Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El. bojler dodává málo teplé vody

Od: russell2000* odpovědí: 22 změna:

Bojler Tatramat 125 l. se \nabije\ na 100% (většinou spínač na bojleru vypne dřív než HDO)

voda je teplá jak má být, cca 60 st. C, ale po vytočení cca 20 l voda chladne a za dalších 10l.

teče studená. Bojler je 5 let starý. Jedná se o opravitelnou závadu, nebo je již na vyhození.

Děkuji za radu

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jste si jistý že máte dobrý termostat? Respektive není poškozený teploměr?

Není možné aby ohřívač byl natopen na 60stC...a přitom po 30l tekla studená voda.

Takže buď je špatný termostat, nebo Vám špatně ukazuje teploměr...a v ohřívači není voda 60stC...ale třeba jen 40stC.

To se pochopitelně dá ověřit tak, že teplotu vody změříte přímo ve vytékající vodě...

Dá se vyměnit jak termostat, tak teploměr...tedy u většiny ohřívačů. Termostat je za cca 200-300Kč.

5 let starý ohřívač by určitě neměl být na konci životnosti...a ještě nějaký rok by sloužit měl.

russell2000*
hodnocení

Díky MATINCAKL, sice jsem teplotu neměřil, ale selsky změřeno - že jen taktak

udržím pod tekoucí vodou ruku - to by mělo být cca 60 st. Ale změřím to.

Podle nového názoru jednoho známého by to mohlo být jakousi "přepadovou trubkou"

uvnitř bojleru, která jakýmsi způsobem zabraňuje rychlému promíchání vody.

A že je možná "odešlá".

magdon*
hodnocení

0x

Po 5 letech to není moc pravděpodobné, ale jestliže používáte velmi tvrdou vodu (studna), může být bojler plný vodního kamene. To ale těžko zjistíte bez demontáže.

magdon*

Jak to vypadá ve Vaší ryclovarné konvici?

russell2000*
hodnocení

Vodu mám z městského (Louny) vodov. řadu. Konvice vypadá normálně, bez problému. Holt to odpojím, vypustím, sundám, rozeberu a uvidím.

cyril*

Vypustit a odpojit a potom odšroubovat spodní přírubu s tělesem, termostatem a pod.. Z bojleru vysypat písek a řádně vyčistit a zkontrolovat a nezapomenout nainstalovat novou anodovou tyč!

hodnocení

0x

Milý tazateli, předně, určitě neudržíte prst na teplé vodě 60°C. To jsou opařeniny (tuším) II.stupně.

Domnívám se, že je nefunkční termostat, nebo ho máte špatně nastaven. Trubka na promíchání nebývá ulomena, páč tam je taková stříška na trubce. Lehce to zjitíte, když vodu budete vypouštět pomalu

Ale nejdříve opravte termostat. Víte kolik hodin se voda ohřívá, nežli vypne termostat?

ferda1954*

Na 99,9% má pravdu jeho kamarád a to s tou přepadovou trubkou Tato trubka je z umělé hmoty a zhruba v jedné třetině je rozpadlá.Toto odvozuji z toho , že vám vyteče asi třicet litrů teplé vody.Mně začala téct studená voda ihned a to i když byl boilér natopen na 80 stupňů.Po demontáži jsem zjistil , že tam již žádná trubka není byla rozpadlá celá .Nahradil jsem jí PPR trubkou na teplou vodu a mám pokoj.Již si nepamatuji jak dlouhá ta trubka musí být ale snadno to zjistíte když do boileru zasunete metr a pak trubku zkrátíte o 5 cm oproti naměřené hodnotě.

doplněno 20.12.10 15:48:

A ten písek co tu někdo psal,není písek ale rozpadlá anodová tyč.

doplněno 20.12.10 16:23:

Průměr PPR trubky bude tuším 3/4" aby šla nasadit na tu původní 1/2".

ferdo, na 99,9= nemáte pravdu,

páč když je boiler natopen na 80°C, vy pustíte 10litrů vody, tak v tom boileru ta studená půjde přes teplou nahoru?

ale to snad ne, nebo 10 litrů vody ochladí 120 litrů na "Mně začala téct studená voda ihned"

že se voda zamíchá a ochladí, s tím souhlasím, ale vždy musí určitou část téci ta teplá.

Nebo je to jinou trubkou, tou která je až u vrchu, (ve Vašem případě ANO!

