Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PVC fólie pod vatou na nepoužívané půdě

Od: jarks* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím o Vaše názory:

Situace: stará část domu - strop: keramické hurdy v traverzách, trocha škváry, betonový potěr, půda o výšce 80 cm - 150 cm, střešní trámy, vlnité eternitové desky (žádné bednění, žádná fólie). Mezi stropem a střechou profukuje, strop v zimě prochládá, v místnostech pod ním je o poznání chladněji než jinde v bytě.

Co jsem s tím udělal: Po přístavbě zbyla minerální vata v rolích URSA (asi DF 40), síla 180 mm. Celý prostor jsem čistě uklidil, rozprostřel PVC fólii a na to rozbalil vatu. Spoje vaty jsem ještě překryl slabší vatou. Na vrch, jen jako ochranu před zašpiněním, jsem rozprostřel obyčejnou prodyšnou zahradní mulčovací netkanou textilii. Efekt se dostavil - zateplení je jasně znatelné.

Teď ve mě ale hlodá pochybnost, jestli se pod tou první fólií (hned nad stropem) nebude srážet vlhkost. Dal jsem ji tam proto, že si nejsem jist starou střechou (teď to z finančních důvodů nemůžu opravovat). Kdyby to proteklo, mám to až v bytě (už se jednou stalo), kdežto když se namočí vata, v dobře větraném prostoru zase vyschne, čili je to lepší než dávat fólii na vatu.

Co myslíte:
1. Může se vlhkost dostat z přízemí pod PVC fólii a srazit se tam?
2. A když ano - co tam udělá, když tam nejsou žádné přírodní materiály, jen beton?
3. Měl bych na jaře vyměnit PVC fólii za nějakou, která pustí vlhkost nahoru do vaty, ale ne dolu? Za jakou?

Díky za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hmolmk
hodnocení

0x

Nechte to tak, máte to dobře.

Folie brání vstupu teplého vzduchu do izolace. Pokud jí odstraníte, tak se teplý vzduch dostane do chladného prostoru (horní část izolace), tam se ochladí a vlhkost co v něm je tak zkondenzuje. Teď je folie na teplé straně izolace = není studená a nic tam nezkondenzuje (teplota je nad rosným bodem).

standam*
hodnocení

0x

mozne je vse, zalezi jak to mas udelane:)

misto PVC bych dal pod izolaci parozabranu nebo aspon na PVC (nevim jaky mas podklad, mohlo by dojit k poruseni parozabrany)

misto textilie, ktera neni vhodna pro tento ucel bych dal na izolaci difuzku (kontaktni folie - strechy)

paroteskou z regulujes propustnost vzdusne vlhkosti a difuzka ji odvetra a zabrani vniknuti vody do izolace

PVC neni parotesne

a netkana zahradkarska textilie?! - ta se muze mimo jine nacucat a zamrznout

jarks*
hodnocení

Díky za odpovědi.

Vata se vůbec nedotýká střechy - je nad ní dost místa a ta netkaná textilie je tam jen aby se to nezaprášilo. Jak to je udělané jsem myslím popsal. Povrch na kterém to všechno leží je hladký suchý beton. Vážně myslíte, že PVC fólie něco propustí? Myslel jsem, že problémem je právě to, že nepropustí nic.

standam*

ja chapu jak to mas, jen ta textilie muze zadrzet vlhkost a nacucnout se (proto jsem radil dat misto textilie difuzku), to difuzka neudela zde je nutne zachovat odvetrani izolace, kterou jsi zakryl

samozrejme ze PVC je lepsi nez nic, ale nahradit parozabranu nedokaze

doplněno 20.12.10 15:12:

nejlepsi by bylo dat tu parozabranu na teplou stranu tj. na strop a zakryt podhledem a PVC po oprave strechy vyhodit

hodnocení

0x

dojděte na půdu, odhrňte kousek faty a PVC, a šáhněte si tam.

Co ucítíte?

jarks*
hodnocení

Omlouvám se za prodlevu - byl jsem nějakou dobu mimo dosah.

Provedl jsem: za mrazu jsem pod to celé sahal a cítil jsem, že strop (na půdě tedy podlaha) je proti okolí výrazně teplejší a žádné vlhko jsem nezaznamenal. Je to tam ale teprve krátce, proto jsem se ptal.

Zatím to vypadá, že první odpověď byla správná. Díky za názory. Čas to asi bude muset ukázat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]