Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obecní byt vs vlastnictví nemovitosti

Od: tekooman* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit, bydlím v městském tedy obecním bytě po rodičích, kteří zde bydleli od jeho postavení, smlouva je psaná na neurčito a nedávno jsem se od známého dozvěděl, že pokuď vlastním již nějakou nemovitost, tak mě může město smouvu ukončit a vystěhovat mě což mě docela zarazilo a byl by to pro mě velký problém, protože v domě, který mě rodiče darovali bydlí i s prarodiči a já již mám svoji rodinu s kterou bydlím v již zmíněném obecním bytě, zajímalo by mě co je tedy pravdy natom jestli mě může město smlouvu vypovědět, předem děkuji za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Kua, to je jak za komuny! Tehdy jsem měl s nimi problémy, obecní byt a domek. A neustoupil jsem. Hradíte nájem, poškozujete byt? A ten známý je zákon?,hoďte na něj síť. Mrkněte do Obč.Z. Ano, je tendence toto dostat do zákona. Ale je tu ještě soud.

tekooman*
hodnocení

co nato říká obč.zákoník?

zikjasa*
hodnocení

0x

Pokud vlastníte ve stejném katastru obce nemovitost k bydlení tak asi ano.Pozdravujte známeho o povězte mu jsem Vám poslal da vnitřní pošty.

lidus*
hodnocení

0x

Bydlím v obecním bytě a roky vlastním chalupu a část rodinného domu, nikdo mě vystěhovat nechce.

tekooman*
hodnocení

nemovitost vlastním 150km od obecního bytu, takže ve stejném katastru se nenachází, ujištoval mě ale že už několik takových případů bylo a že se to začíná dít až těd, a dokonce, že je nato i nějaký zákon

buss

OK, tak ať vám řekne konkrétně kde a hlavně za jakých okolností! Nelze zevšeobecňovat. Zkuste pohledat rozhodnutí NS, ale ta nejsou závazná, nicméně jsou tam stanoviska k jednotlivým případům. Opakuji, známý není zákon; noviny, TV aj není zákon, je třeba si ho přečíst! Soud nedá na kecy.
Být vámi tak jsem klidný, až to přijde, tak je rozcupujete. Až na vyjímky mohu vlastnit cokoliv (ono to s jistým omezením platilo i za komuny, kdo se vyznal - věděl, i jak podnikat)

tekooman*
hodnocení

údajně šlo o několik případů v Praze, kdy dostali nájemníci dopis, že se mají do měsíce odstěhovat z důvodu, že vlastní nemovitost, nic víc nevím a že to proběhlo i na čt

sipek

v Praze a určitě nejen tam mnoho regulovaných nájemníků obecních bytů si vesele žilo za regulovaný nájem a současně vlastnili další byt (y) nebo nemovitosti, které za tržní nájemné pronajímali.

magdon*
hodnocení

0x

Vážení, chce to jen trochu hledat. Zákon se jmenuje "občanský zákoník" a tady máte výňatek:
Z ákon č. 40/1964 Sb.
§ 711
§711 (1) Pronajímatel může vypovědět nájem pouze z důvodů uvedených v zákoně.
§711 (2) Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
a) jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy v domě;
b) jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo nedoplnil peněžní prostředky na účtu podle §686a odst. 3;
c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
d) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas;
e) jde-li o byt zvláštního určení nebo o byt v domě zvláštního určení a nájemce není zdravotně postižená osoba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]