Vy totiž píšete o jiné trubce nežli tazatel.

doplněno 20.12.10 15:52:

po pěti letech provozu?

doplněno 20.12.10 16:09:

ferdo, ale opravdu vím o které trubce píšeta, ale tazatel píše o jiné!

doplněno 20.12.10 19:57:

tazateli, když Vám začne téci studená, co ukazuje teploměr?

ferda1954*

Já píši o přepadové trubce a ta je z umělé hmoty.Kdyby tam nebyla tekla by vždy jen studená voda protože již v páté třídě základní školy nám tloukli do hlavy , že teplo stoupá nahoru a studené klesá dolu.Proto voda tekoucí do boileru spodem také okamžitě spodem vytéká a s teplou vodou se nespojí .Aby mohla z boileru vytéci teplá voda musí tam být přepadová trubka kterou vyteče ta teplá voda která se drží vždy nahoře.

doplněno 20.12.10 16:05:

Pět let provozu je kritická doba pro boiler.To vím neb za posledních čtyřicet let jsem měl vždy boilér a tak vím co chce a kdy to chce.

doplněno 20.12.10 16:12:

Tazatel píše o přepadové trubce neb tam jiná není.

doplněno 20.12.10 16:17:

Ještě jsem zapomněl poradit tazateli zda je to opravitelné.Je a poměrně snadno.Nahrazení trubky jsem již popsal, anodová tyč je také snadná a nové těsnění také.Zvažte výměnu topné spirály a to poté až uvidíte v jakém je stavu.Já mněnil vše a vyšlo to na necelý tisíc kč.

russell2000*
hodnocení

Jó, tak Ferda1954 mi objasnil funkci té přepadové trubky, je to vlastně jasné "přepadová" už mi to do sebe zapadá. To by skutečně mohlo být ono. Každopádně až to vyřeším hodím do placu popis závady a opravy pro ev. další kterým se něco podobného přihodí. Ale asi je také pravda o věku bojleru. Už si něco odpracoval a chce se mu do penze. Díky

ferda1954*

Do penze ho pusťte až prorezaví do té doby je vždy opravitelný.

magdon*

Bojler má oficiální životnost 10 let. Znám ale případy, kdy drží již dvacátý rok bez problémů. 5 let je oprvdu předčasný "důchod".

bronislav*

Ano, 5 let je ještě mladý :D. Měl jsem bojler Hlavačka/Čech a na ten byla záruka 10 let!. Byl ale špatně technicky řešený. Bojler neměl přírubu a měl jen navařenou matici pro spirálu a pro takovou dutou tyč na kapiláry termostatu a tepelné pojistky. Vodu měl vedenou přes tlusté gumové hadice cca 10cm dlouhé a ty praskly až za 10let vlivem vodního kamene a to máme tvrdou vodu. Byly asi gumové k vůli odizolování od nádrže (v celku zbytečně a nedaly se koupit, takže šel pryč a navíc se špatně čistil od kamene - přes díru v průměru 120mm od spirály). Nyní máme tatramat s přírubou a napevno navařenými vývody a slibuji si od něj i 15let.

Co se týče náhradních dílů, tak určitě kupte těsnění pro přírubu a anodovou tyč (ta se rozpadá na takový písek a je lapačem kamene). Ten vysypte a bojler bude jako nový (při topení Vám nebude slabě hučet - bude sticha).

Kromě přepadové trubky, tam někdy bývá i stočená spirála (trubka 1/2" asi 2 metry pro alternativní přitápění - třeba od ústředního topení nebo od solárních panelů).

kejki

Ten písek je z vody, hořčíková tyč se rozpouští, tedy pokud jí místní svinstvo neobalí dřív. U nás (VKM) je v bojleru halda svinstva už po roce. Záleží na teplotě ovřevu a odběru. Jakmile je zasypaný termostat pískem, topí se do písku a voda je studená.

ferda1954*

Termostat je zasunut cca 20cm v trubce .Kdyby v boileru bylo 20cm písku nemohla by přitékat do boileru voda a tak by se nic neohřívalo.Nevím jak u vás ale já mám na přívodu síta a trubky plastové tak nevím co jsem to měl za písek v opravovaném boileru.Dal bych ruku do ohně , že to byla ta rozpadlá tyč.

kejki

No u mne to byl vyvločkovaný vodní kámen. Voda si cestu na přívodu udělá, té píseček nevadí a nahoru do přepadu se nedostane. Navíc kamene byl plný kýbl, kde by se to z té tyčky vzalo?

