Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo / tlaková nádoba na chatě

Od: shaleman* odpovědí: 9 změna:

dobrý den, rozhodl jsem se na zahradě na chatě zavést vodu do chaty. Co vše k tomu budu potřebovat? Asi 10m od chaty je 30m vrt ve studni, použito kalové čerpadlo. Četl jsem něco o domácích vodárnách a tlakových nádobách, ale nevím, co je vhodnější. Bohužel v chatě není prostor pro další "místnůstku", kde by si čerpadlon mohlo "hučet" aniž by nás rušilo, ale tlaková nádoba mi přijde zase nebezpečná, abych ji měl hned vedle a ven nic umístit nemůžu, protože by to mohlo přes zimu zmrznout (na chatě se vyskytujeme i v zimě, je to náš druhý domov). Navíc, kolik je dostatečný objem pro 3lidi na sprchování, praní, umytí nádobí a využití záchodu? vše ostatní už je v podstatě vymyšlené, jen nevím, zda vybrat vodárnu, tlakovou nádobu nebo to oboje skloubit. Kruž studny je zapuštěná dva metry do země, teoreticky by po řádném zazimování s využitím silnostěnného polystyrénu vodárna měla ve studni vydržet i kruté mrazy, či opravdu stačí umístit tlakovou nádobu napr. 50l hned "vedle" sprchy a později ji nějak zamaskavat třeba nějakým paravanem? Babička mi z vlastní zkušenosti radí tlakovou nádobu, ale nějak se mi to nezdá. Co když budu chtít třeba zalít ači napustit 3m3 bazén, aby mi zase nádoba s čerpadlem za chvíli neodešla, jak by se pořád zapínala a vypínala a kupovat kvůli 3kubíkovému bazénu 1xxxxxxx0l nádobu je nesmysl, ale z vodárny mám strach ze zmiňovaných mrazů. Máte prosím nějaké zkušenosti, co je vhodnější a jak to vybrat? Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já to řešil tak že jsem do vrtu spustil čerpadlo a do baráku dal aquamat s tlakovym spínačem. Do nejnižšího bodu na přívodu vody jsem vsadil Tkus s vypouštákem . V baráku teda nic žádný čerpadlo nevrčí a když bych měl jet v zimě pryč tak vypnu elektriku do čerpadla a otevřu všude kohoutky a taky ten vypoušták na nejnižším místě. Voda vyteče a nic nehrozí. Mam ČERPADLO GRUNDFOS SP 5A - 17 + VODÁRENSKÝ SET 60L.

shaleman*
hodnocení

a mohl bych prosím vědět, jak máte řešené třeba zalévání zahrady? nemůže se aquamat či tlakový spínač nějak porouchat, když se bude točit velké množství vody?

Aquamat i tlakový spínač vydrží spostu let , navíc ten spínač stojí 550,- a dá se jednoduše vyměnit za nový. Ještě záleží jak silný máte pramen ve vrtu . Pokud hrozí že by jste mohl všechnu vodu vyčerpat tak kupte čerpadlo s pojistkou proti běhu na sucho nebo s vestavěným plovákem .Zrovna tohle moje grundos ho nemá ale na trhu je spousta jiných na výběr dle potřeb.

luke237
jak máte řešené třeba zalévání zahrady?
Reste to jako kazdy normalni clovek - destovou vodou v sudech.

luke237
hodnocení

0x
kolik je dostatečný objem pro 3lidi na sprchování, praní, umytí nádobí a využití záchodu?
Domacnosti pripojene na rozvod vody maji prumernou spotrebu 88 litru/osobu/den. Jenze je potreba si uvedomit, ze to je nejnizsi spotreba na svete v ramci rozvinutych zemi! Duvodem je absolutne nejvyssi cena na svete za vodu v porovnani s kupni silou. Standardne se povazuje za "ekologicky uvedomelou a udrzitelnou spotrebu" 100 litru/osobu/den. To zahrnuje: piti, myti (hygiena = sprcha, myti rukou, WC), vareni, myti nadobi, prani pradla (zprumerovano na 1 den a 1 osobu). V ramci sveta (uvazuji se pouze vyvinute staty) se povazuje za dobrou spotrebu 130 litru/den.
luke237
Domacnosti v Ceske republic pripojene na rozvod vody maji prumernou spotrebu 88 litru/osobu/den.

Asi 90% vsechno domacnosti v CR je pripojeno na vodovodni rad.

joudic*
hodnocení

0x

mam obyc ruche(malys) za 3000 a vodarensky set 25L se zpetnou klapkou za 2000 a spoko :) nicmene studna je vydatna, tece voda nejmene 15 minut v kuse, tak nepotrebuju nejakou velkou tlakovou nadobu a cerpadlo je odolne vuci neustalemu zap/vyp

Někde jsem četl že při používání vibračního čerp. už se nekolikrát stalo že těmy vibracemi zničilo potrubí vrtu a když vezmete že vám to poničí vrt třeba v hloubce 30m tak ... Asi lepší bude s planetovými koly (nebo jak se tomu říká)

joudic*

jj vim o tom, cerpadlo tam je jiz od puvodniho majitele, pristi nebo prespristi rok se chystam do vymeny, pry delaji i nekomu kalnou vodu tim ze narazi vibracemi do ty trubky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]