Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost s elektronickým odstraňovačem vodního kamene? Nějak se mi nechce věřit, že to opravdu funguje. Ukázka třeba zde: deramax.cz/...
Máme dost tvrdou vodu a mám obavu, jak vodní kámen zacvičí s kotlem, bojlerem a rozvody. Díky!
Tvrdá voda obsahuje řadu minerálních látek - iontů kovů,Fe ,Ca ,Mg,Mo ,Mn a dalších,nebo aniontů NO3´,CO3´,SO4 a jiné.Při zahřátí se ionty aktivují a vytvoří soli ve sraženině.To je podstata vodního kamene.Pak už záleží na podmínkách,které ustaví vylučování tak,aby se spojily ionty ve formě krystalů,které se neusadí po stěnách.Ovšem je potřeba vědět,že obsah látek před filtrem a za filtrem zůstává zachován.To mohou některá zařízení zajistit,ať magnety,nebo elektronické zdroje VF proudů.Ovšem složení tvrdost tvořících iontů je u každého zdroje vody jiná a co funguje u Nováků,nemusí fungovat u Svobodů.
Co jednoznačně funguje vždy,to jsou iontoměničové kolony.Ale i se zátěží pro čističky.
Nejlepší jsou zařízení na principu reverzní osmozy,sice dražší,ale dokonalá.
JABRAKA
voda z revezní osmózy nebude moc vhodná jako pitná... určitě by ji pračka, myčka, bojler ocenili, ale co lidi?
Pravděpodobně budu řešit jen potrubí, které vede ke kotli a boileru, protože problémy dělá teplá voda. Jak jsem se dočetl, dlouhodobý účinek podobných zařízení na pitnou vodu je zatím neprověřený, i když výrobci tvrdí opak. Úplně nejlepší prevencí prý je neohřívat vodu na víc než 55 stupňů, což je ale podle mého pro topení málo.
Jinak děkuji všem za dosavadní odpovědi!
Sidel
na topení je to fuk, je to uzavřený systém, tedy vodní kámen se udělá omezeném množství a již nikdy více. Voda na mytí na 50°C stačí bohatě, my ji máme nastavenou na 46°C, protože se dohřívá kontinuálně, u bojleru je to horší.
doplněno 07.01.11 14:48:... u bojleru, který jede na noční proud
doplněno 10.01.11 08:23:s legionellou je to dobrá poznámka, skoro jsem už přenastavil kotel, ale copak není legionella i ve studené vodě? Má pak smysl vařit jednu vodu, aby stejně přišla ze studené?
Tchýně si jej taky přes svoji skepsi nechla namontovat a moc tomu nevěřila. Ale po chvilce používání zjistila třeba na varný konvi, že to opravdu funguje (sice má výrobek jinýho výrobce, ale nechci dělat reklamu, ale vzhledem k faktu, že to pracuje všechno na stejným principu tak by měl fungovat i ten Váš).
No...podívejte se...někomu podobné zařízení funguje...jinému ne.
Pokud chcete mít jistotu odeberte si vzorky z Vašeho vodovodu...a nechte udělat rozbor vody (stačí tedy jen na tvrdost), pak si zařízení na zkoušku objednejte, nainstalujte...a po 10ti dnech opět odeberte vzorky nechte udělat rozbor...a oba rozbory porovnejte. Jinak mít jistotu nebudete.
(ze zákona máte při koupi přes internet 14 dni na vrácení zboží bez udání důvodu)..., takže pokud zařízení nebude mít na výstupu deklarované parametry, budete mít dokonce i důvod k reklamaci...i když ho nepotřebujete.
No...to bych zrovna nesrovnával...Nejsem urolog, nicméně mám za to, že na podobný účel se používá zařízení na principu ultrazvuku...a směrovaného paprsku na močový kámen. Ale to jsme někde jinde.
Já vím co je UZ, kde se dá použít. A to by jako nešlo? Různé čističky ... nedovolí usazení. No tak to nikdo ještě nezkusil.
Už vidím ty zástupy varovníků, když zjistí, že je tam nějaké frekvence, tedy něco jako mikrovlnka (nezmiňuji se o konkrétní frekvenci), neboť jsou proti jakémukoliv elmag poli.
Ostatně jsou i odstraňovače bez jakékoliv energie )ne chemie).
Také jsou rady, dejte na potrubí magnet ...
Rád bych viděl průběh elmag pole v kovovém potrubí, vzhledem k jejich příkonu ...
Proč zase vymýšlet něco, co už je vymyšlené?
Magnetické úpravny vody existují...a prodávají se.
Ale takto otázka nestála...Nemyslím že by tazatel chtěl experimentovat a v konečném důsledku za tyto experimenty zaplatit 5x více, než když koupí hotové zařízení.
Dělají se pochopitelně i změkčovací filtry na chemickém principu, a nejsou rozhodně cenově nedostupné.
S tímto zkušenost nemám, ale používal jsem průtokové magnety na rozvody vody i do velkého bojleru a fungovalo to. Nejen, že se kámen postupně rozpustil, ale dál se už ve starých rozvodech neusazoval.
ono by to mělo fungovat, tak že se krátkodobě (na pár hodin) změní to, co dělá vodní kámen na neškodnou věc (raději nepojmenovávám). Údajně je účinnost 0-40%, je jedno jestli je magneticky nebo elektro-magneticky.