Hezké vánoce a občas vyčistěte bojler.

russell2000*
hodnocení

No, jak píšete, začnu s elektrikářem, pak to event. rozhodím a uvidíme. Možná sonda, možná nečistoty. Podle manuálu trvá ohřev 3,5 hod. (příkon to má 2kW). Moc díky všem za radu.

brok*
hodnocení

0x

V bojleru na odběr teplé vody je vyvedená trubka do horního prostoru.Do té doby pokud nevyteče. Pří odběru teplé se bojler doplňuje studenou vodou takže pomalu chladne. Nejspíš to bude špatně seřízený termostat. Který vypne dřív než se nahřeje celá nádrž.

ferda1954*

brok : kdybyste četl co psali uživatelé před vámi , tak byste nemohl psát takové nadbytečnosti.O té trubce tu od začátku diskutujeme a já tvrdím , že je poškozená a proto vyteče z boileru jen omezené množství teplé vody.Když se studená voda dostane k poškozenému místu , tak přestane vytlačovat teplou a vytéká i přes to ,že v boileru je ještě dostatek teplé vody.Tazatel psal , že teplá voda teče asi tak třicet litrů tak to nemůže být termostatem.Neumím si představit poruchu na termostatu vždy po třiceti ohřátých litrech.Bylo by dobré aby zde uživatelé psali o tom co opravdu vědí a mají s tím zkušenost a necucali si s prstu to co někde zaslechli.Možná vám to nedochází ale ten chudák tazatel si přečte , že to je termostatem a poběží ho koupit no a pak zjistí , že to tím není a je lehčí o 300,-kč a boilér stále nefunguje.Bylo by dobré aby toto psali ti jimž se stalo to samé a chyba byla v termostatu.Napsat :(Nejspíš to bude špatně seřízený termostat . Který vypne dřív než se nahřeje celá nádrž) je hrozné.Nádrž se nahřívá od spodku a teplá voda stoupá nahoru.Kdyby termostat vypnul dříve tak v boileru bude voda chladnější ale v celém.Nemohlo by se stát aby po vypuštění třiceti litrů teplé vody tekla voda studená.

russell2000*
hodnocení

Dobrý den přátelé,napsal jsem, že po opravě bojleru sdělím o co šlo. Tímto tak činím. Napsal jsem nejdříve e-mail výrobci-Tatramat s poníženou prosbou o radu. Neodpověděli. Pak jsem objevil toto fŕum, kde zcela jasně diagnostikoval závadu Ferda 1954, pravdu měli Michal a Keiki. Popis: originál přepadová trubka z plastu (JS cca 25 mm) nejen že byla poškozená, ta byla zcela rozpadlá na kousky cca 1-2 cm2. Neskutečně křehké, mezi prsty se lámaly - praskaly jako bramborové lupíky. Zbyl pouze cca 15 cm kousek, nasazený na Fe držáku - součásti bojleru. Ten byl o poznání v lepším stavu, z čehož vyplývá, že trubku destruovala horká voda. Takže jakmile jsem odpustil cca 20 l teplé, tento "vajgl" ústící cca 20 cm nad dnem, už bral jen studenou vodu. Všechna teplá voda zůstávala nahoře nemohouc ven, ač by jistě chtěla. (Že je tato diagnoza správná mě utvrdilo také to, že po odkrytování horního deklu byl kousek holého - neizolovaného korpusu horký). Anoda byla na 2 kusy, ohlodaná, k nepotřebě. Zhruba 1 l (litr) hrubozrnného hnědého písku, smíchaného s kousky přepadové trubky. Těleso / termostat (který je zasunut v rovné cca 50 cm Cu trubce a tváří se jako příbuzný tělesa) byl OK. Poupil jsem tedy přep. trubku (uřízl, neboť byla do bojleru většího obsahu), novou sondu a těsnění. (Měl jsem chuť tam dát kvalitnější trubku pro rozvod vody ale už byla koupená, čas mě tlačil-svátky). Pozor u EOV 122 jsou 2 druhy těsnění - pro 6 nebo 8 šroubů. Písek asi nemůže být z rozpadlé A-tyče. Je ho mnohonásobně víc. Závěr: Nechápu jak může technologie v Tatramatu dopustit takovou prasárnu a dát do výrobku "pro vodu" plast který ve vodě shnije. NIKDY v životě již nekoupím výrobek zn. Tatramat. Děkuji ještě jednou za ochotu všem, kteří nebyli lhostejní a napsali.

kejki

Díky za zprávu. Záruku to vydrželo a to výrobci stačí *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]