Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Bydlím v rodinném domě kde je z větší části rovná střecha a na části normální (že by sedlová ) mám problém s tím, že mi každou zimu zamrzají okapy ledem a jak přetýká voda, tak se tvoří rampouchy, které mi kapou před vchod a dělají pěkné kluziště...
Okap mi zamrza vždy v místě, kde je sveden dolů (což je asi logické). Na rovné střeše máme "ipu" (omlouvám se, doufám že je to správný název asfaltového koberce se stěrkem... ) .
Mám na Vás dvě otázky: Nevíte jak co nejefektivněji led odstraním?
Nevíte jak bych tomu zamezil? Uklizet sníh ze střechy? Prej není moc dobré po ipě často chodit...
Díky za Vaše reakce a pomoc, ještě jsem nenašel nic s čím byste si tady nevěděli rady
Lukas
Přidám se, trochu i navážu na předchozí reakce.
IPA je původní obchodní název asfaltové lepenky, dnes se podobné materiály nazývají "BITU" mek mek mek, nemám potřebu si to pamatovat - jde hlavně o to, jestli je v tom skelná tkanina, hliníová folie nebo protiradonová vrstva - ale to teď asi není podstatné. Lepenka (ať se jedná o jakýkoliv typ) není určena jako pochozí, takže každý krok ji poškozuje - více v zimě, kdy se snižuje pružnost těchto materiálů.
Topné kabely (jak už bylo řečeno) můžou být řešením. Ale je potom důležité se zamyslet nad volbou správného kabelu, nad jeho efektivním umístěním, a v neposlední řadě nad efektivní regulací - tedy kdy topíme a kdy ne...
Psalo se o tom tady několikrát.Spotřeba proudu u topných kabelů a rohoží na schodištích venku není až tak horentní.Pokud je velký mráz,kabely netopí.Topení lze automaticky,nebo ručně zapínat při teplotách kolem nuly.teplota kabelu je spínaná na teplotu max +4 st C.Pokud dojde už k totálnímu ucpání,nechá se topit delší dobu.
JABRAKA
Nejčastější přičinou zamrzaní okapů je únik tepla z baraku -dveřmi, oknem, zdmi atd.. a tím dochází k tání sněhu na střeše (okapu).Voda při styku se studeným plechem žlabu začne mrznout a led zaplní celý žlab. Pomůžou topné kabely, které se instalují do žlabu i do svodu ve formě smyčky. Dostane koupi již hotové sady topných kabelů podle délky žlabu a svodu. Firem, které se tím zabývají je neurekom. Aby topné kabely plnily účel mají vyhřívat od ±5°C do - 5°C. Zapínat topení lze ručně (třeba hlídat teplotu) nebo automaticky pomocí čídel, kde prvotní investice je cenově vyšší. Když se zapomene topení zapnout a žlab zamrzne celý nepomůže už ani svěcená voda. Kabely led neroztopí! Jinak ale je to tzv. topení panu bohu do oken. A je to i můj problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.