Mile, může sem hodit příklad toho, co ti fungovalo? Chci něco podobného koupit... co kdybych to řetězil (2 za sebe)? Byl by efekt alespoň o 20% lepší?
PS: vodu máme extrémně tvrdou, že stupnice nestačí
Byl to průtokový válec magnet. Nainstaloval jsem různé různě podle průměrů trubek. Odkaz žádnej nemám je to skoro 20 let, ale pohledám na netu jestli nejni něco podobnýho.
doplněno 07.01.11 18:08:Nejvíc podobný to je tomuto: cerpadlo-cerpadla.cz/...
nebo : filtrovani.cz/...
Ano, existují seriózní technologie, které zabraňují tvorbě vodního kamene, ale ty v ČR nenajdete. Zde se daří pseudotechnologiím jako jsou magnety či elektronické švindly. Zapátrejne v Německu, koupili rakouskou technologii, byla k vidění i na veletrhu v Brně v r. 2001? Na SHK. Psal o ní časopis Interiér stavby, někdy v létě 2001, ale tento časopis jsem také dlouho neviděl, vydávali ho Ostraváci.
Bude to chtít asi sáhnout hlouběji do kapsy, Nemůžu psát konkrétněji, porušil bych pravidla diskuze. Hlavně si nenechte tahat peníze z kapes technologiemi na úrovni šarlatánství
Změkčovače vody slouží skutečně k změkčování vody, do domácností naprosto nevhodné. Například potřebuje-li kuchyňský konvektomat či myčka nádobí měkkou vodu, tak ať ji má, ale měkčit (dosolovat) kompletně vodu je jednak nesmysl, druhak se zatěžuje odpadní voda.
Když pan administrátor dovolil, tak oprašte němčinu, angličtinu či italštinu a zapátrejte v Německu po této firmě: Watercryst Wassertechnik GmbH & Co. KG,Elsa-Brandström-Straße 31,D 42781 Haan...
Technologie je založena na základě biomineralizace (touto přírodní metodou se tvoří např. ulity, či zubní sklovina). Voda si zachovává svoji pitnou kvalitu. Ano, nejvíce potíží vzniká v oboru teplé vody, ptoto jsou přístroje dvojího druhu, buď do teplovodního systému, nebo na patu domu, ošetřit vstupní vodu. Rozlište mezi pořizovacími náklady (zde se vám budou zdát vysoké) a provozními náklady. Ty spočívají v ca 1x za 5 let ve výměně kartuše s granulátem. Do vody se nepřidává žádná chemie, z vody se nic neodebírá. Kartuš s katalyzátorovým granulátem se mění proto, že se předpokládá určité množství nečistot, které by mohly negat. ovlivnit průtok vody. Případně se zase ozvěte, ale vyhledejte si ten časopis Interiér stavby, z r. 2001 - po tom veletrhu, ten byl tuším v dubnu.
Vodu jako topné medium můžete ošetřit jinak, je to uzavřený okruh a jak už vám někdo radí, tuto vodu neřešte. Minerály se vysráží ale jenom ty, co tam jsou. Řešte otevřený systém, tj.tam, kde voda teče. Je-li tvrdost vyšší než 9°dH, měl byste s tím něco dělat. Ostatně, někdy je složení vody takové, že množství minerálů nemusí nutně znamenat tvorbu vodního kamene, ale chce to rozbor v laboratoři. Pokud laboratoř není napojena a finančně zainteresovaná na prodeji těch nesmyslů, měla by vám poskytnout seriózní informace. Proto volte takovou, kde toto nebezpečí bude minimální... Každému jde o korunky, i vám - o vaše.
Děkuji za informace. Četl jsem na stránkách národního referenčního ústavu pro vodu přeložený výcuc z nějakého německého testu, kde přístroje, asi na tom principu, který popisujete, uspěly nejlépe. Ještě tím směrem zapátrám.
K té konkrétní míře tvrdosti - kdyby to bylo 9 dH ... Máme 4,83 mmol/l, což jsem přepočítal na nějakých 27 dH ((
v Německu testuje plynařské či vodní přístroje DVGW. Zkuste pátrat také tímto směrem. Jenom pro zajímavost, na kontrukci přístrojů se podílel prý i Honeywel, ten by do podvodu či šarlatánské technologie asi sotva šel.
Asi budu ry chlejší než Vy, Takže čas. Interiér stavby, ročník 4, 6/200, strana 38. Stačí Vám to takhle?
Ještě k teplotě vody. Teplota 60°C (slovy šedesát) se už považuje za sterilní prostředí, takže v bojleru byste měl tuto teplotu uchovat, aby se nezačaly líhnout nějaké ty mrška, co se jí říká legionella. Při sprchování nepoužívejte sprchové hlavice, které vytváří aerosol, který vdechujete.
Vytápění objektu je jiný obor, jiné normy. Není tomoje parketa, ale myslím, že výkon radiátoru se měří při 90°C na přítoku a 70°C na odtoku z tělesa... To si ověřte jinde, ale vodním kamenembych se zde netrápil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.