Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický kotel - jak nastavit výkon

Od: armachm* odpovědí: 5 změna:

Prosím odborníky o radu.

Svůj byt o rozloze 76 m2 vytápím elektrickým přímotopným kotlem fy DAKON zn. DALINE PTE-S M, výkonová řada 8 kW

Chtěl bych vědět jaké je nejvhodnější nastavení kotlového termostatu a jaký mám používat spínač výkonového stupně, zda 1. nebo 2 a jaký je mezi nimi rozdíl ve výkonu a spotřebě.

Děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kotlový termostat řídí teplotu výstupní vody, teda teplotu, na kterou bude kotel vodu ohřívat. Kdyby se náhodou voda přehřála, třeba pro výpadek čerpadla nebo selhání kotlového termostatu, přívod odpojí blokační termostat.

Kotlový termostat jen řídí teplotu výstupní vody a teplota v bytě může být nedostatečná, pokud je výstupní teplota nastavena nízká, a obráceně můžete mít v bytě hic, když je výstupní teplota vysoká.

Myslím si, že by bylo vhodné do bytu nainstalovat prostorový termostat, který by ovládal topení podle na něm nastavené teploty. Je nižší teplota, kotel hřeje, po dosažení nastavené teploty kotel vypne. Jsou prostorové termostaty jednoduché i složitější, které dokáží zapínat topení v určitých časových intervalech a také dokáží udržovat různou teplotu, jednu v čase nepřítomnosti a zahřát byt na jinou potřebnou teplotu před příchodem majitele.

Spínání výkonových stupňů zabezpečuje automatika kotle, já bych jí do toho nezasahoval. Kotel 8 kW má dvě spirály po 4 kW, jedna spirála má teda poloviční výkon i poloviční spotřebu.

to všechno by jste měl mít v materiálech o kotli...

armachm*
hodnocení

Děkuji za informace. Prostorový termostat mám, ale v místnosti, kterou nepotřebuji tolik vvyhřívat a proto bych chtěl teplotu v těch ostatních řídit kotlovým termostatem, aby včas vypínal a neměl jsem zbytečně vysokou spotřebu. Jakou byste doporučil teplotu voC?

Pokud se týká výkonových stupňů, kotel má dva vypínače ozn. 1 a 2. Který mám mít zapnutý? Materiály o kotli sice mám, ale vědecky napsané.

Ještě jednou děkuji.

patronka*

Prostorový termostat by měl být právě umístěn v nejfrekventovanější místnosti, většinou to bývá obývací pokoj.Přesunout by se nedal? Na kotli máte 2 spínače ( já 3) podle počtu topných těles.Můžu zapnout jen 1. nebo 1. + 2. nebo 1. + 2. + 3.Pokud máte dva, zkuste zapnout jen 2. a nejspíš to nebude fungovat.Teploměr na kotli mám na 75 °C a zapnuto jen jedno těleso (1.spínač).Protože mám hodně velký byt a v celém samozřejmě nejsem, tak mám v něktrých místnostech radiátory vypnuty.Tam to jen temperuje od teplovodního vedení, které jimi prochází.Regulovat otopnou vodu kotlovým termostatem Vám už hejkal nedoporučoval.Dá se použít jiný fígl.S pomocí pokojového teploměru si při plném výkonu změřte, kolik stupňů je v místnosti s termostatem, když máte v obývaných pokojích tak akorát (20°C?).Na tuto teplotu si prostorový termostat nařiďte a bude Vám vypínat přesně podle Vaší potřeby. Je to srozumitelné?

hodnocení

3x

Protože kotlový termostat nemá žádné čidlo v místnosti, ve které chcete řídit teplotu, bude si řídit jen teplotu výstupní z kotle. A ta bude buď málo nebo moc vysoká, a spotřeba bude vysoká... jedině prostorový termostat může řídit kotel podle teploty v místnosti. Nemohu doporučit teplotu v stupních C, protože nevím, jaké jsou ztráty, pokud by jste chtěl jen kotlovým termostatem, teda teplotou výstupní vody, bude to chtít dlouhé sledování, zda stačí nebo přidat nebo ubrat... a při nula stupních budete mít teplo a při mínus deseti zimu. Váš kotel má i vstup na ekvitermní čidlo a je schopný topit podle venkovní teploty.
Ještě jednou, prostorový termostat buď dejte do referenční místnosti, nebo ho nechte tam, kde je a regulujte průtok přes radiátory ventily... a ekvitermní čidlo ven na fasádu a zapojit do kotle...když to neumáte, jsou tu druzí, kteří to umí...
jedině tak můžete ušetřit a topit hospodárně...

já bych nechal zapnuté oba vypinače a kotel si bude spirály zapínat podle potřeby automaticky!

patronka*
hodnocení

0x

Já jen doplním hejkala o vlastní zkušenost.Mám elektrický přímotopný kotel Protherm 9 kW (3 x 3kW) už devatenáctou sezónu.Prostorový programovatelný termostat považuji za nezbytný.Můj je typu Landis&Gyr, 2 režimy časového spínání, nastavení denní a noční teploty a temperování.Jen na něm upravuji změnu letního a zimního času.Topení bez starostí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]