Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň,vlhkost ,potíže s vytápěním

Od: vanda* odpovědí: 37 změna:

Dotaz:..JAK ODTRANIT ZÁVADY?

Máme 8 let starou stavbu a v jedné místnosti neustále bojujeme s plísní ,vlhkostí na zdech a s chladem.Plíseň se tvoří okolo 2 plastových oken ,v bočních rozích a též u podlahy .Také se objevují vlhké zdi v bočních rozích i z jedné strany z boku ,vlhkost zasahuje do výšky 35cm.Radiatory jsou 2 pod okny jednodílné...o délce 120cm/šířce6cm,které nezajistí dostatečné teplo!Navíc pod tou místností je garáž,která není vytápěná!(RADIOTORY DLE DOPORUČENÍ ODBORNÍKA O GARÁŽI BYL INFORMOVÁN)

Použily jsme Savo proti plísním,větrání ,Ceresit proti vlhkosti.*plac*

Kytky v místnosti nejsou ,měla to být místnost pro hosty.

Nevíme,co máme dělat,abychom odstranily tyto závady . A proč vlastně vznikly?

Zda je to nevhodné vytápění místnosti?Anebo jiná příčina?

Předem děkujeme za Vaše rady a odpovědi.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yurek*
hodnocení

0x
Jde o tepelné mosty, pravděpodobně nejsou tak úplně dobře namontovaná ta plastová okna, zdivo kolem nich je díky nesprávné montáži chladnější (možná jsou dokonce ve zdivu dutiny), kondenzuje tam vlhkost a bují plíseň. Bez odstarnění tepelných mostů se problému nezbavíte. Jaká je teplota v místnosti? Jaká je v místnosti vlhkost? Máte na oknech záclony? Jaké? jak větráte? Mohla byste vložit nějaké fotografie?

vanda*
hodnocení

Záclony jsou krátké,větrání mikro nebo celé okna ,za deštivého či sychravého počasí větráme minimálně.Obrázek prozatímnemohu poskytnout.Děkuji za pochopení.
yurek*
Dobře. Tak ještě zkusme změřit vlhkost a teplotu v místnost. Další, co mě napadlo, poklepejte si kloubem prstu kolem oken, jestli tam nejsou pod omítkou dutiny. Máte zateplený dům?

souhlasím s tebou s okny, ale vlhkost i od podlahy? To vypadá na špatnou izolaci ZD a zdiva při stavbě... ikdyž je pod tím zase garáž. možná by pomohlo říct v jaké výšce má pokoj podlahu. jesti v úrovni okolního terénu nebo je díky garáži např. o metr výš.

nb: garáž je z hlediska vlhka a případných plísní v pořádku? *nevi*

yurek*
Dole to bude tou garáží, volný nevytápěný prostor a pravděpodobně nepříliš dobře - pokud vůbec - izolovaná podlaha. Kolem stěn to dokonce miroprasklinami může foukat - záleží na tom, jak a z čeho je dům postaven, jak je starý, jak jsou udělány podlahy.
V garáži díky nízké teplotě, žádné vlhkosti, netěsným vratům, větrání a podobně může být všechno v naprostém pořádku.
vanda*
hodnocení

Dům je postaven s cihel
yurek*
Opět trapný dotaz - nic ve zlém, z jakých cihel? Je jich docela dost druhů. Jak starý je dům?
vanda*
hodnocení

POROTHER -CIHLY
vanda*
hodnocení

8 let je starý dům
vanda*
hodnocení

Garáž je izolovaná IPOU.
yurek*
Tohle jsem nepochopil, protože se bavíme o místnosti nad garáží, znamená to, že izolace stropu garáže je z IPY? To asi bude nedorozumění. Mne zajímala TEPELNÁ izolace stropu garáže, nebo spíše podlahy té místnosti, která je nad garáží a o které se tady bavíme.
vanda*
hodnocení

strop garáže žádná
vanda*
hodnocení

Podlaha nad garáží je polystyren
yurek*
Kolem zdí by mohly být praskliny, novostavba si někdy sedne zcela nepředvídatelným způsobem. Jinak předpokládám, že podlaha je rovněž z komponentů Porotherm, případně podobných a ne třeba z ocelových "I"-profilů a hurdis?
yurek*
Zkuste někdy, jestli Vám "nefouká" z podlahy kolem zdí - zejména v místech, kde se objevuje plíseň.
vanda*
hodnocení

strop je panel..garáž,strop nad garáží je sádrokarton
vanda*
hodnocení

podlaha garáže je IPOU.
vanda*
hodnocení

Garáž je větrána,ta nemá žádné plísně ani vlhké místa je pouze chladná,napadlo nás udělat vyteplení stropu garáže s polyes...?Myslíte ,že by to pomohlo?V mísnosti,kde je chlad je pouhých 19°C v ostatních místnostech 23°C.Vlkoměr nemám,takže nevím kolik je vlhka.Podlaha byla polyest...Garáž má tvar čtverce,ale ta místnost nad garáží má zkosené boční 2 stěny.Pokusím se sehnat obrázek.Děkuji moc za každou radu.
yurek*

