Nejste přihlášen/a.
dobrý den, rozhodl jsem se na zahradě na chatě zavést vodu do chaty. Co vše k tomu budu potřebovat? Asi 10m od chaty je 30m vrt ve studni, použito kalové čerpadlo. Četl jsem něco o domácích vodárnách a tlakových nádobách, ale nevím, co je vhodnější. Bohužel v chatě není prostor pro další "místnůstku", kde by si čerpadlon mohlo "hučet" aniž by nás rušilo, ale tlaková nádoba mi přijde zase nebezpečná, abych ji měl hned vedle a ven nic umístit nemůžu, protože by to mohlo přes zimu zmrznout (na chatě se vyskytujeme i v zimě, je to náš druhý domov). Navíc, kolik je dostatečný objem pro 3lidi na sprchování, praní, umytí nádobí a využití záchodu? vše ostatní už je v podstatě vymyšlené, jen nevím, zda vybrat vodárnu, tlakovou nádobu nebo to oboje skloubit. Kruž studny je zapuštěná dva metry do země, teoreticky by po řádném zazimování s využitím silnostěnného polystyrénu vodárna měla ve studni vydržet i kruté mrazy, či opravdu stačí umístit tlakovou nádobu napr. 50l hned "vedle" sprchy a později ji nějak zamaskavat třeba nějakým paravanem? Babička mi z vlastní zkušenosti radí tlakovou nádobu, ale nějak se mi to nezdá. Co když budu chtít třeba zalít ači napustit 3m3 bazén, aby mi zase nádoba s čerpadlem za chvíli neodešla, jak by se pořád zapínala a vypínala a kupovat kvůli 3kubíkovému bazénu 1xxxxxxx0l nádobu je nesmysl, ale z vodárny mám strach ze zmiňovaných mrazů. Máte prosím nějaké zkušenosti, co je vhodnější a jak to vybrat? Děkuji
Já to řešil tak že jsem do vrtu spustil čerpadlo a do baráku dal aquamat s tlakovym spínačem. Do nejnižšího bodu na přívodu vody jsem vsadil Tkus s vypouštákem . V baráku teda nic žádný čerpadlo nevrčí a když bych měl jet v zimě pryč tak vypnu elektriku do čerpadla a otevřu všude kohoutky a taky ten vypoušták na nejnižším místě. Voda vyteče a nic nehrozí. Mam ČERPADLO GRUNDFOS SP 5A - 17 + VODÁRENSKÝ SET 60L.
a mohl bych prosím vědět, jak máte řešené třeba zalévání zahrady? nemůže se aquamat či tlakový spínač nějak porouchat, když se bude točit velké množství vody?
Aquamat i tlakový spínač vydrží spostu let , navíc ten spínač stojí 550,- a dá se jednoduše vyměnit za nový. Ještě záleží jak silný máte pramen ve vrtu . Pokud hrozí že by jste mohl všechnu vodu vyčerpat tak kupte čerpadlo s pojistkou proti běhu na sucho nebo s vestavěným plovákem .Zrovna tohle moje grundos ho nemá ale na trhu je spousta jiných na výběr dle potřeb.
kolik je dostatečný objem pro 3lidi na sprchování, praní, umytí nádobí a využití záchodu?Domacnosti pripojene na rozvod vody maji prumernou spotrebu 88 litru/osobu/den. Jenze je potreba si uvedomit, ze to je nejnizsi spotreba na svete v ramci rozvinutych zemi! Duvodem je absolutne nejvyssi cena na svete za vodu v porovnani s kupni silou. Standardne se povazuje za "ekologicky uvedomelou a udrzitelnou spotrebu" 100 litru/osobu/den. To zahrnuje: piti, myti (hygiena = sprcha, myti rukou, WC), vareni, myti nadobi, prani pradla (zprumerovano na 1 den a 1 osobu). V ramci sveta (uvazuji se pouze vyvinute staty) se povazuje za dobrou spotrebu 130 litru/den.
mam obyc ruche(malys) za 3000 a vodarensky set 25L se zpetnou klapkou za 2000 a spoko nicmene studna je vydatna, tece voda nejmene 15 minut v kuse, tak nepotrebuju nejakou velkou tlakovou nadobu a cerpadlo je odolne vuci neustalemu zap/vyp
Někde jsem četl že při používání vibračního čerp. už se nekolikrát stalo že těmy vibracemi zničilo potrubí vrtu a když vezmete že vám to poničí vrt třeba v hloubce 30m tak ... Asi lepší bude s planetovými koly (nebo jak se tomu říká)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.