Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv předokenních rolet na rosení oken

Od: john008 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

vím, že otázka rosení oken se tu opakuje hodněkrát, já bych se chtěl zeptat na předokenní rolety

Nechal jsem si na novostavbu instalovat dodatečně montované předokenní rolety přichycené k rámu oken s takovým kastlíkem nahoře co drobet snižuje výhled oknem

No a teď v krutých mrazech se rosí okna. Jelikož tabulky rosných bodů, z těch jsem na palici prakticky od dob kdy nám ukazovali podobné grafy ve škole, je to taková divná magie, tak jsem se chtěl zeptat někoho kdo tomu rozumí jestli mám na noc když zatahuju ty rolety nechávat ty větrací dírky na roletě otevřené a okno na mikrovětrání nebo jak.

Jak si namlouvám, ty předokenní rolety snad by měly zlepšit tepelnou izolaci okna. Že se okna zevnitř rosí je asi problém obecnější ale jakej na to mají vliv rolety netuším. Občas se mi stává že mi roleta nakondenzuje vodu a voda tam přimrzne a pak to nejde vytáhnout nebo stáhnout.

díky za tipy

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rosení plastových (hliníkových,euro) oken je důsledek vnitřní vlhkosti objektu. Doporučuji přes den větrat mikro ventilací (ne vjetračkou).Já mám stará dřevěná okna jak je známo netěsní a vlní se záclona nazval bych to mini ventilací a ty se nerosí i když mám stažený venkovní rolety. Jinak jsem montoval plastová okna a při jedné reklamaci když jsem přišel do bytu v paneláku tak jsem si myslel že jsem přišel do prádelny kde zrovna perou už několik hodin prostě byla cítit voda (pára) ve vzduchu dali jsme radu otevřít každý den okna do kořán na 10 minut a pak nechat mikro ventilaci. Důvod nová okna hermeticky uzavřou objekt a ten nemůže dýchat.

hodnocení

0x

na rosení oken se projevuje více elementů. nelze napsat " musíte větrat" páč já nevím zdali je závada:

1) nekvalitní oknu

2) špatné zapravení oken

3) provoz domácnosti

Může být jedna závada, obvykle dvě, někdy i všechny tři.

Pokud se týka předokenních rolet, určitě zlepšují hodnotu Uw okna (nepřímo!)

1)okna který mají mikroventilaci považuji za dobrou investici. Jsou i okna který nemají mikroventilaci a nedají se vůbec štelovat křídlo oproti rámu.Jsou to okna nejlevnější co eksistujou a jsou na urovni starým dřevjeným oknům právě tym kvůli kterým vyměnujeme okna aby nám neplandal záclona,ale naco dávat tisíce za plastoví okno kterí nesešteluji.2)nebudu ani komentovat špatně usazený okno reklamovat.3)Provoz domácnosti ("vjetrat ,vjetrat ,vjetrat).Nechtěl bych urazit ani jednu stranu této otázky ,ale je to tak vjetrat na 10

1) píšu o celkovém okně hlavně zasklení, mikroventilace není špatné okno!

2) souhlas.

3) proč stále jen větrat a vjetrat a větrat? Už je vyvětráno a stále potí...

hodnocení

0x

Ano souhlasím ,že je to více elementu ja předpokládám že jsu to okna moderní plastová (hliníková a euro) a pokud tak je tak je montovala firma jinak by přišel zákazník o 2 letou záruku. Jestliže je to tak a vše delala firma i ty před okení žaluzije.Protože když soukromě zasahnete do oken (nebo všeobecně do něčeho pozbyváte 2 letou záruku) a tím pádem nemůžu souhlasit se třema bodama které udával miklancukrar.I když za prvé nekupovat levná plastová (hliníková, euro okna)stojí za vyliž P...l nejdou štelovat co se týče bodu dva nemělo by se stát ,že by firma usadila okno špatně jestli že je firma osadí ve výmečných situacích špatně stahuje se na to reklamace.JINAK NESUHLASÍM MODERNÍ OKNA HERMETICKY UZAVŘOU OBJEK A JE NUTNÉ VJETRAT (ASPON MIKRO VENTILACÍ)

karelkarel
hodnocení

0x

Pane Johne, já Vám doporučuji dávat na noc okno na mikroventilaci a stažené rolety s otevřenými dírkami. Pokud se budou skla dál rosit, tak budeme hledat dál.

karelkarel

Pane Johne, pokud se Vám ještě OKNA rosí i při postupu, který jsem Vám doporučil, napiště vlhkost a teplotu vzduchu uprostřed místnosti ráno, v poledne a večer.

jirihejhalek
hodnocení

0x

Dobrý den,

z vašeho psaní není úpně jasné, jde li o venkovní rolety , pravděpodobně asi ano. Není ani jasné, jestli se okna z vnitřní strany rosí jen při stažené venkovní roletě nebo i tehdy, je-li okno venkovní roletou nechráněno. Určitě byste měl provést zkoušku, kdy na jednom okně stáhnete venkovní roletu a na druhém nikoliv a pak porovnáte výsledky.

Obecně platí, že okno se z vnitřní strany rosí, když

a) je nízká povrchová teplota zasklení, rámu nebo obojího

b) je vysoká vlhkost vnitřního vzduchu

ad a) Stažená vnitřní roleta povrchovou teplotu zasklení o něco sníží a může může tedy vznik rosení podpořit. Naopak venkovní roleta zvýší povrchovou teplotu vnitřní plochy zasklení a riziko rosení tedy snižuje.

Vnitřní povrchová teplota okenního zasklení a rámu zavisí na jejich U-hodnotě. Pokud jste si nechal instalovat okna na doporučené úrovní normy (U zasklení 1,1 a U rámu cca 1,4, pro celé okno U = 1,2), což by měl být dnešní standard, mělo by roletou nechráněné okno při vnitřní rel. vlhkosti 60 % a vnitřní teplotě 20 °C zůstat celé okno suché ještě při venkovní teplotě cca -20 °C. Možná by se začínaly objevovat známky rosení na spodním okraji zasklení a rámu. Od venkovní teploty -33 °C by se začalo rosit i zasklení v ploše.

ad b) Pokud ale relativní vlhkost vnitřního vzduchu stoupne nad 70 %, bude se rosit nejen rám, ale i celé zasklení už při venkovní teplotě -15 °C. Při zavřených oknech tuto vlhkost (např. v ložnici), spolehlivě nadýcháme.

Pokud bydlíte v čerstvé zděné novostavbě, v jejichž konstrukcích 1 až 2 roky zůstává zabudována vlhkost, je není při zavřených oknech dosazení vysoké vlhkosti nad 70 % žádnou výjimkou.

více o tom v stavebnictvi3000.cz/... a stavebnictvi3000.cz/...

Jiří Hejhálek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]