Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z prodeje družstevního bytu

Od: vasyl* odpovědí: 1 změna:

zdravim vsechny co jsou schopni mi poradit.Vsude ctu jak je to s dani kdyz prodam druzstevni byt, ze podminkou je bydlet 5 let a dan platit nemuzu, ale ja kopila a nabyla clenska prava 6.6.2001, pote jsme si s manzelem koupili byt v roce 2004 do ktereho jsem si take nahlasila nove trvale bydliste, ale nadale jsem byla clenem druzstava.Mela jsem tam podnajemniky.Tak splnuji tu podminku, nebo ne?Staci bit clenem druzstva 5let a dan platit nemusim a nebo v tom byte musim bydlet 5 let a pak az dan nemusim platit.Dekuji vsem.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x
Vaše otázka není úplně jasně formulovaná, zejména není zřejmé, kdy došlo k prodeji. Nicméně je to tak, že pokud prodáváte ČLENSKÝ PODÍL V DRUŽSTVU, příjem je osvobozen, pokud přesahuje doba mezi nabytím a příjmem 5 let (t.j. bez ohledu na bydliště). Pokud prodáváte byt b osobním vlastnictví, je příjem osvobozen, pokud máte v bytě bydliště (což nerovná se trvalý pobyt) nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Ani to nemusí být dodrženo, pokud použijete příjem pro uspokojení bytové potřeby. Viz zákon 586/1992 o daních z příjmů, §4 odst. 1 písm. a, písm. r, písm. u.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]