Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřeboval bych poradit kolik a jakou velikost vrutů (hmoždinek)použít na upevnění 3,5m dlouhé lišty do stropu na posuvné dveře- viz obr. truhlarskepotreby.eu/... .Po liště budou běhat dve +- 45kg křídla z lamino desky.
Kupte si hmoždinky do betonu a jedna unese i mně a to vážím 110kg.Sílu hmoždinek zvolte dle předvrtaných děr v liště.
Bohužel toto neumím ale když si dojdete do železářství tak vám jich nabídnou tucty různě dlouhých a silných.Hlavně si napřed zajistěte vrták a podle něj si kupte hmoždinky.Hlavně si nekupujte vrtáky co jich je za 30,-kč 5 kusů.
Hmoždinku kupte značkovou - např. fischer a vrtejte vrtacím kladivem.
Mám v panelu špatnou zkušenost s neznačkovými hmoždinkami - jsou asi převážně z PP nebo PE a při tvrdém utahování doslova "tečou." Hmožninka musí být z dobrého PA (polyamidu), aby vydržela velké utažení.
Pokud máte soudržný panel (nesype se) šlo by použít i turbošrouby - přímo do panelu bez hmoždinky.
zítra zajedu do železářství a necham si poradit,uvidíme...A ještě k tomu vrtání...Pořád když vrtám vrtacím kladivem mi upadne kus panelu okolo vrtané díry.Stává se Vám to taky? Poraďte prosím co dělám špatne.Kladivo mám zn.Asist,není to žádne profi,kupoval jsem ho kvůli osekaní obkladaček,kde posloužilo výborne,akorát to vrtání je na nic...
Ty hmoždinky musí být do betonu kovové a ne z umělé hmoty.Vrtačku to chce kvalitní a vrták také , pak vrták zajede do betonu jak do másla a nerozbije okolí vrtu.
Plastová hmoždinka bude naprosto dostačující, ale pokud máte na výběr - proč ne.
Pokuste se prvních pár milimetrů vrtat s nižšími otáčkami (a tím se slabším příklepem) a teprve až bude hlavička vrtáku v materiálu, tak přidejte. Pokud máte silnější kladivo nebo drolící se beton, tak se při navrtávání plnou silou může stát, že odpadne větší kus betonu. Nezáleží ani tak na kvalitě jako spíš na vhodnosti vrtačky pro vrtání. Je např. blbost pětikilovým kladivem vrtat díru 5mm. A pokud jiné nemáte, je potřeba vrtat opatrně - pomaleji.
Jinak souhlas s ferdou - tupý vrták neplní funkci jako vrták, ale spíš jako sekáč. Na tomto principu sice příklepové vrtání funguje, ale vzhledem k tuposti je třeba silnějšího příklepu pro dopředný pohyb a tak se narušuje i okolní materiál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.