovů (použiji obě řešení jen v jednomobrázku by se to ztrácelo protože bych je kreslil přes sebe - M6/120 po 20 cm a mezi ně šrouby do železa - pro pevný spoj UW s UW), jestli mám poslat menší rozlišení, tak pošlu..a popisky platí z předchozí skicy. Je to již takhle správně? moc děkuji
x.art.sweb.cz/...
x.art.sweb.cz/...

doplněno 22.12.10 11:40:

pardon za dvojitý příspěvěk nevěděl jsem jak se to bude řadit...

standam*

oba dva zpusoby budou OK. Srouby do sadrosu muzou byt 25mm (je to jedno), na druhe strane SDK nebude?

jinak se take pridam pekne "nakresleno" v praci mam ELCAD, ktery pouzivame na elektro projekty

doplněno 22.12.10 12:06:

oprava ten druhy priklad kde mas pouze TEX bude OK jen, kdyz nechas i M6

predchozim prispevku jsem tusim psal kdyz jeste pridas TEX.

chtelo by to jeste nyt nebo TEX na UW - CW

oba krásně nakreslené postupy jsou OK, domnívám se, že ne šroubky TEX nebo LB bude snadnější a rychlejší.

UW50 přišroubujte na UW100

jak jednoduché

krásné vánoce a práci ZDAR!

(taky budu dělat o vánocích konstrukci SDK v podkroví na šikmině, ale na drátech místo krováků)

standam*

to Milan:

tak at se dari, me uz to srr..., diky krive zdi, pozednici a krokve o ruznych rozmerech :( jsem se nemohl domerit, tak aby ve vysledku bylo vse rovne ve vsech smerech

uz to mam zdarne zasebou a ted jen dodelavky ohledne parozabrany a zbytek:(

art*
hodnocení

V práci mám klasický CAD, a cad architecture..
Ano dobře, do sadroše budou stačit 25.
Na druhou stranu - ložnice dávat SDK nejspíš nebudu - omítnu to, asi by to praskalo (zlom podepřený strop stěna, a to bude nad postelí a asi by to vadilo více než v obýváku, snad jedině kdybych v ložnici nepodpíral ten podhled a vytmelil,respektive použil tu stropní knauf pásku a pod to lepit SDK)
A co se týče 2 detailů, asi jsem to špatně napsal, ale je to vlastně jeden detail, M6 použiju a zároveň i ty TEX šrouby (kdybych to nakreslil v jednom obrázku tak by se překrývali proto jsem to rozdělil),
A UW a CW spojím těmi TEX, jen nevím jestli to musí být pouze při horním okraji (do horní plochy uw/cw) jak kreslí v podkladech knauf, nebo jen do spodního či obojí?

standam*

mrkni na rigips plast. pasky L-Trim je to neco noveho misto toho co zname

spoj UW-CW: zde bych dal nyt a to jen na spod , vrsek se ti bude blbe delat

art*
hodnocení

milane pro jistotu použiji obě řešení zároveň. Ale ten svorník určitě a na prvním místě (možná by stačil jen on, ale použiji i ty TEX). A na prvním místě svorník proto, protože mi změní statické působení v té horní části ytongu na téměř opačný směr (když si odmyslím profil UW tak je to krásně vidět) což ty tex řeší jen částečně skrz ten UW profil, svorník je jistota :o)

a také Hezké Vánoce všem.

to standam: kouknu i na ty pásky, a kotvení CW/UW beru na vědomí a zařídím.

ladislavtikal*
hodnocení

0x

a co tam mate ted za strop? tam muzete dat perovej zaves

standam*
hodnocení

0x

urcite tam nasad UW, ja daval UD a sel jsem cca 10-15cm dolu a daval hmozdinky tak aby se roztahly do strany

v panelaku muze byt problem, ale nechces to radeji dat na UD a CD + zavesy

doplněno 20.12.10 15:14:

zde najdes nejake foto rostu na porobetonu mstanda.rajce.idn/...

(samonosny tam bohuzel nenajdes)

polda2
hodnocení

0x

Jediná možnost pevného kotvení do ytongu je chemická kotva.Zvlášť pokud budete vrtat u okraje tvárnice, kdy se vám to štípne už při vrtání, nebo až hmoždinkou. Chemické kotvě je to jedno, odštípnuté zalepí a drží nejpevněji.Jedinou podmínkou je vyvrtaný otvor vyfoukat od prachu,třeba jen brčkem.Vyzkoušel jsem již mnoho značek chemických kotev, nemusíte se bát ani nějakých neznačkových levnějších,doposud všechny fungovaly bez vad. Pouze se musí pracovat rychle, aby nezatuhl směšovací nástavec, pokud zatvrdne, dají se asi za 5kč koupit náhradní.

art*
hodnocení

Díky za foto, vypadá to moc, hezky, jo kdybych mohl dělat na baráku tak nemusím takhle pytlíkovat minipanelákový byt:/

mám právě vybraný tenhle podhled...(líp se tam dá i vata, a nemusím tolik rozvrtávat strop pro závěsy)

UW100 profil na příčku nasadím (lepit lepidlem že?) . A právě protože chci nosný profil UW50 dát co nejvýše, vychází to právě akorát tak ty 3cm od horního okraje, takže kotvení se i trochu zachytí do toho profilu UW100. (Snad jsem to napsal srozumitelně, je to takový trochu více složitý detail). Montážní pěna jako vyklínování mezi UW100 a stropem asi nehrozí že? :/

A pan polda2 mi trochu odpověděl na další část otázky co jsem měl připravenou..ohledně chemických kotev, totiž nevím jestli při použití ocelových roztahovacích hmoždinek tu 2 cm část ytongu neroztrhnu, zvlášť po zatížení podhledem.. Opravdu míte vyzkoušeno že se ty 2cm neodštípnou při zatížení? Dá se řídct že by to řešilo potom můj problém..

Ještě mě napadá taková polehčující úprava a to, že bych u té ytongové příčky využil jako mírné spolupůsobení závěsů...?

polda2

Problém ocelových roztahovacích hmoždinek je ten, ža způsobují svým roztažením značné pnutí v ytongu.Dále tam způsobíte vyvrtáním dutinu, kterou ytong zeslebíte. Při použití chemické kotvy vyvrtaný otvor naopak zacelíte a vyztužíte, bez nakéhokoli vnitřího pnutí.Žádné hmoždinky bych tam nedával, pouze bych do nezatvrdlé kotvy v otvoru zastrčil kousek závitové tyče a vytlačený kousek kotvy hned otřel hadrem, tak, aby se nezapatlal vyčnívající kousek závitu. Pak vše utáhnout příslušnou matičkou. To je opravdu asi řešení s největší nosností a pevností.Pokud by vám šlo opravdu o extrémné nosnost-tak vrtat hlouběji a delší závitové tyče. Zároveň je to možná i nejlevnější řešení a nejméně pracné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]