Nejste přihlášen/a.
V roubené chalupě jsem měl zevnitř natlučenou rákosovou rohož, která byla omítnuta. Na tuto omítku jsem dal dřevěné obložení ze smrkových palubek. Pak ale přišla povodeň a v chalupě bylo 1,1 m vody. Dřevěné obložení muselo dolů a také omítka i s rákosem až na trámy. Na tyto trámy jsem po vyschnutí natloukl rabicku a dal normální omítku. Nyní je vnitřní povrch pěkný, ale zdá se mi studený. Napadlo mě dát místo těch palubek 2 - 3 cm polystyrenu (přibít až do trámů), na to perlinku + lepidlo + Primalex. To by mohlo vydržet i příští velkou vodu a místnost by to zateplilo. Co tomu říkáte, odborníci?
Aloisi, zateplení zevniř. ještě k tomu ve dřevostavbě, je velice riskantní a nebezpečné. Mnoho textu bylo napsáno o nevhodnosti vnitřního zateplení. Doporučuji si některé přečíst, a zjistit jak Vám chalupu napadnou plísně a houby.
Zateplení 2-3 cm je špatné a slabé "přibít až do trámů" to je ještě horší řešení,
" vydržet i příští velkou vodu" určitě NE
" místnost by to zateplilo"2-3cm nezateplí objekt.
roubenka je problém s tepelným odporem, nejde zateplit. Moje odpověď se Vám nebude líbit a třeba nebudete věřit, proto doporučím položit dotaz stavebním inženýrům a znalcům:
přeji Vám a Vaší chaloupce teplo
nebo navštívit mpo-efekt.cz/...
Milane, a co říkáš na radu ladislavtikal@ , jak to zateplit zevnitř : latě, do nich minerální vatu, pak dát parozábranu a na latě přišroubovat sádrokartonové desky. Vlhkost z místnosti by zůstala na té parozábraně a při dosažení určité teploty v místnosti by se odpařila zpět (domnívám se).
zateplete to ze si udelate svisle nebo vodorovne late mezi to dat vatu parozabranu a sadrokarton nic vam nevydrzi vodu ktera vam pronikne do baraku at je to omitka kteraou budete muset otlouct nebo jednude sadrokarton ktery strhate a vatu ususite a pouzijete znova ted jen jak mate silne zdi? podle toho dat izolaci
Pokud v té chalupě bydlíš a potřebuješ šetřit za topení,je možné ji zateplit zvenčí.Trámy stěn se srovnajído roviny prkny a na ně se provede klasika z EPS a lepidla s perlinkou,nebo minerální vata a přikrytí provětranou fasádou z palubek,aby to pořád vypadalo jako dřevěná stavba.Vše asi záleží na penězích.
JABRAKA
Díky všem za rady, podle kterých to není malý problém. Navíc sokl pod trámy je dost provlhlý a spodní trámy jsou už dost vyhnilé (v rohu je to např. v délce 80 cm). Takže ještě počkám a pak odizoluji sokl, 2 spodní trámy vyhodím a mezeru vyzdím a provedu zateplení zvenku jak radí Jabraka. Památkově chráněné to nemám, takže roubenka zmizí a bude z toho normální domek se štíty vykládanými břidlicí.
občas s Jardou souhlasím, občas nesouhlasím, Osobně bych doporučil, páč nemáte parozábranu zevnitř! udělat provětrávané zateplení vatou, buničinou, zkrátka něčím a malým difuzním odporem. Přestože často doporučuji EPS, teď bych doporučil vatu. Orsík či Uni, podle výšky objektu.
Určitě vatu,už kvůli hořlavosti .Když jsem viděl ohořelý zateplený dům.Mezi lidmi jsou zkrátka úchylové a debilové.
JABRAKA
Milane, ještě malý dotaz. Rozhodl jsem se, že zateplím zvenku. Mohu trámy zarovnat dřevotřískovými deskami, kterých mám dost z nábytku a jsou i laminované - nebo jsou nutná prkna (mám palubky smrkové)? Na tuto rovinu bych přibil 5 cm polystyren + lepidlo + perlinka + štuk + barva akrylátová fasádní. Dal bych tomu barvu původních trámů, která byla mahagon a bílou barvou bych tam domaloval spáry mezi trámy, takže by to zdálky vypadalo jako původní roubenka. Co Ty na to?
aloisb,
to někdo musí spočítat, kde bude rosný bod.
