Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám poslední dobou trable s regulaci teploty u plyn. kotle Junkers Eurostar, neni možno dosáhnout nastavené teploty, přitom kotel skoro pořád běží. Může za to termostat? Kdyby přetápěl, tak by to bylo jasné, ale teplota se pohybuje kolem 18C a kotel furt běží. Za půlku prosince jsme protopili to co za celý listopad, a to cca 370 kubíků. Barák je velký, nezateplený, ale má nová okna. byl tu servisák, vyčistil, natlakoval, moc neporadil. Mám zkusit vyměnit termostat, že?
Pokud kotel běží, tak je termostat sepnutý na vytápění a jeho výměna nepomůže. Pokud by vadný termostat nesepnul, kotel by se nerozeběhl!
Pokud píšete o teplotě 18°C tak asi myslíte teplotu vzduchu - kolik máte teplotu topné vody na výstupu z kotle?
Pokud má topná voda 70°C a v místnosti je 18°, tak bych chybu hledal asi někde mimo kotel. Buď Vám do baráku někudy setsakra táhne, nebo je špatně spočítaná celá topná soustava. Nevím, jestli zrovna tento kotel má možnost volby rychlosti oběhového čerpadla, pokud ano tak bych zkusil zvýšit otáčky, ale příčina bude asi jinde...
Pokud myslíte pokojový termostat, tak kotel pravděpodobně poběží dál bez jakékoliv změny, většina termostatů funguje na principu ZAPNUTO - VYPNUTO, a víc už kotel termostatem nezapnete.
Ještě můžete zkusit na kotli zvýšit výstupní teplotu topné vody, budete mít v baráku tepleji, ale samozřejmě vzroste spotřeba plynu...
No tak Vám tam třeba chybí kus zdi - asi je problém ve velkých tepelných ztrátách v baráku, nebo máte na kubaturu místností malé radiátory!
...takže jsme, myslím, vyloučili problém s kotlem a termostatem, oboje pravděpodobně funguje tak, jak má - i to je pozitivum!
zeď nechybí, ale pravda je že budou velké tepelné ztráty. sakra, to bude účet ze plyn
aspon že funguje termostat
Kdo dělal projekt? Teda - myslím tím, kdo volil velikost radiátorů v jednotlivých místnostech s ohledem na jejich velikost a celkový stav baráku?
to by musely byt sakra velke tepelne straty, napr. neco jako otevrene okno, 70°C nastevenych na kotly v techto mrazech musi stacit.
over zda prostorovy termostat opravdu meri spravne,18°C je ve vsech mistnostech?
vypocitej si m3 mistnosti a vynasob napr. mistnost(m3) x 35 - 40, vysledek bude vykon radiatoru ve W.
tento vypocet je jen orientacni, ale bude stacit.
videl bych to na ...
1.topis na dobrou teplotu jen mereni je spatne (to by jsi asi poznal i bez mereni
2. maly vykon radiatoru, potazmo kotle
3. nejaka banalni vec
pises, ze kotel temer porad bezi, jak to mu mam rozumen..., ze se ti i nekdy podari natopit mistnost na hodnotu nastavenou na prostorovem termostatu?
Instalaci a výpočet dělala "snad" odborná firma. Těch cca 18C je ve všech pokojich, termostat mám v největším pokoji. Právě že je to divné, nastavím 20C, kotel běží skoro pořád a přesto to na vyšší teplotu se nedostane. Kotel je 24 kW, teoreticky by měl stačit, pravdou je že máme velký barák. Zvláštní taky je že i když netopím, tak teplota se drží kolem 16-17C. Dnes to zkusím ohulit na 25-30C, uvidíme zda vytopí na vyšší teplotu. Jen se děsím těch plateb za plyn Skutečnou teplotu měřím samozřejmě extra teploměrem
jeste doplnim takovou malickost:
pri techto teplotah je normalni, ze ti kotel vice bezi s listopadem to nemuzes porovnavat (spotreba plynu se ti vykompenzuje pozdeji)
u levnych mechanickych prostorovych termostatu tzv. kolecko se stupnici bez digit. zobrazeni je temer vzdy nepresne nastaveni teploty napr. nastavis na 20°C, ale termostat vyhodnocuje teplotu 16°C, takze pokud chces topit na 21°C musis na termostatu nastavit 25°C
zkus tedy:
nastav na kotlovem termostatu 75°C (vice ne)
over zda nastaveni prostoroveho termostatu sedi pozadavku
pokud to pujde pridej rychlost na cerpadle
radiatory musi byt horke po cele delce tj. kontrola zavzdusneni a tlaku
to je mi jasné, že ty otočné termostaty jsou nepřesné. ale myslíš že ta spotřeba plynu je i přes ty mrazy v pořádku? opakuju, že barak je velký, nezateplený.
