Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Obracím se na Vás s velikou prosbou.Vlastníme se sestrou rodiný dům.já 2/3,a sestra 1/3-bez vymezení konkrétního podílu.Před asi 8-mi lety si k sobě nastěhovala svého přítele a začli spolu budovat hnízdečko.Ono to byly tedy jen "černé stavby" typu vezmem montážní pěnu a něco k tomu přilepíme.Takto vznikla jakási voliéra pro okr.ptáky na zahradě o velikosti 5x10m,potom"garáž" 3x12m a mnoho jiných ůprav na domě.A když začko zatékat střechou do vrchního patra,tak se přestěhovaly do spodního patra a mou,tedy i sestřinu matku,která má samozřejmě užívací právo, proti vůli všech přestěhovaly do onoho vlhčího prostředí.Po několika domluvách,jak celou věc řešit a po tom jak se chová ke své matce ,sestra došla za právničkou a řekla ji,že už nechce být se mnou ve společném vlastictví a že po mě chce 1/3 odhadu tržní ceny,jinak to dá na soud,aby mi třeba nařídil to prodat,ale že prostě chce vyplatit.Podotýkám,že odhadní cena při nabytí byla 1 500 000kč za celek,Sestra po mě nyní požaduje také 1 500 000kč za svůj podíl.
Mohu s tím prosím něco udělat,nebo ji musím dát peníze a stavby a ůpravy na domě a pozemku uhradit ze svého?Ona totiž i fasáda na celém domě je zničená,ale to bych mohl pokračovat na dlouhý seznam.
Jde mi jen o to,jestli mám nějakou šanci,i v případě soudního sporu.
Mnohokrát Vám děkuji za případnou odpověď,nebo,třeba i malou radu
Děkuji Pafka
Nemovitost máte ve spoluvlastnickém podílu.To zavazuje oba majitele k určitým právům,ale i povinnostem.Platí společně daň z nemovitosti a podílí se na opravách podílovým poměrem.Vymoci si prodej domu asi nemohou.Pokud bude chtít svoji část prodat,máte předkupní právo.Věcné břemeno(bydlení rodiče) musí respektovat..Asi bych je nechal se soudit,budou utrácet svoje peníze.
JABRAKA
Proč neoplácíte stejnou mincí? Navrhněte sestře prodej svého podílu za 3 miliony, dejte ji ultimatum na odstranění černých staveb pod pohrůžkou nahlášení stav. úřadu a pod. nebo máte dojem, že takto se může chovat jen sestra?
Dobrý den.
Děkuji za radu.Samozřejmě si to memyslím,ale je mi to nějak"proti srsti" já vím,že mi asi stejně nic jiného nezbyde,ale vždycky se snažím s každým vyjít po dobrém,vždyť život je krátký,tak proč si ho znepříjemňovat.Na stav.ůřadě mi řekly,že můžu podat podnět k šetření,ale oni jako ůřad budou obesílat a řešit celou věc se všemi majitely,tudíž i se mnou,a obávám se abych za ně ještě neplati pokutu atd...
Pokusím se napsat sestřině advokátce nějaký dopis,ohledně toho,že samozřejmě preferuji dohodu a uvidím.
I tak Vám mnohokrát děkuji za radu.Pafka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.