Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Archivace slivovice - kde a čím ji uzavřít

Od: petrapjazz* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dá uchovat slivovice na dobu asi 20 let. Zajímalo by mě, jak a čím ji uzavřít, jestli zalít voskem nebo něčím jiným a kde nejlépe uchovat (sklep, nebo zakopat do země ...)Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Celá moje rodina pochází z jižní Moravy a slivovice je tam velké téma ;) Když chtějí podarovat, dají archivní slivovici, v uprášené průhledné sklenici, balada. Je vždy a zásadně uzavřena korkovou zátkou a zakapaná ohromnou vrstvou vosku. Po otevření nemá chybu. Oni ji mají v domě ve sklepě vedle zavařenin, tj. sice sklep, ale žádná velká zima v něm být nemusí. A máma (nejčastější obdarovaná, slivovici miluje :-P ) ji skladuje normálně v bytě - sice na zemi ve špajzu, ale taky tam velká zima není. Zatím takhle nejlepší zkušenosti, ale možná někdo poradí jinak. Užijte si ji *palec*

doplněno 09.12.10 16:22:

Nikoliv sklenici, ale samozřejmě lahvi (skleněné). Pardon.

zima*
hodnocení

1x

Taky skladujeme slivovici ve skleněných láhvích a máme ji celoročně ve sklepě. Voskem uzávěr nezaléváme. Důležité je hlavně ji uchovávat v temnu. Bohužel slivovice je vyzrálá většinou po 3 letech a později spíše ztrácí na kvalitě. Mnoho lidí si archivuje slivovici k nějakému výročí a chce ji otevřít za 10, 20 let apod. na to je lepší si uchovat víno, kterému dlouhý proces zrání vyhovuje.

lidus*
hodnocení

0x

Od narození manžela což je víc jak 50 let archivuje jeho otec každoročně, normálně v půlčáku od rumu zašroubované a uschované ve sklípku. Na svatbu dcery jsme otevřeli slivovice s datem jejího narození r. 1981 a byla velmi pitelná, meruńkovice ještě lepší.

hodnocení

0x

Ne že bych chtěl být urýpaný ale co si myslíte že si ta slivovice vezme ze skla? pokud ji nemáte v jakémkoli dřevěném soudku tak se na kvalitě nic nemění po desetiletí! *jasne*

lidus*

luigi jednu jsme měli ve dřevěném soudku a natáhla dřevo, sklo je podle mě lepší.

Kolegové koštovali z akátu a pak jsem je nemohl dostat z auta taková nažloutlá sladká ;)

alvys
hodnocení

0x

Také ji dávám do skleněných lahví, korek a zakapu voskem.

Mám jiný dotaz - jak se pozná lihovina od destilátu? Koukal jsem na Jelínka a na přední etiketě uvádí lihovina a na zadní straně je napsáno švestkový (nebo jiné ovoce) destilát a ethanol. Jakmile tam je ethanol, je to už lihovina? Jinak by tam měl být jen ovocný destilát, nebo jak se to pozná? Zda je to jen z ovoce nebo se tam něco přidávalo?

georges*

Lihovina je jakýkoliv tvrdý alkohol. Destilát neboli pálenka je pouze tvrdý alkohol, který vznikl destilací zkvašeného ovoce, šťávy atd. Takže např. becherovka, griotka a jiné likéry jsou lihovina, ale ne destilát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]