Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bourání nosných zdí

Od: a* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, chtěla bych předělat dům. Mám několik nápadu, ale než to zadám projektantovi zajímají mne tké názory a zkušenosti jiných. Ráda bych přízemí svého domu celé otevřela znamená to vybourání minimálně jedné nosné zdi a jedné příčky. Nevím zda je to reálné a nedovedu si ani představit technologii jakou se to provádí. Napiště mi prosím jestli s tím už máte zkušenosti.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yurek*
hodnocení

0x
Jistěže je to rálné, jen bude nutné stropy nějak mít podepřené a to trvale. Váš záměr by v každém případě měl posoudit a propočítat odborník-statik - není nic jednoduššího, než si zklikvidovat dům odstraněním nosných zdí. Vaše nápady by rovněž mohl posoudit projektant a realizaci určitě nechejte na PROVĚŘENÉ odborné firmě.

sved*
hodnocení

0x
Zdravim,prave jssme resili stejny problem,ale v panelaku. A jestlize jde vybourat velka cast panelu,jde to urcite i v dome. Statik vam spocita,jak velky otvor je mozny,ani podepreni stropu nebude nutne,da se to vyresit ocelovou konstrukci po obvodu otvoru,pripadne pokud bude otvor moc siroky,necha se v prostredku jeste sloup.
gerrik*
Sakryš, a kde takového statika mám sehnat? Jako soukromníka? nebo je to pověřený zaměstnanec stavebního úřadu? A kolik tak asi takový odhad stojí? Díky
yurek*
Ptejte se u architektů, stavebních projektantů a v konstrukčních kancelářích.
manu*
Můžeš napsat, jak to probíhalo? Taky nás to čeká a mám z toho strach. Bojím se, že vytopíme sousedy vodou pro chlazení (nebo to jde i jinak?) Jak dlouho to vyříznutí panelu(prostup 80cm) trvá? Díky.
sved*

kdyz si zavres ve stoupacce havni kohout vody,pak odpojis vsechny privody,nemusis se bat,ze vytopis sousedy. Pak vybourat jadro,neni problen,staci kleste,kladivo a rozbruska,jen pozor na elektriku,ja budu davat vsude novou,takze jsem kabely jednoduse ucvaknul,pokud vsak zustanou stavajici,musis je odpojit,ale to nedoporucuji,protoze to stary vedeni stoji vetsinou za h...a je urcite jednofazove,coz je pro soucasne vybaveni kuchyne uz malo. Ja jsem delal prostup v panelu 160 na 210 cm. Musis mit posudek statika,a rezat by to mela firma ktera na to ma papir. Ale to budes na takovych 20 000ti tisicich. Me to vyrezal znamy,jen jsem si sehnal od firmy razitko,jako ze to delali oni. Vyslo me to na nejakych 9 000 se vsim vsudy. Ale je to strasnyho prachu,jestli v tom byte bydlite,asi bych to takhle nedelal,specializovana firma ma vybaveni,takze to tolik neprasi a je to rychleji i tiseji.

manu*
O to jádro mi ani tak nejde, to už máme jednou za sebou a bylo to v pohodě. Já myslela spíš o vytopení sousedů vodou, která chladí ten řezací kotouč. Údajně je hned odsávaná do odpadu, ale koukla jsem na jedno video firmy, která tohle dělá a stejně z toho kotouče ta voda crčela. Takže tobě to ten známý řezal bez chlazení? A to byl nosný panel, takže s výztuží?
sved*
Ano,byl to nosny panel s vyztuzi,rezalo se to bez chlazeni,kotoucem ktery reze jak beton,tak ocel. Dost pomuze sehnt si nekde prumyslovy vysavac a odsavat prach primo od kotouce pri rezani. Ale nejde to vyriznout cele najednou,musi se po dilech,ktere unesete,protoze jinak,az to spadne,jste dole u sousedu. Ale jak rikam,je to jen o penezich,firma to urcite zvladne rychleji i bezpecneji,ale stoji to o dost vic. Urcite ti poradi i statik,ktery to stejne musi spocitat a musi byt i stavebni povoleni.
manu*
OK, tak díky. Snad to nějak dopadne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]