Nejste přihlášen/a.
Jak postupovat při malovaní stěn v ( kuřáckých ) místnostech , když se barva loupe i přesto , že stará barva byla oškrábána a natřena podkladovou barvou ( haftgrundem)?
Jak tapetovat , když lepidlo usichá již při nanášení?
pokud lepidlo schne rychle tak bych zkusil zeď lehce navlhčit třeba rozprašovačem na kytky, Jinak nevim. Pokud se Vám loupe barva je něco v nepořádku. Nejlépe je postupovat tak, že staré barvy pečlivě omyjete vodou s přidáním malinko mýdla kvůli odmaštění zdí a pak pěkně natření penetrací (vodou ředěný sokrat). Pokud se Vám to loupe asi je ta stěna pořád mastná (typuji). Jo doplňuji že škrábání nestačí, chce to prostě omýt jako třeba auto=pořádně dočista hadrem nebo houba na auta se taky může použít a podobně. Fotka problému by nebyla?
vodou jsme samozřejmě nejdřív omývali a když se barva poprvé sloupala tak přišlo na řadu škrbvání . Na oškrábanou stěnu natřeli penetraci a pak barvu. Výsledek je , že část drží a na několika místech se barva odlupuje nadále. Na stropech nedrží vůbec ( ty zůstali oškrábané , nenatřené)
Ta stěna nebude mastná , ale vysušená . Soudím nejen podle tapet , (že usychá lepidlo již při nanášení ) ale nemůžete ani vyvrtat malou díru . Omítka se vydrolí a máte díru jako vrata , ve které nedrží ani pořádná hmožděnka. Myslím , že při stavbě bylo použito příliš mnoho písku a málo cementu.
Nebylo by lepší na nejdřív stěny nanést nový štuk a pak penetraci + barvu?
Pokud odstraňuješ staré nátěry,není potřeba penetrovat.Nanejvýše natřít zředěnou barvou.Penetrační roztoky jsou vesměs na bázi akrylových disperzí,(Sokrat) nebo vinylacetátových(slovilax).Vytvářejí neprodyšnou vrstvu,která při zasychání ma jiné smrštění ,než podklad,proto to pukání.Ale svědčí to o tom,že nátěry nebyly dobře odstraněny.Pokud namočím stěnu a oškrabuji nátěr,musím nejprve počkat,až úplně zaschne.Pokud se objeví praskliny,opravím je finální stěrkou.Až oprava zaschne,přebrousím ji brusnou síťkou a mohu definitivně malovat.Při malování pracuji rychle,nanáším barvu křížem a na mokré válečkem dvakrát nesahám.Po zaschnutí jen opravím nenatřená,nebo prosvítající místa.
Prostě jako všude platí,veškeré kvaltování... však to znáte
O tapetách za chvíli.
JABRAKA
S tím penetrováním se mi to nezdá. My jsme nejdříve namočili stěnu , oškrábali starou barvu, natřeli novou. Pak začalo pukání , takže zase oškrábat ( praskliny byly na vícero místech a značně rozsáhlé). poté teprve přišla na řadu penetrace barva. Možná díky ní není těch pukanců tolik Při odstraňování prasklin vznikali praskliny ještě větší .
Rozumí m tomu dobře , že při příštím malování mám : namočit stěnu vodou , počkat až zaschne , oškrábat, a pak rovnou natřít barvou? Bez penetrace?
A co ty oškrábané stropy? asi nejdřív začistit ne?Aby byli pěkně rovné .
Ano, ale pokud z podkladu nepevné části a částice odstraníme mechanickou cestou, je tato funkce penetrace kontraproduktivní!
A teď k tapetám.Záleží,jaký typ tapety lepíš.Tapety papírové i vinylové se lepí s vrstvou naneseného lepidla na suchou zeď.Po seškrabání maleb a vyrovnání různých prasklin a děr po skobách(buď akryl tmelem,nebo stěrkou)se podle naznačené kolmice na vhodném místě stěny(třeba podle futra dveří)nalepí první pruh.Ještě se mi nestalo,že by dobře připravené lepidlo během přípravy pásu zaschlo.
Ovšem vliesové tapety vyžadují nanesení lepidla na stěnu.Pak je nutná předem penetrace stěny a po zaschnutí nanášíme lepidlo.Používáme speciální vliesové lepidlo.Pokud na stěně zasychá,musíme přidat na rychlosti.Tapeta se neměří,ale lepí suchá na stěnu přímo z roličky.
JABRAKA
je pravdou že záleží na stavu štuku. Pokud je jak píšete zvětralý, jecesta správným směrem odstranit i ten štuk a nanést nový.Netvrďte mi však že na tom nedrží pořádném omytí barva,to jeopravdu s podivem, ptotože pokud máte kvalitní interiérovku tak ta držíi na oblečení a nejde po zaschnutí ani vyprat. Mohl bych Vám ukázat nějaký domácí oblečky, který sem najivně nechal zaschnout s kapičkami zelené barvy a by´T se stále prádlo pere jsou tam dodnes.Moje blbost. Takže až dosáhnete zpevněného podkladu pro malbu budete mít vyhráno. Jinak penetrace nutná není, ale v prodejně maleb mi ji doporučili, aby malba dobře držela. Hodně záleží jak se naředí vodou. Domnívám se, že se to ředí právě dosti pro tyto účely.
Je to z praxe.Pokud oškrábeš staré barvy až na štuk,nemá pak co praskat.Odlupování je známkou toho,že vrstvy jsou nesoudržné.Když to napenetruji,získám nesavý povrch.Na něj nanesu barvu a když to uschne,loupe se to dolů,je to podobně,jako malovat na latexové nátěry.Vůbec nejlepší je nalepit na zeď papírovou tapetu Rauphaser s plastickým dekorem.Ta se po zaschnutí přebarví vhodnou interierovou barvou.Její cena je asi 100.- za 5m2.Když se nalepí bez mezer,je po vymalování dokonale plastická a nic se neloupe.
JABRAKA
Zrovna dokončuju rekonstrukci bytu. Někde mi spadla omitka, tak jsem tu díru napenetroval a nahodil nový štuk, Penetrace mi stekla po zdi a to byl pak problém ten stékanec přetřít remalem. I po 3 přetřeních prosvítal podklad a okolo byla už nejméně půl milimetrová vrstva zaschlé barvy. Zkratka na to mistě kde jsem to napenetroval remal (primalex) nedrží. Nakonec jsem ty místa přetřel remalem do kterého jsem přidal sádru a ta už se chytla, vytvořila vrstvu a na ní se chytl i remal. Obdobně řeším i mastné místa, chce to víckrat přetřit remalem se sádrou.
Nejlépe je používat sádru minimálně.Vytvoří tvrdou a křehkou vrstvu,která se ráda odloupne.Nejlepší jsou finální stěrky.
JABRAKA
Jabrako, já už dlouho s úspěchem přidávám do sádry trochu štukového písku. Povrch je pak stejný jako okolní štuková vrstva a po vymalování není vůbec poznat. Ještě nikdy se mi to neodlouplo, musím ale místo předem dobře namočit.
doplněno 07.01.11 13:03:Teď mi došlo, že vlastně původní dotaz zněl na malování kuřácké místnosti. Tak to je docela průšvih. V bytě po rodičích trávím nejvíc času v místnosti, která byla v minulosti pouze kuřácká a že se tatínek ani po TBC plic nijak neomezoval. Nahnědlý odstín prosakuje na zdech i oknech a dveřích i po několika malováních a lakováních. Jen místa, která jsem vymalovala sytou barvou vypadají dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.