Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu topím krb.kamny a musím každý měcíc pravidelně čistit kouřovod neboť se mi zanáší sazemi.Zkošela jsem použít kominíčka na rozpad sazí v kouřovodu bohužel bez úspěchu.
Když nevyčistím hrozně hlavně při zatápění kouří okolo dvířek.Nesnesitelně.
Máte nějakou dobrou radu co je špatně?Děkuji
Mám krbová kamna značky THORMA FILEX EUROFEN II.
Základní dotaz, dřevo spalujete (při dostatečně vysoké teplotě) nebo ho necháváte doutnat (při nedostatečně vysoké teplotě v topeništi)?
Pokud tah komína je O.K. a dřevo není mokré (minimálně dva roky uložené pod přístřeškem), tak zkuste topit jiným způsobem - že budete udržovat v topeništi vyšší teplotu a kupodivu bude i nižší spotřeba dřeva.
Pořádně to roztopit a pak teprve přivírat primár , a sekundár na polovinu, je třeba zkoušet na kolik přivřít - nesmí to začít doutnat, kdž to přestane hořet tak otevřít, hledat optimum primáru a sekundáru. No ale pokud máte špatná kamna, tak do sběru s nima a kupte Jotuly nebo tak něco.
BTW borovice (pryskyřice v ní) produkuje dost sazí, a pokud jsou špatná kamna a topíte špatně(při nízké teplotě) tak je máte zanesené rychle, nestačí to vše shořet.
doplněno 25.11.10 14:22:ješte zkuste napsat, co máte za kamna
zkuste topit něčím jiným - například břízou
doplněno 25.11.10 13:30:také může být mizerný tah komína...
opravdu čistí každý měsíc? To se mi zdá skoro moc často. Můj známej topí dřevem a čistí tak 2x za sezónu.
Třeba je nízký tah komína, špatná kamna, nebo vlhké dřevo... možná kombinace všeho.
Možná je také při vaší intenzitě topení vše naprosto v pořádku.
POkud mate zanešene kouřovody tak vam kamna špatně spalují .Bud mate nízkou teplotu v topeništi(kamna dusíte) anebo mokre dřevo.Dřevo by mělo byt vyschle aspon 2 roky.
Nízkou teplotu mate jestliže v kamnech není aspon 600°C - tehdy hoří dřevoplyn.Pořidte si spalinovy teploměr e-teplo.cz/...
Když date teploměr na kamna na plotnu ,tak by tam měla byt teplota 200-300°c.Potom mužete teprve začít regulovat kamna.
Když ho date na kouřovod - asi 40cm nad kamna měla by se tam pohybovat teplota 150-200°c.
Tady je par odkazu-
Duležity je aby se vam nečudilo z komína - tak mate dobře spalene palivo ,čiste sklo na dvířkach =čisty komín.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.