Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit kuny ve střeše

Od: zoufalci odpovědí: 13 změna:

Prosím poraďte, jak se zbavit kuny v plášti střechy. Jde o novostavbu se sedlovou střechou. , nad sádrokartonovým stropem je vrstva skelné vaty, parozábrana, další vrstva skelné vaty mezi dřevěnou konstrukcí střechy, plachta pokrývající střechu a betonová krytina. Kuna se nastěhovala do skelné vaty v meziprostoru.Prosím poraďte jak se jí zbavit.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

4x
Pro ty kdož to ještě ode mne neslyšeli :)
Zdravím všechny kuní majitele a připojuji se. Přijeli jsme z chalupy, kdy žena byla celá vystrašená, že nám někdo chodí po půdě. Co bylo dál nehraje roli, ale protože tu druhý den byl myslivec pro srnku, tak nás ujistil, že máme v meziprostoru půdy kunu. Podle stop ve sněhu není pochyb. Už nám tady tahá zbytky z lesa, prostě paráda. A jak čtu na webu i tady jak úspěšně zvládáte boj s kunama, tak ho taky předem zabalím. Zvykneme si. Tchán má na chalupe plha, letos jsem ho vyfotil, třeba budu mít časem i fotku kuny. Co mi ale nedá, nakopírovat sem něco, co vám ( i mně ) zcela vysvětlí jak na boj s kunama s 50 letými zkušenostmi. p.s. kdo se nerad směje, nečtěte to :
Já, přítelkyně Iva a náš pes Kvído, žijeme v krušnohorské chalupě. Žije tu s námi kuna lesní. Navzdory svému jménu, žije v naší chalupě a do lesa chodí jen za potravou a nebo s mláďaty na výlet.
Už mnohokrát jsme se ji snažili vystrnadit ale ani prosby, ani modlitby, ani sprosté kletby, nevedly k změně jejího postoje. Zklamal i moderní elektronický plašič(ten plaší všechno, pane). Plaší možná všechno, ale kunu ne. V případě nežádoucích lidských nájemníků účinné metody jako zavírání vody či vypínání elektřiny mi přišly vůči kuně jako pošetilé.
První radikální ofenzívu proti kuně jsme zahájili už před pětadvaceti lety. Rozkryli jsme podlahu na půdě.
"TA SVINĚ", zvolal tehdy otec emotivně. Bylo proč. Zapáchající změť kuních hovínek, srnčích kopýtek a kdovíjaké ještě veteše, kterou si tam kuna natahala za dlouhá léta bydlení, dávala tušit nepříjemnou práci.
"TA SVINĚ", zvolal jsem neméně emotivně o pětadvacet let později, když se mi nabídl u příležitosti rekonstrukce téměř identický pohled, vylepšený ještě asi o metrák skelné vaty, kterou jsme tam tehdy nacpali, v bláhové naději, že kunu od dalšího pobytu odradí. Pravý opak byl pravdou . Kuna si ve skelné vatě po čvrtstoletí vysloveně hověla.
Co teď s tím? Jak tu mrchu vyštvat?
Našemu psovi Kvídovi kuna nevadí, do misky se žrádlem mu neleze, proto nehodlá v její věci nic podnikat.
Bezradný jsem přešel přes ulici k sousedovi Standovi.
"Na kunu platí tygří hovno" děl Standa zkušeně. Když zahlédl můj telecí výraz, jal se vysvětlovat blíže. "Musíš tam umístit trus nějaké šelmy, které se kuna bojí, bude si myslet, že je tam obsazeno predátorem jehož ona nepřemůže a uteče.
No to jsi mi tedy poradil , zrovna jsem tam odtud vyexpedoval metrák kuních hovínek a teď tam mám nosit zpátky nějaké jiné? A vůbec, kde je mám vzít? V krušnohorských lesích je největší šelma asi liška ale jestli se kuna lekne zrovna jejího trusu?
Co mám dělat? V myšlenkách se mi honí různé nápady. Mám zajet do zoologické zahrady v Tróji? Pan Fejk je chápavý člověk, když mu vyklopím svůj taktický záměr, určitě mě odvede na hnojiště a nechá mě vybrat hovínko které se mi bude líbit. A bude to vůbec fungovat? Co když sáhnu vedle a přivezu nějaké z kterého bude mít kuna jenom bžundu. Pozve z lesa ostatní kuny, budou si čichat k pražskému hovínku, chichotat se a vyprávět si jaký jsem jouda, když jedu sto kilometrů tam a sto zpátky a přivezu tohle. To je život tohleto.
Pomalu se smiřuji s faktem, že až dokončíme rekonstrukci, kuna se vrátí do čistého a bude tam s námi bydlet další čvrtstoletí. Jedinou slabou útěchou mi je, že příští úklid na půdě už bude provádět snad někdo jiný.

