Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat kotel podle m3?

Od: alda* odpovědí: 14 změna:

Mám komín 130mm široký /světlost/ a chtěl bych vědět jestli to je potřeba ke koupi kotle a také jak se vypočítá kotel podle vytápěné plochy.Poradí někdo?Díky za všechny odpovědi.*slunce*

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Přesně tak jak říká jeden zdejší filozof, je to výpočet hodný Přemka Podlahy, nebo Pata a Mata po pěti vodkách. Tento základní postup má ale tu vlastnost, že spolehlivě funguje už 100 let. Tak se nenechejte se vyvést z klidu a výkon si spočítejte sám.

Jak vypočítat výkon :

1. varianta

Vezměte objem vytápěných místností v m3 a vynásobte jej 40. Výsledek vyjde ve wattech a nemůžete se příliš splést.

2. varianta

Jestli jste topili kamny Petra, pak si místo každých kamen Petra dosaďte výkon 4 KW. Taky se nemůžete příliš splést.

3. varianta

Jestli jste topili kamny Petra, pak zkombinujte předešlé dvě varianty a nemůžete se splést už vůbec.

*

Váš hlavní problém ale asi bude dimenzování komína.

Tady si dejte pozor, protože čistá plocha průřezu komína musí být větší, než plocha průřezu kouřovodu na kotli. Světlost 130 mm je opravdu hodně málo a odpovídá právě tak jedněm kamnům Petra. Zavolejte kominíka. Ten pozná už od pohledu, jestli váš komín stačí nebo ne.

A nenechejte se obalamutit, že nutně musíte mít výpočet tepelné ztráty bytu či domku, protože je to finta, jak tahat z lidí peníze. Výkon kotle závisí především na tom, jak a na kolik stupňů topíte a jaké máte zvyky. Jsou lidi, co mají ve zvyku nechávat na půl otevřenou ventilačku, aby měli zároveň teplo i čerstvý vzduch. V takovém případě snad ani nemá smysl tepelné ztráty počítat, protože je to marný boj a škoda času.

pecenkav*

figurku, to sis teda tady pichnul do vosiho hnizda

vladaj

Jsem rád, že někdo podpořil i mé zdejší názory na místního "filozofa" a potvrdil, že výpočty potřebného výkonu kotle se nechají dělat i takto a fungují docela spolehlivě.A to potvrzuje i můj strýc, starý topenář.Takže ještě jednou dík za "píchnutí do vosího hnízda".

pecenkav*

Neni za co, rado se stalo

ladaadal*

Dělal jsem topenařinu 3 roky a švára to dělá nějakých 20 let. Nikdy jinak nepočítal, než jak říká vladaj. Fůra lidí místo projektu a výpočtů připlatí materiál nebo si koupí něco jiného. Řemeslníci to dělají běžně a je to taky dost přesné.

pecenkav*

Ja jsem si na zkousku nechal zpocitat celej barak vcetne radiatoru od projektanta a ani me neprekvapilo, ze jsme meli stejne vysledky mimo dvou radiatoru na malych zachudkach, kde me vysel jeden nepatrne mensi radiator a na druhem zase o fous vetsi. Rozdil byl v tom, ze ja to mel za hodinu vypocitany a s presnyma rozmerama a typama radiatoru a on asi za tyden a za dost penez..

pit*

vaše výpočty typu "dej 40W na m3" se bohužel používají, ale je to velice nepřesné a prakticky se to nedá použít všude. Pokud budete takto postupovat, tak v případě novostavby dosáhnete silně předimenzované otopné soustavy. Asi máte dosti peněz, když si necháváte "na zkoušku" počítat něco od projektanta, když máte již předem jasný výsledek. Projektant vás vzal na hůl a postupoval jako Vy :)

Ve starém domě se vám podle tohoto vzorce lehce stane, že v jedné místnosti budete mít 20 st.C a v druhé místnosti s horší polohou budete klepat kosu při 15 st.C.

pecenkav*

Bohuzel tyhle vypocty fungujou velice presne a daj se pouzit uplne vsude, vzdyt z nich vznikly pak ty tabulky pro projektanty.

Tehdy sem to neplatil ja, ale investor.

