Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena elektřiny na faktuře

Od: destiny5® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

mohl by jste mi někdo říct, kde na faktuře od ČEZu najdu, kolik je za jednotku? Jsem s toho jejich podrobného výpisu lehce mimo. Na jejich stránkách jsem byla, je tam "přesně" popsáno a+b+c= výsledek roční spotřeby, ale nějak mi uniká cena za jednotku. Nebo aspoň odhad..Chtěla jsem to zadat do nově koupeného měřiče spotřeby a jsem v koncích. Děkuji moc všem za pomoc.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Já si dělám svoje tabulky, protože zároveň rozpočítávám spotřebu elektřiny pro tři nájemní byty za společné prostory v našem domě. Takže pro svou informaci si u každého bytu vypočítám i průměrnou cenu za kWh. Při vyúčtování k 26/3 2010 mi vycházela cena za kWh včetně DPH v rozpětí 4,70 - 4,85 Kč/kWh. Celkovou fakturovanou částku včetně DPH vydělím spotřebovanou elektřinou v kWh.*klik*

doplněno 19.12.10 19:18:

To i u nás bude ČEZ samozřejmě zdražovat. *bum*

doplněno 19.12.10 19:19:

PRE je myslím Pražská energetika a.s.

hodnocení

Děkuji za informaci. Nějak se nám nezdají faktury ČEZu, pokud by byly ok, tak netuším co mi to doma žere, ale každopádně mi to za chvíli sežere i boty*plac*. Začala jsem tím, že jsem vyměnila ledničku a skončila jsem na měřiči*smich*.

ferda1954*

destiny5: doma vám to nežere nic ale žere vám to voltaika na kterou přispíváte nemalou částkou za každou spotřebovanou KW.My topíme el.kotlem a za rok přispíváme na voltaiku více jak 12.000,-kč.Za toto svinstvo může samozřejmě vláda.

patronka*
hodnocení

2x

To jste mne potěšila, já se s tím trápím každý rok, ale něco jsem snad už pochopila. Doufám, že aspoň máte jen jeden tarif. Žádná cena za jednotku není, skládá se z několika položek.Nejjednodušší jsou stálé platy. Platí se měsíční plat za jistič (podle jeho hodnoty) a pevná cena za silovou elektřinu. Tyto dvě položky sečtěte a vynásobte 12 měsíci. Budou Vám je účtovat, i když nebudete mít žádnou spotřebu. Následuje dalších 5 položek (jestli je chcete rozepisovat, tak to doplním) a ty se násobí spotřebou. Ale pozor! Elektroměr měří KWh (kilowatthodiny), ale na faktuře jsou MWh (megawatthodiny) - to je 1000 x víc. Takže z položky odšktnete 3 desetinná místa a dostanete spotřebu v KWh. No a pak se ještě připočítá DPH a je to. Mám chalupu ve středočeském kraji, sazbu D 01d, produkt Standard COMFORT (?) a za období 09/10 mi vyšel průměr 8,05 Kč za KWh. Klidně se ptejte dál, ráda doplním. Patronka

hodnocení

Tak teď jsem v tom úplně ztracená. Vy jste to tak pěkně napsala a já to ale v tý faktuře nevidim*zed*. Ale našla jsem tam, že máme D02 d Standard Comf. A vy máte zkušenost z nějakým měřákem? Uf, mám dost.

patronka*

ČEZ každý rok v prosinci posílá krásnou oranžovou brožurku, ve které je vložena tabulka k výpočtu ceny. Vzhledem k tomu, že je změna (navýšení) každý rok a vyúčtování se dělá v průběhu roku, objevují se na faktuře dva výpočty. Ke konci kalendářního roku se neprovádí odečet, ale množství spotřebované energie se odhaduje. K vyúčtování dostanete fakturu a detailní rozpis vyúčtování k faktuře...Ta průměrná cena za KWh se mění dle spotřeby, u mne to bylo jen 275 KWh, protože v zimě na chalupu nejezdím, proto mi vyšel tak vysoký průměr. Tarif D 02d je distribuční sazba pro běžnou domácnost se střední roční spotřebou to znamená, že se elektřinou neohřívá voda ani netopí. Nabízejí tady zákaznickou linku 840 840 840, nebo internetové stránky www.cez.cz/podomn/... .Víc Vám asi poradit nedokážu.

hodnocení

Každopádně Vy máte průměr 8 a ta paní před Vámi průměr 5. Je to tarifem?

hodnocení

Nemáte Skype? Aby jste se s tím zbytečně nepsala, asi by to bylo rychlejší. -Platí pro kohokoliv, kdo tomu rozumí.Děkuji.

hodnocení

2x

Nevím zdali to počítám správně, ale jelikož ze svého "vedení " napájím i chodbu, schodiště, a zvonky, musím rozpočítávat pro nájemníky částku, kterou mi musí vyplatit.

Mě to vychází 4,527 Kč.