hodnocení

2x

Známý elektrikář mi vyrobil takové pískátko z telefonního sluchátka, které jsem připojil na napaječ 12 V. Sluchátko vydává pronikavý svist, který naši kunu z půdy chalupy spolehlivě vyhnal. Vždy, když odjíždíme, zapínám toho piskoře a od té doby jsem na půdě nenašel ani jedno hovínko a charakteristický zápach už také téměř vymizel.

pepyk93*
hodnocení

1x

#kuna #1337

hodnocení

0x

elektronickým odpuzovačem hlodavců vyhledaným na goooglu.

lidka*
hodnocení

0x

Já jsem na poradně dva roky, ale zoufalců zde bylo už několik, jak vám nabídnul pepyk. *uf* Já jsem sama tyto nájemníky měla v době, kdy jsem ještě bydlela v domečku, několik let. Dokonce se v noci chodily krmit na krmítko, zvědavě nakukovaly do okna a vůbec jim nevadil můj pořádný kocour. Jich bylo víc. Je pravda, že zase se v blízkosti nezdržovali potkani. A sousedi měli v okolí slepice a jiná domácí zvířata a samozřejmě i ty hnusné potkany. Takže jedině zkusit elektronické odpuzovače, jak vám doporučuje mira. A jediná šance je, zjistit kudy se do domu dostávají a znemožnit jim přístup. Ale jsou mazané a šplhají do domě velice šikovně - měla jsem dřevěný domek. *tuc*

lidus*
hodnocení

0x

Už jsem to sem psala, do ruky zbraň a číhat. Toto je jediný recept co zafungoval.

troja*
hodnocení

0x
... Kuna se nastěhovala do skelné vaty v meziprostoru ... tak tam už je skelná vata sešlapaná, tedy v těch šikminách a je tam pěkné hnízdečko i v některých dalších prostorách ... myslím, že kuna žije asi sto let , tedy ta naše ...

mil®
hodnocení

0x

Vyzkoušel jsem taky ledacos, ale nejvíc zabrala ruská voňavka rozstříkaná injekční stříkačkou. Od té doby na půdě nic nejni, ani já a kominík šel z gazmaskou.

kato*
hodnocení

0x

Nikdy jsem to nezkoušel,ale nesnáší prý pach lidských vlasů.Ostříhat a rozvěsit.:)

amlim*

Máte pravdu, nejen na kuny, ale prý to funguje i na divoká prasata.Schraňovalala jsem pro lidi z venkova v salonu ostříhané vlasy.Nejlépe v pučochách rozvěšené na potřebných místech. Asi to pomáhá, vlasy schovávám stále.*nevi*

doplněno 10.12.10 21:06:

oprava:schraňovala

stavbyvedouci
hodnocení

0x

Jediná šance je rozlévat litry voňavky. Jakékoliv. Dřív se standartně močilo ( pouze pánové ) aleto by asi nebylo to pravé v současné době.

pavca*
hodnocení

0x

Zdraví zoufalci (bývalí). Chtěli bychom všem poděkovat za rady - kuna je pryč. Nakonec jsme ji vypudili pomocí hluku. Ve všech podkrovních místnostech jsme několik dní pouštěli na plné pecky rádio (doporučuji naladit Hellax - ceý den tam hrají "třiskoteku" se zvuky sirén, klaksonů apod. )s reprobednami natočenými na šikminy - vypínali jsme to jen na noc. K tomu jsme přidali v půdním prostoru umístěný plašič krtků. Vydržela 3 dny.My jsme po tu dobu vegetili jen v přízemní části domu-ta hudba byla fakt příšerná, ale stálo to za to! Přeji všem krásné vánoce.

pepa2
hodnocení

0x

Pusťte na půdě na plné pecky rádio. Nechte několik týdnů a máte pokoj. Ověřeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat kunu na půdě
Otázky na téma jak se zbavit kuny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]