Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Když netopím, nebo jedu na útlum tak je tlak na kotly cca. 1,2 baru. Pak kotel začne topit a tlak stoupne na cca. 2 bary. Je to normální? Co se s tím dá dělat?
delší diskuzí a doplňováním informací od tazatele se dá dopracovat k nějakým výsledkům...zkusím to shrnout podle mých zkušeností... nejsem expert...jen praktik
- co se týká změny tlaku v systému, líbí se mi hlavně odpovědi standym 21:04, a stirečka 21:19
- protože to 4 roky bylo dobré, (boule 21:16) dá se usoudit, že objem expanzky v poměru k objemu soustavy je dostatečný...potom je nejpravděpodobnější závadou malý objem vzduchu nad membránou, nemá se co stlačovat... opět stireček 21:49...
- membrána v expanzce odděluje vzduch, respektive jinou plynnou náplň exp. od vody v systému. Klidně se dá natlakovat expanzka vzduchem i při porušené membráně. Ale jen na jistý čas, protože vzduch (a ještě pod tlakem) má voda tendenci (na principu sodovky) absorbovat a potom třeba v celém systému a jak natruc zrovna v radiátorech zase vyloučit a vytvořit v nich tu vzduchovou bublinu, kterou potom při odvzdušňování vypustíme...
- přifouknutím tlaku do expanzky to boule 21:53 může vylepšit, bude se mít co stlačovat, přefouknutím to zase pokazit, pokud tlak vzduchu v expanzce bude vyšší, jak tlak v systému při vysokých teplotách, opět bude problém kompenzace roztažnosti vody, prostě ten vysoký tlak vzduchu v expanzce nepustí do expanzky ani ten zvýšený tlak vody...velmi vysoký tlak vzduchu v expanzce při nízkém tlaku v systému může protrhnout membránu... proto se pod expanzku dává ventil, aby v případě vypouštění vody ze systému se dala expanzka zavřením ventilu odstavit a tlaky na obou stranách membrány zůstaly vyrovnané...
- proto také je v manuálu popsaný ten tlak 0,75 až 3,0 bar... pokud bude boule doplňovat vzduch nad membránu, navrhoval bych před tím vyměnit střeva toho ventilku, jsou stejná jak u ventilku pneumatiky, je možné, že to těsnění za ty roky dozrálo a je příčinou úniku vzduchu...opět při výměně ale zavřít ventil pod expanzkou, oddělit od tlaku v systému...
- co se týká membrány, a expanzky, líbí se mi i hop 22:54 a 23:09, a souhlasím s vyjádřením v doplnění hop 23:11, tím hop i potvrdil vyjádření miljana 23:00... myslím si, že je to jedna z možností, kdy z ventilku nemůže téct voda...ale platí, že z ventilku by voda téci neměla nikdy...
- úplně přesně je janmega 01:05,
miro,
Tato problematika byla zde diskutována několikrát. Pokuste se najít tuto diskusi . Já bych jen připomenul že v expanzomatu je málo vzduchu , příliš vody . Málo vzduchu , není schopno kompenzovat tepelnou roztažnost vody v závislosti na její teplotě. Malý objem vzduchu se dříve stlačí na vyšší tlak , než větší objem , což při zvýšení teploty (objemu) vody v topení zaznamenává Váš tlakoměr.
Při zvýšeném tlaku při teplém topení odpusťte kterýmkoliv odvzdušňovákem vodu , tak aby tlak v expanzomatu byl max o 0,3 atm (0,3 Pa) vyšší , než je statický tlak daný výškou hladiny od expanzomatu po nejvyšší bod hladina vody v topení. Na 1 m převýšení kladiny je tlak 0,1 atm. = přibližně 1 Pa . miro
Zapomněl jsem napsat, že po topení to najede zpětna útlum a tlak pomalu klesne na původních 1,2 baru. Největší rozdíl je při těchto mrazech, kdy to topí vodu do radiatorů na cca 60 st. celsia. Odvzdušňiji pravidelně 2x ročně a jde ven jen voda, takže to zavzdušněné není.