takovy barak mam i ja, resp mam 2x120m2, spodek + podkrovi, kdyz jsem budoval, tak dokonce na strope bylo jen podhled (rakos) vzduch mezera a jen prkeny zaklop (bez skvary apod.) a pak uz jen nezeteplena puda a vzdy jsem to vytopil a nedoplacel za plyn zaloha 2tis.
ted mam zateplene podkrovi, ale vyuzivam teplotu ze spodnich vytapenych mistnosti, takze staci v podkrovi docvrkat cca 4°C abych se dostal na 21°C.
takze by to musela ku... strata aby jsi to nevytopil
mrkni jeste na nastaveni termostaticke hlavice zda ti do toho nekeca a prostorovy termostat nesmi ovlivnovat jiny zdroj tepla a i chladu.
to, ze ti kotel znovu zapne cca po 1/2 - 3/4hod. je v tomto pocasi normalni
doplněno 18.12.10 09:46:jeste doplnim:
to,ze to delala nejaka firma fubec nic neznamena...bohuzel
az to dneska nejak poregulujes mrkni na vykon radiatoru a over si dle hodnot, ktere jsem uvedl drive
ja jsem si to sam takto navrhl a zadny problem, trochu W jsem pridal abych se dostat na celou siri okna, vykon kotle mam priblizne stejny
ted jsem si všiml že v pokoji kde je termostat radiátor hřeje víc horní polovinu, ten spodek je vlažnější. zkoušel jsem odvzdušnit, teče voda. čím to může být? ostatní radiátory jsou všude stejně horké
Je to špatná cirkulace. Zkuste zavřít ostatní radiátory, zdali se zpátečka tohoto radiátoru oteplí. Pak to bude chtít vyladit systém tak, aby všechny radiátory měly stejný hydraulický odpor.
doplněno 18.12.10 11:53:Podle Vašeho popisu situace mám podezření, že má kotel malý výkon, když stále běží a nevypíná ani kotlový ani prostorový termostat. Zkuste topit pouze jednu místnost, dejte na kotli hodnotu 90 st.C a pozorujte, který termostat dříve vypne kotel.
uzavřeno, a opravdu se zpátečka oteplila. Čerpadlo mám Grudfos 4PS15-35/50, nevim jestli má nastavitelné otáčky.
doplněno 18.12.10 13:33:ted jsem se dočetl, že čerpadlo má dvoupolohový přepínač rychlosti otáček , jen nevím kde konkrétně
Junkers eurostar je kotel s modulací plamene, termostat lineární 24V. Pokud je opravdu nastaven servisákem na 24kW, on umí o trochu víc, tak to musí vytopit. Já vytápím stejným kotlem, 3 patra, každé cca 100m2. Nezateplená vila, cihla 45cm. Pravda, komorové zdění. Pokud hřejí radiátory, tak jsou někde veliké tepelné ztráty. Na to bych se zaměřil především. Zkusil bych si půjčit někde termokameru.
to lui:
to by musela byt i tzv. viditelna tepelna strata
to qerrik:
pokud jsi mel stary kotel + stare rozvody a radiatory, zde bylo vice vody, tento system se dele nahrival a dele take chladnul
pokud ted mas nove rozvody napr. CU 22, 18, 15 a nove radiatory napr. KORADO, zde je mnohem mene vody a tim padem se rychleji nahreje a take rychleji vychladne
to muze byt vysvetleni tvych castych intervalu zapinani kotle, ale ve vysledku (spotreba plynu) to vyjde nastejno
kazdy radiator ma regulaci prutoku, tim bych se zabyval a je jeste otazkou zda je tve cerpadlo dostatecne.
pokud bude vse OK a porad mas problem dosahnout pozadovanou teplotu mistnosti...zde bude pravdepodobne spatne navrzeny radiator.
doplněno 19.12.10 09:38:ztrata
od včerejšiho večera další problém, a to že i při nastavených 30C na termostatu jsou jen teplé/vlažné radiátory. Na kotli svítí cca 80C, minutu běží, minutu je v klidu . takže máme doma cca 16C jinak mám korada, trubky ocelové.
to ti kotel vypina diky svemu termostatu, ktery je pro tento ucel urceny.