Snížit spotřebu se mě dařilo jen od roku 2004, kde jsem měl 4835kWh až do 2008 na 1875kWh. Od té doby nám spotřeba opět stoupá.

lidka*

Tak to máme Milane podobné. Já mám roční spotřebu 1.896 kWh a nahoře v podobném bytě 1.809 kWh - takže i výsledná cena vč. DPH se o moc neliší. *placni*

troja*
hodnocení

2x

Dobrý večer, nevím jak se Vám zobrazí odkaz, ale jsou to ceny platné pro PRE (Pražská energetika). Tabulku vypracuji vždy pro roční období. Ceny pro rok 2011 zatím jsou v cenách 2010. Každý měsíc v den pravděpodobného odečtu zapíši stav VT a NT. Tabulka je v Excelu vypracovaná jako rozpočet s automatickými výpočty. Kalkulovanou měsíční spotřebu nahrazuji postupně skutečnou a s ohledem na plánované zálohy vidím finanční rozdíl (úspora - překročení). Výpočty jsou složité, protože jsou sazby VT a NT za kWh a kromě toho poplatky za celkovou spotřebu v kWh (přepočtené z mWh) a ještě paušály za odběrní místo, jistič, za síť a obnovitelné zdroje, které mají být hrazeny ze zisku podniku. Divím se, že nám zvlášť ještě neúčtují plat sekretářky a vrátnýho a šoféra ...

Nevím zda to bude trochu čitelné a srozumitelné, takže za nejasnosti se předem omlouvám

img4.net/public/p/... nebo

img4.net/...

hodnocení

Jejej, Vy jste akční*hej*. Tabulka jde perfektně zvětšit. děkuji. Máte tam v hlav. SAZBA. Já jí ve faktuře ČEZu nikde nevidim. Viděl jste někdy fakturu ČEZu? Nevíte kde jí tam najdu?

troja*
patronka*

Zdravím, tak to jsme zpřízněni nejen v oblibě mourovatých kočiček, ale i v pedantství. Nejste snad taky narozen ve znamení panny? Já jsem si podobnou tabulku vedla mnoho let a protože jsem je nevyhodila, vidím ty změny směrem nahoru. Teď se od podobných ujetostí pomalu oprosťuji a tak si ( v den pravděpodobného odečtu ) zapisuji pouze stav elektroměru a a spočítám měsíční spotřebu.Docela mi to stačí, stejně jako cvaknutí stykače při přechodu z NT na VT a zpět. Občas ale přece jen mrknu na tabulku spínání HDO, na kterou jste sem před časem dal link. Mám to poněkud složitější, protože jsem klientem PRE i ČEZ a každý z distributorů má nejen jiné ceny ale i jiný systém výpočtu.

troja*
hodnocení

0x

Bohužel, pokud se týká PRE, tak budou od nového roku nové ceny.

hodnocení

Netuším co je to PRE...*ee*- to je to samé jako ČEZ? A víte aspoň ceny nynější? To neva že se bude zdražovat, pak by se to přeťukalo.

buss
hodnocení

0x

Ale na faktuře je to přece rozepsané...
uvádí sazbu, např. D 02d D standard comfort
elektroměr, stav

1 jsou platby za dopravu, počítá se v MWh, po řádcích co tam napočítají

2 platba za silovou elektřinu, v MWh, pevná cena, spotřeba, daň

Co je na tom zvláštního?

slapapa2*
hodnocení

0x

Já bych jen dodal, že netřeba ČEZ tolik hanit, pro oblast Prahy nabízí levněji jak elektřinu, tak plyn. Dále doporučuji si u ČEZU změnit tarif Comfort na tarif Basic, je tam úspora 120 Kč za rok. Jsou tam některé požadavky ale zpoplatněny, když jsou řešeny přes zákaznickou linku či osobní návštěvu zákaznického centra. Lze ale s nimi komunikovat prostřednictvím emailu a požadavky řeší i v sobotu!

ferda60*
hodnocení

0x

Sice už jsme to tu asi měli, ale když zadáte správně údaje do tabulky:

kalkulator.eru.cz/...

a pak kliknete na "detail výpočtu platby"objeví se hned nahoře souhrnná cena za 1MWh. Po vydělení 1000 získáte souhrnnou cenu za 1kWh.

petrsinger*

To, že jste vyměnila ledničku Vám ušetří ročně klidně 1500,- Kč, takže jste začala výborně - taková je moje zkušenost.

Co se týče komunikace s ČEZem, tak mám výbornou zkušenost s VOK - virtuální obchodní kanceláří. Opravdu komunikují nepřetržitě (jednou mi došla odpověď v neděli v noci). Lze komunikovat i mailem, ale ještě lepší je VOK.

Se sazbou BASIC máte naprostou pravdu - také ji využívám. Zpoplatněné služby se v případě BASICu týkají spíše osobních dotazů na přepážce, ale nejvyšší poplatek je myslím kolem 30-40Kč, takže to není žádná hrůza. Osobní návštěvy však nejsou potřeba - vše se dá vyřídit přes VOK nebo mailem. Akorát pozor na jednu věc - změna produktové řady (Comfort, Basic, apod.) se dá provádět jen jednou za 12 měsíců!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]