Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dá uchovat slivovice na dobu asi 20 let. Zajímalo by mě, jak a čím ji uzavřít, jestli zalít voskem nebo něčím jiným a kde nejlépe uchovat (sklep, nebo zakopat do země ...)Díky
Celá moje rodina pochází z jižní Moravy a slivovice je tam velké téma Když chtějí podarovat, dají archivní slivovici, v uprášené průhledné sklenici, balada. Je vždy a zásadně uzavřena korkovou zátkou a zakapaná ohromnou vrstvou vosku. Po otevření nemá chybu. Oni ji mají v domě ve sklepě vedle zavařenin, tj. sice sklep, ale žádná velká zima v něm být nemusí. A máma (nejčastější obdarovaná, slivovici miluje
) ji skladuje normálně v bytě - sice na zemi ve špajzu, ale taky tam velká zima není. Zatím takhle nejlepší zkušenosti, ale možná někdo poradí jinak. Užijte si ji
Nikoliv sklenici, ale samozřejmě lahvi (skleněné). Pardon.
Taky skladujeme slivovici ve skleněných láhvích a máme ji celoročně ve sklepě. Voskem uzávěr nezaléváme. Důležité je hlavně ji uchovávat v temnu. Bohužel slivovice je vyzrálá většinou po 3 letech a později spíše ztrácí na kvalitě. Mnoho lidí si archivuje slivovici k nějakému výročí a chce ji otevřít za 10, 20 let apod. na to je lepší si uchovat víno, kterému dlouhý proces zrání vyhovuje.
Také ji dávám do skleněných lahví, korek a zakapu voskem.
Mám jiný dotaz - jak se pozná lihovina od destilátu? Koukal jsem na Jelínka a na přední etiketě uvádí lihovina a na zadní straně je napsáno švestkový (nebo jiné ovoce) destilát a ethanol. Jakmile tam je ethanol, je to už lihovina? Jinak by tam měl být jen ovocný destilát, nebo jak se to pozná? Zda je to jen z ovoce nebo se tam něco přidávalo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.