Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nevíte co za škudce to mohlo udělat? Zatím sem to našel jen na jedné krokvi v délce 20cm. Uvnitř bylo i pár mravencu lesních. Kvalita fotky nic moc, mám to z mobilu. Díky Jiří.
Připojuji se k názoru ostatních, že se jedná o tesaříka krovového, jen přidám něco o jeho likvidaci. Nejprve je potřeba zjistit, zda je aktivní. To se pozná podle maličkých kupiček velmi jemných pilin pod výletovými otvory. Rozsah poškození poznáte poklepem - jiný zvuk má plné a jiný duté dřevo. V každém případě ale doporučuji dřevo ošetřit a následně zesílit jeho nosnost příložkami. Dřív se používal Pentalidol, nyní je to snad Lignofix E, ale to Vám řeknou přesně v drogérii. Jen si ověřte, zda je to opravdu na hmyz, přípravek na dřevokazné houby má stejný název, jen snad písmeno B. Mně totiž původně prodali ten nesprávný a já to bez brýlí nepřečetla. Aplikovali jsme to injekční stříkačkou do otvorů a tesařík to vzdal. Po aplikaci ošetřte všechno dřevěné v okolí napadené krokve a pečlivě prohlédněte celý krov. Teď už kvůli tomu krytinu asi sundavat nebudete, tak aspoň hlídat.Jen na závěr podotýkám, že tesařík se může pustit i do 100 let starého dřeva, pokud pro to má příznivé podmínky.
Radíme svému kolegovi.I já bych to typoval na tesaříka.Je to vina lesáků, že dřevo nebylo hned odvezené na pilu, a nebo na pile dlouho leželo v kládách.V takovém případě se kdysi muselo dřevo oloupat , neboť kůra je vstupní brána pro dřevokazný hmyz. Jak samotné dřevo vyschne, je možnost napadení mnohonásobně menší. Vylíhlý tesařík většinou odletí a najde si raději dřevo vlhčí, a nejraději zase s kůrou. Také to může být vina pily: jestliže je kůra silně napadena, je jasné, že je napadeno i dřevo. Na řezivu to už zákazník nepozná.
Ano, kupodivu jsou tam i mravenci, takže s nimi zkuste zabojovat, myslím, že něco co je na dřevokazné potvory na ně nezabírá.
Rozpustil jsem do toho jakýsik připravek na mravence.
Pak ještě "mikrovlnku" .. nevím co to stojí... nebo si ji upravit. To zase bude připomínek jak to nejde jak je to škodlivé ...
A myslíte, že toto by mohli udělat jen ti mravenci? Nevím právě jak vypadá jejich sežrané dílo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.