Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, bydlím v městském tedy obecním bytě po rodičích, kteří zde bydleli od jeho postavení, smlouva je psaná na neurčito a nedávno jsem se od známého dozvěděl, že pokuď vlastním již nějakou nemovitost, tak mě může město smouvu ukončit a vystěhovat mě což mě docela zarazilo a byl by to pro mě velký problém, protože v domě, který mě rodiče darovali bydlí i s prarodiči a já již mám svoji rodinu s kterou bydlím v již zmíněném obecním bytě, zajímalo by mě co je tedy pravdy natom jestli mě může město smlouvu vypovědět, předem děkuji za rady
nemovitost vlastním 150km od obecního bytu, takže ve stejném katastru se nenachází, ujištoval mě ale že už několik takových případů bylo a že se to začíná dít až těd, a dokonce, že je nato i nějaký zákon
OK, tak ať vám řekne konkrétně kde a hlavně za jakých okolností! Nelze zevšeobecňovat. Zkuste pohledat rozhodnutí NS, ale ta nejsou závazná, nicméně jsou tam stanoviska k jednotlivým případům. Opakuji, známý není zákon; noviny, TV aj není zákon, je třeba si ho přečíst! Soud nedá na kecy.
Být vámi tak jsem klidný, až to přijde, tak je rozcupujete. Až na vyjímky mohu vlastnit cokoliv (ono to s jistým omezením platilo i za komuny, kdo se vyznal - věděl, i jak podnikat)
údajně šlo o několik případů v Praze, kdy dostali nájemníci dopis, že se mají do měsíce odstěhovat z důvodu, že vlastní nemovitost, nic víc nevím a že to proběhlo i na čt
Vážení, chce to jen trochu hledat. Zákon se jmenuje "občanský zákoník" a tady máte výňatek:
Z ákon č. 40/1964 Sb.
§ 711
§711 (1) Pronajímatel může vypovědět nájem pouze z důvodů uvedených v zákoně.
§711 (2) Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
a) jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy v domě;
b) jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo nedoplnil peněžní prostředky na účtu podle §686a odst. 3;
c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
d) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas;
e) jde-li o byt zvláštního určení nebo o byt v domě zvláštního určení a nájemce není zdravotně postižená osoba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.