Klidně (Mohu trámy zarovnat dřevotřískovými deskami,) souhlas,
"bych přibil 5 cm polystyren" silný nesouhlas, ale
"přilepit pěnou, disperzním lepidlem atd 10-15 cm polystyren" + lepidlo + perlinka + štuk + barva akrylátová fasádn
Proč 10-15 cm EPS, když jsem někde četl, že stačí 5 cm a co je nad tuto tlouštku, že už nemá na účinnost izolace velký vliv. Dal jsem 5 cm EPS na 30 cm zeď (CDM) koupelny a už voda nezamrzá, tak se domnívám, že by to také na ty trámy mohlo stačit.
Toníku, (můžu?)
Já už jsem toho o zateplení polyšem četl tolika nesmyslů. Když se rozkouknete kolem sebe, viděl jste někde za poslední rok zateplovat 5cm EPS?
Je t tím, že dotyční mají špatné informace, nebo je máte vy?
5cm je vhodné jen na špalety oken.
Toníku, (můžu?)
Já už jsem toho o zateplení polyšem četl tolika nesmyslů. Když se rozkouknete kolem sebe, viděl jste někde za poslední rok zateplovat 5cm EPS?
Je t tím, že dotyční mají špatné informace, nebo je máte vy?
5cm je vhodné jen na špalety oken.
Milane, můžeš! Vejde-li se mi ta 10 cm deska EPS mezi ty trámky, co jsou nahoře spojeny s obloukem, tak to udělám. Nerad bych, aby mi ten EPS přelezl ty trámky, protože bych musel dávat na hrany roháčky) Jinak nedám žádnou parozábranu, ať si to ten rosný bod najde.
Taky máš možnost obložit si dřevěnku dřevem. Já si obkládal část baráku , letos jsem kolaudoval a málokdo pozná že to dřevěnka není.
Musel bys vyměnit ty zhnilé kusy, na starou zeď našrubovat rošty, mezery vyplnit izolací (vatou) a nakonec přišroubovat opracované fošny (síla 40mm).
Ve finále by to vypadalo jao u mě.
dobry den pane Milane ale nam to bylo kdysi pret trema rokama ale takto doporuceno byl tam i znalec z Karlovych Varu a ten nam to i tak doporucil a ted je to v dobrem stavu akorat se musel odelat jako by odfuk kominovej efekt mezi vatou a obvodovou zdi aby tam to vetralo a zatim to drzi nehnije to nic je to v pohode jinak vim osobne ze jnak zatepleni zevnitr je hloupost ale tady to funguje
Ladislave, neznám Vašeho znalce, nechci se o něm vyjadřovat nijak, ale nedá mi to, abych nereagoval na:
"akorat se musel odelat jako by odfuk kominovej efekt mezi vatou a obvodovou zdi aby tam to vetralo"
a položím otázku, mezi vatou a dřevem proudí vzduch, studený, mrazivý, zřejmě od spodu nasáván a nahoře vyústí takže je mezi vatou a stěnou chlad z chladného vzduchu při proudění?
prosím, všiměte si, že tam dávám otazník?
pokud to tak je, proč tedy je tam tepelná izolace?
nebo jsem to přečetl blbě a izolace je uvnitř?
hm,tak jsem z toho trochu jelen,ja budu stavet roubenku ktera bude zateplena zevnitr,pak prizdena z plnych cihel kvuli akumulaci tepla,s projektantem jsem to poresil a neni mi jasne proc by to nemohlo fungovat.zvenci izolovat roubenku je podle mne zlocin.
doplněno 04.01.11 21:29:ale v povodnove oblasti to asi bude trochu jinak,protoze jakekoliv zatepleni pristi povoden znici.
je rozdíl dodatečné zateplení a vyprojektované vnitřní zateplení.
Je třeba více informací abyste pochopil situaci.
Neznám detaily Vašeho domu, tudíž nemůžu komentovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.