Co se prosím dá dělat s tím tlakem v expanzní nádobě? Mám volat opraváře, nebo to jde nějak dofouknout?
já bych začal zpytováním vědomostí... někde v nich bude uložené, že kapaliny se změnou teploty mění i objem. Studená voda nebo v útlumu má menší objem než voda teplá nebo horká. Jsou na to tabulky, ale jedno je jisté, v uzavřeném systému dochází ke změně tlaku v závislosti na objemu vody, teda čím více radiátorů a poschodí, tím větší změny...
je to normální, nic bych s tím nedělal... jedině pokud kotel dovolí, snížil bych ten tlak za studena na takovou hodnotu, aby při ní ještě kotel zapínal...plus něco málo navrch... tím se celkový tlak při topení sníží...
doplněno 15.12.10 20:25:odvzdušnit můžete i častěji, pokud je tam vzduch, i ten se teplem roztahuje... ovšem už si nepamatuji, co se roztahuje více, či vzduch nebo voda... ale je to jedno...
doplněno 15.12.10 20:29:snížit tlak v systému můžete za studena právě odvzdušněním nebo odpuštěním trochy vody třeba na 0,8 nebo 0,9, nevím jaký kotel máte a jaký potřebuje minimální tlak... to musíte vyčíst z papírů nebo vědět z praxe, že pod 0,? už nezapne...
doplněno 15.12.10 20:40:možná, že máte malou expanzku v poměru k objemu celého systému...
přečtěte si thermona.cz/... a hlavně text v oranžovém rámečku pod fotografií...
Při tlaku 1,2 baru je teplota mezi 25-35 stupni a teď mám při tlaku 2 bary teplotu 65 stupňu. Včera byl tlak 1,8 baru a teplota asi 55 stupňu. Mám kondenzační kotel junkers zsb 7-22 A
Zjisti jaky mas predepsany tlak tzv. za studena a za provozu (provozni teplota).
Samozrejme pri ohrevu dojde k navyseni tlaku a o vse se postara expanzomat
0,6bar je hodne, ale neni to kryticke, kdyz vezmu, ze expanzomat mas tak velky jaky je system tj. napr. 1/10.
nejvetsi chyby se delaji pri natlakovani expanzomatu (strana vzduchu), v praxi to kazdy necha, tak jak to je nastavene z vyroby
coz nekdy nevadi nekdy zase ano.
take me pri prvnim spusteni kotlu vylezl tlak na cca 2bary, pry je to normalni, hned jsem ho vyvedl a poucil
jak v praci na nasich zarizeni, tak u mne na kotlu mam rozdil 0,2bar, jde to, ale musi se chtit
nema cenu cekat az to pusti pojistovak
Teplá voda se roztahuje, takže tlak se zvyšuje, to je úplně normální a nikdy jsem nad tím u mého kotle nepřemýšlel. Větší rozdíl může samozřejmě dělat nedostatečně nafouknutá expanzka a tlak už nemá kam ustupovat, poněvadž vzduch je stlačitelný, ale kapalina ne.
Jde o to že v tomto kotly topíme 4 roky, ale až tento rok to takhle stouplo. Minulé roky to bylo v rozsahu asi tak 0.4 baru. Teď je ten rozsah 0.8 baru. To se mi zdá hodně. Asi je opravdu menší tlak v tý expanzce. Je složité ji dotlakovat?
doplněno 15.12.10 21:19:Našel jsem, že vstupní přetlak je 0.75 baru. Je to možné?
nez neco zacnes delat nejprve sahni na ventilek a over zda jde jen vzduch, pokud poleze i voda expanzomat je vprrr.
vypust system tak na 0,5 (je to trocha vody) a zmer tlak (merakem na kola), pak dofoukni nebo upust
Na expanzce je tabulka jaký má být tlak ve vzduchové části a stačí na to obyč.automěřák, tedy já tam mám obyč.autoventilek, takovej ten, co se tam strčí obráceně čepička od ventilku (vysv. proto, že se to možná už dneska dělá jinak)...leda, že je prasklá membrána, že tam není protitlak a je to závislé jen na rozpínání vody.