No a myslím, že jsme docela u jádra věci. Už to tady někde někdo popisoval. Teplý vzduch je "mokřejší", než chladný a jestli se dostává do té místnosti, která Vám plesniví, sráží se vlhkost na nejstudenějších místech pokoje. Což je kolem oken a u podlahy. Pomohlo by zateplení podlahy a zateplení celého objektu. Oťukala jste si místa kolem oken? Domnívám se, že by tam mohly být praskliny, nebo dutiny s prostupem až ven, přes které "táhne" a které ochlazují zdivo na němž následně kondenzuje vlhkost a roste plíseň. nemáte dojem, že Vám "táhne kolem oken"?
Je objekt zateplený?
BTW garáž bych zevnitř zateploval spíše kamennou vlnou, polystyrén obvykle dobře hoří. Ale vnitřní tepelná izolace může způsobit problém, tohle bych asi nedoporučil.

vanda*
hodnocení

Ráda bych ukázala vlhkost,kde se objevuje.Bohužel obrázky jpg nejdou .*stop*

yurek*
Je možné, že vkládáte obrázky příliš velké - zmenšete je na maximální velikost 640x480. Při vkládání odpovědi zaškrtněte dole "Chci vložit obrázek" a následně pokračujte podle toho, co Vám to nabídne.
vanda*
hodnocení

nejde to zkoušela jsem to několikrát ,mohla bych zaslat emailem,ale nevím kam?

yurek*
Když se tady zaregistrujete, otevře se Vám přístup k vnitřní poště. Tam se můžeme domluvit, kam mi můžete poslat obrázky.
vanda*
hodnocení

již jsm registrovaná,objevuje se po pravé straně nastavení,moje diskuze atd.
yurek*
Vlevo nahoře "pošta" adresát "yurek". Obrázek tam bohužel nedáte, ale dozvíte se, kam mi ho poslat.
vanda*
hodnocení

MOC DĚKUJI ,ALE STÁLE SE NEDAŘÍ POSLAT NA EMAIL OBRÁZKY
vanda*
hodnocení

Okolo oken jsem to zkoušela poťukat a nic,z oken,když jsou zavřené nejde vzduch.

vanda*
hodnocení

Děkuji všem moc za rady .

yurek*
Ne z oken, ale kolem oken. Kolem rámů oken u zdi. Tam je i to místo na poklep. Dá se to (průvan) rovněž otestovat zapálenou svíčkou.
vanda*
hodnocení

plamínek byl bez pohybu

yurek*
Ono je venku teplo a nejspíš i v místnosti, tudíž průvan nehrozí, tohle je na testování spíše v zimním období, kdy v garáži je kolem nuly a v horní místnosti těch 19°C.
vanda*
hodnocení

SNAD TYOBRÁZKY BYLY ,JIŽ ODESLÁNY?
yurek*
Dostal jsem obrázky. Jestli jste je sem vkládala do textu, tak to skutečně není možné, postup je jiný.
Ale k obrázkům. Jde o tepelné mosty a s těmi nic neuděláte - chyba stavby - jsem si prakticky jist, že ta stěna, na níž se objevují plísně, je stěnou venkovní. je to tak? Chyba je v konstrukci stavby - pravděpodobně je tam někde nezateplený betonový věnec. Jinými slovy, asi to bude chtít v té místnosti víc topit a z venku se podívat, jestli Vám tam někde nezatéká, žreba z okapu. Jaké jsou rozměry místnosti a jaké rozměry radiátoru? Jinak fotky posílejte na mejl normálně, velké z těch miniatur se dá vyčíst jen asi to, co jsem Vám sdělil.

vanda*
hodnocení

Zaslala jsem Vám obrázek radiatoru,rozměry 120/6cm .Místnost má 5mx6m.V zimě radiátory místnost nevytopí je tam chlad ,vlhko ..pouze,když se venku oteplí nad 17°C.

yurek*

Viděl jsem, zkusím si to cvičně spočítat, ale odpověděla jste si sama - radiátory místnost nevytopí, je tam chladněji, sráží se vlhkost a... A to už bych se opakoval.
Ještě, pokud se o tom chcete bavit, jak topíte? Jaký máte kotel, jaký máte výkon kotle? Je v zimě v ostatních místnostech dost teplo? A v té místnosti, co se o ní bavíme je radiátor dost horký? Jakým způsobem regulujete topení?

Neberte prosím moje dotazy jako vlezlé, nebydlím u Vás a tudíž věci, které jsou Vám samozřejmé, prostě nemám šanci vidět.

vanda*
hodnocení

Kotel je plynový ,radiátory ,když jsou zapnuté jsou horké tak,že se na ně nedá sáhnout,ale přesto tu místnost nevytopí.Dnes jelikož venku začíná být tepleji,tak mokré fleky ustupují(vlhko na zdech).

V místnostech je příjemné teplíčko do 25°C,POUZE TA NAD GARÁŽÍ JE ZIMA!

yurek*
Potom je možné, že máte odfláknutou izolaci podlahy, nebo ten odborník nepočítal s nevytápěnou garáží pod místností. neměl jsem čas hledat jak se to počítá (živí mě něco jiného), ale myslím že by rozumnou cestou byla výměna radiátorů za výkonnější a ačkoli se mi nápad na dodatečnou izolaci stropu garáže kamennou vlnou moc nelíbí, mohlo by to být řešení.
Vám totiž pravděpodobně sálá chlad z podlahy zejména kolem stěn - popravdě mám podezření na praskliny v podlaze, resp. v napojení podlahy na stěny, ale mohu se mýlit a nevidím k Vám.. navíc netuším, jakým způsobem byla udělána podlaha a zda neodflákli tepelnou izolaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]