Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl jsem si nechat vyměnit stará špaletová okna za plastová a to z důvodu, že přes okna táhne, zima a ještě bydlím blízko nákladového nádraží - hluk. Nicméně, na všechny úřady, které jsem se obrátil mě poslali do... památkáři mi nedovolili dát plast, i když vedle nás je dům, který má od shora dolů plasťáky... Chtěl jsem se ale zeptat, nevíte, na kolik Kč vyjde takové nové úplně stejné dřevěné okno, který má rozměr 140 na šířku a 180 na výšku s protihlukovými skly (min. 35 dB)? Děkuji
JD
Jakube, mne to připadá, že celý problém spočívá v tom, že je to dům města. Je to skutečně kulturní památka a nebo je to jenom výmluva? Jak vám to město zdůvodnilo? Důležité asi bude, jaký záměr má město s tímto domem. Jestli je určen k případné privatizaci, tak se město bude zdráhat investovat. A v případě, že nepočítá s prodejem tohoto domu, nebude souhlasit s tím, aby se vyměnila okna pouze v jednom bytu. A kdyby vám povolili výměnu, měli by se s vámi v případě ukončení nájmu vyrovnat za vložené investice. Zkuste ještě jednou oslovit vlastníka - město a požádejte o informaci, jestli se počítá s privatizací tohoto domu a pokud ne, zda je v investičním plánu města zahrnuta výměna oken a v jakém časovém horizontu. A adresujte to přímo na starostu a radu města. A jestli mohu ještě poznámku. Já osobně bych neinvestovala do cizího majetku a spíš bych se poohlédla po jiném vhodném bytě. V současné době je příznivá doba pro získání nemovitosti za slušnou cenu - zkuste sledovat dražby - třeba zde: portaldrazeb.cz/...
Je to dům, který je skutečně v památkové zóně, ale o 20 m dál je další dům, který ty plastová okna má (již zprivatizovaný), nicméně mi od památkářů napsali, že plast je v památkové zóně vyloučený, tak jestli ten druhý dům má nějakou výjimku... Dům ve kterém bydlím je určen k privatizaci, ale už tak 4 roky. Bohužel jsem dal do bytu tolik peněz, že se mi pryč nechce... A tímhle mně napadá otázka, když tady udělám např. nové podlahy, mohu od města vyžadovat jakési "proplaceni"?
požadovat proplacení můžete, oproti tomu zůstává otázka, zdali na Váš požadavek bude brát zřetel. Přeci jen to je Vaše iniciativa,kterou Vám nikdo nenařídil, tudíž těžko bude profinancovávat. Opravy je vhodné realizovat po předchozích nejlépe písemných dohodách s majitelem,kde bude např. zmíněno alesp. částečné spolufinancování. Zpětně se toto bude dořešovat těžko a myslím, že v žádném zákoně to není ani ustanoveno, že je to povinnost majitele, byť je Váš záměr chválihodný. Majitel také může být v situaci nedostatku prostředků a pod.
Hlavně si ověřete, zda podle obvyklé praxe dostanou při privatizaci přednostní nabídku současní nájemníci. Pokud vím, tak se to ve většině případů praktikovalo - i u nás to tak bylo. Asi to už nebude cena zvýhodněná, ale i za odhadní cenu (záleží na městě a lokalitě) a i tak by to mohla být slušná koupě. Ale může se stát, že upřednostní prodej jedinému zájemci. Takže bylo by dobré toto znát a podle toho se řídit při investování. U nás se vložené investice proplácely při uvolnění bytu. Ale pokud vím, tak to musely být úpravy provedené s ohlášením a se souhlasem města. Za zeptání určitě nic nedáte. V některých případech se to i řešilo tak, že se proplatil materiál na opravy nad rámec drobných oprav a nájemník si zajistil provedení práce. Určitě bude záležet na předchozí dohodě s městem. U vás může být praxe a konkrétní předpisy o hospodaření s bytovým majetkem odlišné.
Ale pro mne by bylo momentálně nejdůležitější - znát záměr města.
Teď je možná nové vedení a může být všechno jinak.
pokud je to městský byt, tak bych především zkusil zatlačit na město,ať s tím něco dělají zejména kvůli hluku a únikům tepla. Jednoznačně se pohybujeme ve světě hlupáků ale to je pro Česko typické. Ti kreténi úřednící ani nevědí, že dnes vyrobí i plastové okno, na kterém ani z metru nepoznáte, že je z plastu. Musel byste mít lupu. Je to opravdu absurdní idiotské nařízení, ale je známé. Byť je Váš dům asi historický, jemu to v zásadě bude vždycky "sumák" jaký má okna a vy budete klepat kosu, dokud se neodstěhujete. Jo jo lidí je moc, tak se s nima podle toho taky jedná.
jakubd, asi tak 12-15 tis za jedno. Cena záleží i na tom, jak chcete okno otvírat. Dejte si na googla Ceník dřevěných oken a vyjedou Vám různé firmy. EURO OKNA to tam mají v PDF fornátu, je tam pěkně udělaný ceník, ale nemůžu Vám ho sem vložit. Ve Vašem městě bude jistě řada firem, nechte si u nich udělat nabídku. Je to nezávazné a v naprosté většině zadarmo. Pak si vyberete a třeba i usmlouváte cenu. Karina
Zkušenost s úřady? Zatím si chválím MÚ, ochota, vytisknou dokumenty zadarmiko - nabídnou, nehledí na úřední den. Naposledy v pátek. Jeden odbor řešil moji otázku s KÚ.
Psal jsem na hygienickou stanici s tím hlukem - smůla, psal jsem na min. dopravy s tím hlukem ze železnice - smůla, psal jsem na SŽDC - smůla, psal jsem na radnici - smůla, psal jsem na památkáře kvůli oknům - smůla, jedině, že bych se obrátil na prezidenta, jinak mě nic už nenapadá. jenom je fakt smutný, že si ti úředníci myslí, že jsme my pro ně...
Pokud je váš uřad něco jako náš tak nezmůžete nic,my měli okna že když foukal vítr tak bylo vyvětráno a čerstvý vzduch v bytě a ve finále na nás zkoušeli že nám plastáky dají ale že podepíšem novou náj.smlouvu ale už na dobu určitou tak jsme je poslali do prd.le s prominutím.Vy byste ze svých peněz platil okna do jejich baráku .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.