Pokud je expanzka ventilkem nahoru a přírubou dolů a je správně natlakována, tak prasklou membránu nepoznáte...
Pokud je membrána prasklá, tak se nedá správně natlakovat. Pozná se to, když se ventilek zmáčkne, tak z něho teče voda.
"Pokud je dobrá membrána a expanska není natlakována, tak nemůže z ventilku téct voda."
Pokud je dobrá membrána tak nikdy nemůže téci z ventilku voda! Ale moje reakce se týkala poškozené membrány...
doplněno 15.12.10 23:11:Naprosto nesouhlasím s tvrzením, že "Pokud je membrána prasklá, tak se nedá správně natlakovat"
Tak proč tam tu membránu asi tak dávají?
doplněno 15.12.10 23:17:Když bude membrána prasklá, tak jeden tam bude tlakovat vzduch a druhý ho bude do nekonečna odvzdušňovat z radiátoru. Hmmm.
Spousta keců.
Gumová membrána je tam proto, aby odělila vodu od vzduchu.Vzduch se tlakuje do prostoru okolo membrány. Pokud tedy vypouštím vzduch z expansky a lítá voda, tak je jasně membrána v háji. Jak jinak by se voda do vzduchu dostala?
Možná asi tak proto, aby expanzka nemusela být ventilkem nahoru a přívodem dolů - stejně je dobrým zvykem ji tak dávat...
Pokud je tlak na obě strany membrány vyrovnaný - třeba půl expanzky vody a druhá půlka vzduchu, pak zcela logicky tam ta membrána nemá téměř žádný vliv na tlaky v soustavě - nebo jsem blbej?
Pokud jeden debil bude přetlakovávat expanzku nad provozní tlak a druhej idiot bude čekat u otevřenýho topení, tak na toho idiota v případě nefunkční membrány samozřejmě poleze vzduch, který tam ten debil cpe! A pokud to s tím tlakováním ten debil přežene,tak na toho idiota v extrémním případě vyleze i ta původně funkční membrána...
V manuálu jsem našel " ventil pro plnění dusíkem " je to ono? A že minimální přetlak je 0.75 baru a max 3 bary.
... jedině vyhledat na internetu podle typu a velikosti, ale ty 3 bary by to mohly být ... leč jsou zde znalejší
3bary je max. tlak, ne provozni ten bude cca 0,8
doplněno 16.12.10 06:32:pokud mas v systemu muze byt provozni tlak 1Bar (dle typu kotle, aby nam nevypinal), tak expanzomat bude cca 0,8bar cely system se pak natlakuje na 1bar (za studena), pokud mas dobrou velikost expanzomatu a membrana je funkcni melo by byt vse ok
to hop a miljan:
je vice druhu expanzomatu a pro tyto typy kotlu se pouziva s membranou (s expanzomatem s membranou je lepsi prace)
je expanzomat i bez membrany, zde je pak dulezita poloha exp., pak ani vzduch tzv. nevybubla a rozhodne to nebude exp. s klasickym ventilkem.
a uz se nehadejte
Ale vždyť já se nechci hádat - jen chci ostatní seznámit se skutečností, která je dána fyzikálními zákony...
Jen pro úplnost dodám, že když se 1000l vody 1m3 4°C teplé ohřeje na 100°C, objem vody se zvýší o téměř 40 litrů.
Pak je jasné,že v topení může objem vody kolísat řádově až v desítkách litrů, a to musí vyrovnat expanzka svým vzduchovým polštářem, případně to pustit přetlakem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.