Tahle jmenovana chyba se stat nemuze, spis se stane to, ze v jedne mistnosti bude tech 20 a ve druhe bude 22 a to se da lehce seridit ventilem, podle stareho systemu muzu ubirat teplotu ventilama, ale podle novych bych potreboval pridat, ale bohuzel neni z ceho.

hattori

Vážený pane,

větší rozumy a hloupější radu, než jste tady uvedl, jsem ještě neslyšel. Ano, může se na první pohled zdát, že odborník, krerý Vám spočítá tepelné ztráty z Vás chce jen vytáhnou peníze, ale skutečnost je jiná. Opravdu si myslíte, že nějakým nesmyslným koeficientem jste schopen určit výkon kotle? Omyl. Víte, existují domy, kde stačí rozsvítit žárovku a máme teplo (tzv.nízkoenergetické stavby), také existují domy, kde musíte "nafedrovat" kotel a natopit x desítek litrů v otopném systému s litinovými tělesy. Vážně si stále myslíte, že Vám stačí pouhý koeficient pro výpočet výkonu? Pokud ano, jste zaručeně typickým Přemkem Podlahou. Peníze z Vás naopak vytáhne chybný výpočet, který se může laikovi zdát jako správný, protože budete např. zbytečně nátápět předimenzovaným kotlem nebo naopak malý kotel bude mít moc dlouhou náběhovou dobu a peníze pak DLOUHODOBĚ fičí komínem. Proto radím všem, kteří řeší podobnou problematiku u novostaveb či rekonstrukcí, aby "šetřili" opravdu jen na těch správných místech. Na odbornou práci odborníka. Jinak to pak podle toho vypadá...

Všeználkům přeji pěkný den, odborníkům přeji méně všeználků.

J.Frelich

hodnocení

0x

první průser jepodle mne malá ďura v komíně skoro všechny kotle mají průměr roury do komína 150 mm a pustit větší průměr do menšího je skoro vždy průser, já mám viadrusa 5 článek vytápěné prostory 2 patra 11 x 11 metrů cca 14 radiátorů deskových korado.

doplněno 20.11.12 09:50:

viadrus to v poho utopí, ale ďuru v komíně mám 150 mm a musím každý měsíc vylézt na komín a vymést protože po měsíci cítím, že už tam není takový tak vymetu měsíčně tak 10 litrů sazí

hodnocení

0x

Ano, potřebný výkon kotle se opravdu počítá.

Určitě Vám tady pár lidí bude tvrdit, že to lze odhadnout takto:

objem vytápěného prostoru v m3 krát "něco" (to něco je číslo od cca 20 do 60) a vyjde Vám potřebný výkon kotle v kW.

Toto je ale "výpočet" hodný Přemka Podlahy v Receptáři..

Jinak je výpočet výkonu kotle složitější a jako laik ho nezvládnete..

doplněno 20.11.12 10:01:

"vyjde Vám potřebný výkon kotle v kW."

Opravuji ve Watech.../1000 pak v kW samozřejmě.

hattori
hodnocení

0x

Vážený pane @figurek ,
větší rozumy a hloupější radu, než jste tady uvedl, jsem ještě neslyšel. Ano, může se na první pohled zdát, že odborník, krerý Vám spočítá tepelné ztráty z Vás chce jen vytáhnou peníze, ale skutečnost je jiná. Opravdu si myslíte, že nějakým nesmyslným koeficientem jste schopen určit výkon kotle? Omyl. Víte, existují domy, kde stačí rozsvítit žárovku a máme teplo (tzv.nízkoenergetické stavby), také existují domy, kde musíte "nafedrovat" kotel a natopit x desítek litrů v otopném systému s litinovými tělesy. Vážně si stále myslíte, že Vám stačí pouhý koeficient pro výpočet výkonu? Pokud ano, jste zaručeně typickým Přemkem Podlahou. Peníze z Vás naopak vytáhne chybný výpočet, který se může laikovi zdát jako správný, protože budete např. zbytečně nátápět předimenzovaným kotlem nebo naopak malý kotel bude mít moc dlouhou náběhovou dobu a peníze pak DLOUHODOBĚ fičí komínem. Proto radím všem, kteří řeší podobnou problematiku u novostaveb či rekonstrukcí, aby "šetřili" opravdu jen na těch správných místech. Na odbornou práci odborníka. Jinak to pak podle toho vypadá...
Všeználkům přeji pěkný den, odborníkům přeji méně všeználků.
J.Frelich

frantisek*
hodnocení

0x

Nedávno jsem kupoval nový kotel a v návodu toho kotle bylo jaký průměr komína a výška komína musí být. Jinak musím konstatovat, že komín o průměru 130 mm je opravdu nedostačující pro většinu kotlů.

hattori
hodnocení

0x

Ještě bych rád podotknul, že pokud se jedná o plynový kotel, průměr odtahu je 130mm u 24kW. Pokud o kotel na tuhá paliva, tak 150mm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]