kotel ohreje vodu na 80°C a vypne az voda schladne zase zapne, minuta je hodne, problem bude v prutoku
zkontroluj:
chod cerpadla
zda nemas zaneseny filtr
zda nemas uzavrene(uskrcene) ventily u kotle
tlak vody v systemu
prostorovy termostat neres jinak tam kde je zapojeny prijde klema, viz. navod ke kotlu
radeji ho nastav at je porad sepnuty, nez to vyresis
měl jsem na mysli regulátor resp. termostat. Po vypnutí kotle je v trubce horká voda, ale hrozně rychle teplota klesá/chladne
Tak bych to viděl na závadu kotlového termostatu, bez kterého nelze kotel prrovozovat. Termostat by měl zapínat a vypínat v rozmezí cca 15 - 20 st.C, to znamená, že by zpátečka do kotle neměla být nikdy o více stupňů studenější. Pokud by byly velké ztráty tepla v objektu, tak by měl kotel stále šlapat, až by ho vypnul prostorový termostat, když by byla v referenční místnosti dosažena nastavená teplota.
Ve Vašem případě kotel dosáhne nastavené výstupní teploty (např. 70 st.C) a pak kotlový termostat vypne. Znovu zapne však až při poklesu výstupní teploty třeba na 30 st.C, což je chyba.
Pokud chcete vyřadit pokojový termostat, stačí otevřít kotel v místě, kde je přiveden kabel od termostatu, tento kabel odpojit a přemostit drátkem. Pozor, platí pouze pokud to není tzv. sběrnicový ternostat. Ale pokud kotel topí, je to zbytečná práce, termostat je sepnutý a dává kotli povel k topení (jak už jsem zde, myslím, psal)
Pokud píšete, že vypnete kotel, rád bych se zeptal, jak. Pokud ho odpojíte od přívodu elektrické energie, trubka nebude klesat rychle. Pokud ho vypnete termostatem (nebo u některých kotlů i vypínačem), zůstává v činnosti oběhové čerpadlo, takže samozřejmě trubky chladnou rychleji.
Stále svými příspěvky potvrzujete moje teorie, které jsem zde již uvedl. Tedy velký únik tepla proti malému výkonu kotle, případně nízký výkon oběhového čerpadla...
Omluva, teď čtu, že již bylo uvedeno, že jde o lineární termostat, zde můj návod na vyřazení pravděpodobně fungovat nebude.
no nevim no, dnes tu byli odborníci, že prý je vadná řídící deska cca 7 tisíc kč, vyměnili, zkoukli termostat, že je vše ok a odjeli. Pravda, už jsme na 19C, a to kotel pořád fajruje. Jako by se sekne a nemůže se vypnout
Vadná deska, to může být. Ale sakra, když kotel fajruje, tak by to teplo mělo někde být - přece ho nežere ta vadná deska! (Pozor na odborníky...)
to gerrik:
pred vymenou, porad vypadaval po dosazeni teploty, ted po vymene desky zase porad bezi...
to uz opravdu vypada na vykon kotle nebo dimenze radiatoru
znas kW na jake je ted nastaven?, protoze pokud by byl porad zapnutny mel, by jsi doma saunu.
pokud mas na prostorovem termostatu nastaveno cca 21°C a kotel porad bezi nebo vypne jen diky vnitrnimu termostatu?
nastavení v kw bohužel neznám. teplotu 21C jsem tu ještě nezažil to kotel by mohl fajrovat celý den a pořad tam bude jen 18-19 (nemám to ale odzkoušeno, nechci skončit v exekuci kvůli faktuře za plyn. zaměřím se na radiátor, pouzavíram všechny před ním, pustím kotel a uvidime, zkusím odvzdušnit ještě jednou, pak pomalu otvírat ostatní radiatory. je fakt že je to ta nejdelší větev
jj, to bude nejlepsi postup, dalsi radiatory pridavej az bude predchozi poradne nahratej, mel by ti to vypnout vnitrni termostat kotle, pokud se nebude jednat o mistnost s prostorovim termostatem, navic takto vyzenes pripadny vzduch (cerpadlo to ted lepe zvladne)
dalsi dulezita vec je aby veskere vedeni bylo poradne zaizolovane a to co nejblize k radiatoru (nevim kde mas kotel)
Čím jste topili před Junkersem? To jste vytopili v pohodě? Jak to tak čtu, tak to vypadá na velké tepelné ztráty baráku a na slabý kotel. Jak někdo napsal, chybí kus zdi.
to nevim, my jsme tu od léta. je pravda že někdy ten kotel netopil vůbec, nereagoval na kotlový termostat. viděl bych problém v radiátoru, je někdy z půlky studeny, pak neni schopen tu referenční místnost vytopit. kotel má 24 kW.
Jinak děkuji všem za pomoc v řešení problému, bohužel již nemohu dávat body za dobrou odpověd
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.