Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chci se zeptat kdy myslíte, že bude menší spotřeba plynu
1) temperování na 11 stupňů
2) temperování na 15 stupňů, kamarád mi říká že spotřebuji více plynu než dům vytopím na těch 15 stupňů, ale pak na udržení té teploty nebude rozdíl jestli to udržuji na 11 nebo 15. děkuji za radu
a jaká by měla být podel Vás přibližná spotřeba plynu dům ZP 120 m2, 1.NP. + podkroví, kotle Dakon DUA turbo 28 kw, oblast české budějovice
Nemyslíme...víme...
Logicky bude spotřeba plynu při temperování na nižší teplotu menší...
Kamarád má minimálně zčásti pravdu..
Nicméně nemá pravdu v tom, že nebude rozdíl jestli budete udržovat teplotu na 11 nebo na 15stC...to rozdíl pochopitelně bude..a to ne zcela zanedbatelný...v procentech to odhaduji na cca 20-25%...Ale v "korunách" by to zase nemělo být nic co by jste nemohl utáhnout s "běžným " příjmem.
Spotřeba plynu se velmi těžko odhaduje bez dalších znalostí o Vašem domku...cca 2000m3..do toho by jste se měl vejít I méně,zvláště pokud budete jen temperovat dům).
Velmi mne však mate kotel 28kW...na 120m2 je to VELMI mnoho...(zvláště pokud by to byla obytná plocha a ne jen půdorys domu).
Dobře...ale obytné VYTÁPĚNÉ plochy je kolik? Garáž asi vytápět nebudete...maximálně temperovat na 5stC pokud vůbec..
I tak pokud se jedná o novostavbu je kotel příliš velký.
obytné plochy je cca 210 m2, garáž temperovat musím taky je tam vodoměr a mám tam dílnu, jaký výkon kotle by jste viděl jako optimální, pokud je ten kotel příliš silný tak co to má za následek. dík
210m2 v novostavbě, zateplené podle dnešních standardů...
To pak máte kotel téměř trojnásobného výkonu než je pro Váš dům potřeba.
Za následek to bude mít to, že Vaše účty za plyn budou zbytečně vysoké...než kdyby Váš kotel byl nadimenzován správně.
I v době velkých mrazů Vám kotel "pojede" na cca 12kW, což je jeho nejnižší výkon...a v době podzimní a jarní bude i těch 12kW zbytečně moc...a kotel bude cyklovat.
Nicméně je to Vaše volba...já osobně "odvěkou" módu předimenzovávat kotle neschvaluji...a notabene ještě v řádu 100%.
Pochopitelně bude menší spotřeba při 11°C. To bude způsobeno menším tepelným spádem mezi vnější a vnitřní teplotou. Na II: otázku neumím odpovědět, protože tady hraje vliv obrovské množství veličin, které jsou uvažovány v přesných výpočtech s nepřesnými výsledky.
no pokud by například byla místnost velice dobře těsná, tak je samotná temperace na 11 a 15 st dost podobná, ale nepohybujeme se v takovém případě a většinou někde může "profukovat" (dveře, okna, potrubí) a proto myslím, že při 11 nebo 15 bude rozdíl v nákladech znatelný. I ten teplotní spád výše uvedený mohu jen odsouhlasit. ćím více topíte tím více se tlačí teplo ven a naopak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.