Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouřovod od krbových kamen

Od: mp* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den prosím o radu topím krb.kamny a musím každý měcíc pravidelně čistit kouřovod neboť se mi zanáší sazemi.Zkošela jsem použít kominíčka na rozpad sazí v kouřovodu bohužel bez úspěchu.

Když nevyčistím hrozně hlavně při zatápění kouří okolo dvířek.Nesnesitelně.

Máte nějakou dobrou radu co je špatně?Děkuji*nevi*

doplněno 25.11.10 16:04:

Mám krbová kamna značky THORMA FILEX EUROFEN II.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrkva*
hodnocení

2x

Základní dotaz, dřevo spalujete (při dostatečně vysoké teplotě) nebo ho necháváte doutnat (při nedostatečně vysoké teplotě v topeništi)?

Pokud tah komína je O.K. a dřevo není mokré (minimálně dva roky uložené pod přístřeškem), tak zkuste topit jiným způsobem - že budete udržovat v topeništi vyšší teplotu a kupodivu bude i nižší spotřeba dřeva.

Pořádně to roztopit a pak teprve přivírat primár , a sekundár na polovinu, je třeba zkoušet na kolik přivřít - nesmí to začít doutnat, kdž to přestane hořet tak otevřít, hledat optimum primáru a sekundáru. No ale pokud máte špatná kamna, tak do sběru s nima a kupte Jotuly nebo tak něco.

BTW borovice (pryskyřice v ní) produkuje dost sazí, a pokud jsou špatná kamna a topíte špatně(při nízké teplotě) tak je máte zanesené rychle, nestačí to vše shořet.

doplněno 25.11.10 14:22:

ješte zkuste napsat, co máte za kamna

hospodin*
hodnocení

0x

zkuste topit něčím jiným - například břízou

doplněno 25.11.10 13:30:

také může být mizerný tah komína...

mp*
hodnocení

topim břízou a modřínem,co jsem se ptala v mém okolí tak kouřovod čistí také tak nevim

hospodin*

opravdu čistí každý měsíc? To se mi zdá skoro moc často. Můj známej topí dřevem a čistí tak 2x za sezónu.

Třeba je nízký tah komína, špatná kamna, nebo vlhké dřevo... možná kombinace všeho.

Možná je také při vaší intenzitě topení vše naprosto v pořádku.

jendax

POkud mate zanešene kouřovody tak vam kamna špatně spalují .Bud mate nízkou teplotu v topeništi(kamna dusíte) anebo mokre dřevo.Dřevo by mělo byt vyschle aspon 2 roky.

Nízkou teplotu mate jestliže v kamnech není aspon 600°C - tehdy hoří dřevoplyn.Pořidte si spalinovy teploměr e-teplo.cz/...

Když date teploměr na kamna na plotnu ,tak by tam měla byt teplota 200-300°c.Potom mužete teprve začít regulovat kamna.

Když ho date na kouřovod - asi 40cm nad kamna měla by se tam pohybovat teplota 150-200°c.

Tady je par odkazu-

forum.tzb-info.cz/...

Duležity je aby se vam nečudilo z komína - tak mate dobře spalene palivo ,čiste sklo na dvířkach =čisty komín.

kutime.cz/...

jendax

ještě tady je jeden odkaz o učinosti kamen. Není duležita učinost kamen ale kvalita spalovaní .

forum.tzb-info.cz/...

mp*
hodnocení

Děkuji vaše rady a odkazay určitě pomohou.

mp*
hodnocení

Dřevo hoří dobře nedoutná i když sklo u kamen je většinou špinavé(černé).

mrkva*

aha Thorma Filex - tak to je asi jasné, to jsou opravdu hodně špatná kamna. Znám velmi dobře. Proti černění skla nezmůžete u těchto kamen vůbec nic. Zkuste teda udržovat tu vyšší teplotu ale moc tomu nedávám naději.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]