Nejste přihlášen/a.
Zdar, vyrovnával jsem nerovnosti podlahy stěrkou Unirovnal, místy mám vidět tahy hladítka. Potřeboval bych vědět, jakým brusným papírem se podlahová stěrka brousí.
Mám doma nejhrubší papír 80, zkoušel jsem to brusnou mřížkou 100 a to nebylo ani nic znát.
Díky za odpověď.
Zdravím. Živím se už 10 let jako podlahář, tak se Vám pokusit upřesnit postup při nivelování. Základem je správná penetrace. Ještě než použijete penetraci musí se posoudit podklad. Pokud, jak píšete, že máte starou dlažbu, je dobré na ni poklepat a zjistit, zda není odskočená (dutá). Pokud je dutá, tak bych ji vysekal, protože nikdy nevíte, jestli vyskočí i s nivelačkou a pvc. Pokud není dutá, tak používám penetraci na nesavé podklady (zpravidla na bázi pryskyřice) a pak ji ještě pro lepší funkci posypu křemičitým pískem (něteré penetrace ho mají v sobě). Po zaschnutí penetrace vylívám nivelační hmotu. Voda by se měla +- 2dcl dávkovat dle doporučení výrobce, protože sice hodně řídká nivelačka se lépe roztírá, ale po zaschnutí má malou pevnost. Po nalití nivelace na podlahu, ji roztáhnu hladkým hladítkem (dl.60cm) a potom ji odvzdušňovacím válečkem (ježkem) urovnám tak, aby nešli vidět "ty " tahy od hladíka. Tím se právě minimalizuje broušení. Vemte si, že zákazník si za 20tis. vymaluje a vy mu za 30minut všechno zaprášíte, i když máte brusku s vysavačem. Tímto krokem bych okamžitě letěl i s podlahou. Místo hladítka se i používají speciální hrabla, aby se člověk nemusel ohýbat, ale to je pro kutili nákladná položka, i když i ten menší ježek stojí kolem 500kč. Někdy takové nedokonalé podklady vyspravuji tmelem, který se používá pro tmelení sádrokartronů. Vím, že je to "lepší sádra" , ale na malou záchranu to stačí. Tak ať se daří.
to na tom nechate ruce nejlepsi je kamen na ostreni nozu hrubsi staci vam z neho pulka na malou plochu a uz jezdite abrousize ale musite vysavat protoze se vam budou pory v kamenu zanaset ale jde to s tim dobre a prste az budete srkovat tak si vemte jiny hladitko
Děkuji vám za odpověď,
chtěl bych se zeptat na to hladítko, jaké je k tomuto účelu ideální? Dělal jsem to nerezovým, bez zubů, šířka teď neodhadnu, ale běžné zednické cca 30 cm. Jdu si zkusit najít přesný technologický postup, nemám k té stěrce technický list ani návod a jak jsme psal, dělal jsem to prvně a čeká mě ještě 1 vrstva...
Jedná se mi jen o 5 m2 a je s tím celkem dost práce, na broušení čekat 24 hod, pochůznost po 6 hod...
Záleží,co budeš na tuto podlahu pokládat.Pokud lino,je postup Ladi T dobrý.Je ještě možnost nalít slabou vrstvu samonivelačky.Ta by měla při správné hustotě vytvořit hladinu naprosto rovnou.Jen vyjímečně musíme na ni s brusem.
JABRAKA
Jabrako, trošku bych si dovoli Vaše tvrzení poupravit. Nivelačka nevytvoří "hladinu naprosto rovnou", ale hladinu naprosto hladkou. Opravdu neznám "samonivelační" hmotu, kterou by někdo vylil do prostoru a by ona sama od sebe udělala naprostou horizontální rovinu!
Aha, proto se tomu říká samonivelační, že se sama uhladí. To je asi jako voda,tu lze taky vylejt našišato.
Nakonec pod lino je to nutnost,aby byla hladká.Ta horizontála musí být daná už podkladem.
JABRAKA
U mě byl problém, že podlahář mi řekl, že mi stačí unirovnal stěrka, ale je jen do 2 mm, při tlusčí vrstvě mi to na jednom vydroleným místě popraskalo, dalo se to čekat, ale zkusil jsem to, termín pokládky byl danej... ale špatně.
Dělal jsem to prvně a výsledek na zbytku byl obdobnej, co nám v bytě dělal profi podlahář- místy zůstaly vidět ty tahy od hladítka a po čase jsou vidět i v linu, tak jsem to chtěl nějak přebrousit. Zkusil jsme to vibrační bruskou a celkem se to zdařilo, ještě to naleju 1x přijde mi, že spáry od původní dlažby jsou pořád znát.
Říkám si, že když zvládnu dobře tuhle stěrku, že snad i to PVC bych mohl zkusit položit sám :D
Samonivelačka se rozlije nahrubo urovná nerez hladítkem a poté se upraví speciálním válečkem co vypadá jako ježek do rovinky k tomu broušení v pujčovnách je na to fréza ,ale toho prachu a cena za použitý diamant
a ještě doporučení když chcete dělat takové práce sám tak se tady napřed poraďte ,je tu dost odborníků , s tím broušením vás lituju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.