Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedoplatek za teplou vodu vs zvýšení nájmu vs zvýšení nájmu

Od: klokocnik odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer, potřebuji poradit. Bydlím v pronajatém bytě, během tíživé finanční situace jsem se souhlasem majitele bytu vzal k sobě spolubydlícího a dohodl jsem se s majitelem bytu i na výšší platbě za bydlení. Jelikož majitel bytu nenavýšil platbu za teplou vodu, vznikl nedoplatek, který teď po mě požaduje. Má na to právo i když jsem mu měsíčně za tu dobu zaplatil dokonce víc než je ten nedoplatek?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Je to nedostatek,který není zřejmě ošetřen ve smlouvě.Pokud máte ve smlouvě uvedeno,že si platíte za bydlení včetně tepla a teplé vody,nemůže si majitel bytu nic zvyšovat,i když vás tam bude bydlet 10.

JABRAKA

ferda1954*

Jabraka: myslel jsem si ,že tu platíte za spolehlivého poradce ale touto odpovědí jsem zklamán.Musíte přece vědět , že každého nového nájemníka vám musí schválit majitel.Tak je jasné , že si nemůžete do tohoto bytu přivést deset dalších spolubydlících.Toto provozovali romové v chánově .Rodina dostala byt a za měsíc jich bylo v bytě dvacet.Jak to s byty dopadlo všichni vědí.

buss

Takže jejich spotřebu vody, elektřinu a jiné co se dá rozpočítat na osobu si majitel cvakne sám? I odpad, že?

buss
hodnocení

1x

Pokud jste ji spotřebovali...

kokocnik
hodnocení

Holé nájemné se přece s počtem bydlících nezvyšuje a my platili za to období co jsme bydleli dva, víc.

zkrat*

Holé nájemné je jedna věc - tam jste se nějak dohodli, ale platby za vodu jiná - pokud nemáte měřenou spotřebu (teplé) vody, pak se celková částka na dům rozpočítává mezi nájemníky - a často právě podle počtu bydlících osob.

klokocnik
hodnocení

Tak nevím, snad jsem napsal jasně, že za osobu navíc bylo placeno navíc, majitel to nepoužil na nedoplatky a požaduje po mě další peníze - jak se počítá spotřeba když nejsou nebo jsou vodoměry vím moc dobře.

ferda1954*

Kde jste se dočetl , že se holé nájemné nezvyšuje za další spolubydlící.To je vždy na dohodě(smlouvě) Ta se uzavírá s konkrétním nájemcem a uvádějí se spolubydlící.Chcete-li změnit počet lidí mění se smlouva a i placení.Pokud vám tam majitel nechá spolubydlícího a dohodnete se na jiné částce , tak se tato částka musí platit a je to částka za holý nájem.

lidus*
hodnocení

1x

Seriozní člověk když pronajímá byt má smlouvu tak, že platíte nájemné+ záloha na služby, pokud je nedoplatek platíte vy a pokud je přeplatek tak vám ho dá. Funguje to bez problémů a zbytečných dohadů.

klokocnik
hodnocení

No právě a přestože jsme se dohodli s majitelem, že ve dvou mu budeme platit víc, tak teď požaduje uhradit nedoplatek za tu vodu. Spojil se s advokátem a vyhrožuje soudem. Osobně si myslím, že věc je celkem jasná, doklady o zaplacení navýšené částky proti smlouvě mám, ale otravuje mě to...

klokocnik
hodnocení

Ano smlouva byla takto napsaná, jenže majitel požadoval zhruba +25% celkové částky za toho člověka navíc mimo smlouvu a teď ještě požaduje uhradit nedoplatek. Podle mě měl navýšit zálohu za služby, nebo si dát ty peníze navíc stranou aby z toho mohl nedoplatek uhradit. Nevím jak jej přesvědčit, že není vprávu.

ferda1954*

Nemůžete ho přesvědčit , že není v právu,protože on v právu je.Až budete mít byt k pronájmu tak vám také nebude jedno kolik lidí se vám tam nastěhuje.Ve smlouvě je jeden nájemník a proto nájem je placen za jednoho nájemníka.Pokud vám dovolil dalšího spolu nájemníka za příplatek tak to jistě nebyl příplatek za služby ale za opotřebovávání jeho majetku a to uznáte je dvojnásobné.Tak vyvozuji , že je to dobrák,neb chce jen 25% .Chce-li bydlet zdarma (druhý nájemník) tak bude muset jít do ubytovny pro bezdomovce nebo pod most.Tam se zatím neplatí.

klolocnik

Tak to je dobrý úlet *smich**smich**smich*

Podle vás když jsou v bytě 2 lidi a opotřebení bytu je dvojnásobné tak by mělo být nájemné taky dvojnásobné. To mne pobavilo *smich*

ferda1954*

A podle vás ne?Tak za co se ten nájem platí?Je mi jasné , že vy nic nepronajímáte jinak byste nemohl něco tak nezasvěceného napsat.Pronajímám-li byt 1+1 tak to jistě nebude pro deset lidí.Přihlásím tam nejvýš dva lidi.Budou-li si myslet , že jich tam může bydlet více tak se se mnou budou muset dohodnout na jiných podmínkách a to se také stalo.Ty úsměvné smajlíky si nechte pro svého domácího až si budete do bytu hlásit další nájemníky a nebudete chtít platit nic navíc.

klokocnik
hodnocení

pokud vím tak částka za opotřebení bytu je jen část nájemného - to by si asi pronajímatelé nevydělali ani na slanou vodu - vy asi nejste moc zasvěcený.

Jinak smlouva byla podepsána na 2 rodinné příslušníky, okolnosti způsobily, že tam bydlel jen jeden a vzal si spolubydlícího, takže opět jen 2 lidi a majitel požadoval 25% navíc, přestože o okolnostech dobře věděl - fakt hodně velký dobrák *bzum*

ferda1954*

Kde jste vzal jistotu , že pronajímatel něco vydělává.Naprostá většina pronajímatelů prodělává a to dík regulovanému nájemnému.Vy jako nájemce víte houby kolik musel pronajímatel investovat aby vám umožnil bydlení.A v bytě může bydlet jen ten kdo má souhlas pronajímatele.Tento souhlas něco stojí a na tom se musí vždy dohodnout nájemce s pronajímatelem.Vy máte nájemní smlouvu na dvě osoby a tak by se mohlo stát , že by tam najednou mohl přibýt třetí nájemník a to ten , který je ve smlouvě napsaný a za toho byste nemusel platit.Chápete co je vaše povinnost vyplývající z nájemní smlouvy?Vy nejste ten kdo by mohl určovat podmínky , takového jsme již také měli , ani se tu neohřál.Vy neplatíte za to kolik lidí se tam zdržuje ale za to kolik se jich tam zdržovat může.

jarda20*

Vážení, přece nájemné je jedna věc a zálohy na teplo, TUV a vodu řeší evidenční list, který se mění se změnou počtu osob. Na ústní dohodu bych v tomto případě nespoléhal.

doplněno 20.12.10 21:56:

Teplá voda se rozpočítává 70% podle počtu osob a 30% podle m2.

hodnocení

0x

Jak platíte za služby spojené s užíváním bytu? Podle toho, že nedoplatek obdržel majitel bytu to asi platí za Vás a Vy mu platíte jen paušální měsíční částku jako nájem. Chybou bylo, že součástí dohody v souvislosti s navýšením počtu osob v bytě nebyla řešena otázka nedoplatků za elektřinu a vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]