Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupil jsem starší RD, který má ve sklepě 12x750l aku nádrže, které vytýápěl el. kotel. Toto nákladné El. vytápění likviduji, nádrže jsou zkorodované a 20-30let staré - půjdou do hutí. Zbylo mi však cca 15m3 sklené vaty -té kousavé. Hnědá - chucvalce a žlutá - nelisované volné desky. Tuto vatu bych nerad vyhodil a rád využil. Přímo se nabízí napěchovat vatu do stropů mezi strop a půdu, kde je nyní pouze dutá strop/podlaha. Skladba zespoda [sádrokarton-parotěska-5cm rockwoll-prkno záklop stropu (dříve rákos +omítkla strop) - trám 20cm - prkna - OSB = podlaha půda]
Mezi ty prázdné a duté prostory mezi trámy, kde dřív byla pouze stavební suť bych právě napěchoval tu vatu.
Napadá Vás nějaký důvod proč to nedělat? Zdravotní závadnost? Tepelná účinost proti moderním kameniným vlnám?
Upozornuji že mezi vatou kousavkou a obytným prostorem bude parotěsná folie a případný skleněný prach zůstane v podlahách - snad...
Díky za případné námitky proti tomuto řešení.
S pozdravem
Dejma
dejma, jestliže jsem Vás správně pochopil, chcete izolovat dutinu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem, mezi trámy stropu? To pak zaklopit OSB a chodit po půdě?
Pokud ano, špatné řešení!
1) nevím výšku trámu, ale domnívám se, že je slabá vrstva.
2) trámy způsobí tepelný most
3) záklop OSB je nepřípustný
Ano, toto už jsem tu při procházení našel.
Má situace je teď taková, že mezi obytným prostorem a podkrovím je prkno.
Do podkroví se příštích 10let kvůli financí investovat nedá a tak nezbývá než to zateplit dle možností a financí.
Trám je 20cm a celá dutina bude vyplněna skelnou vatou a zbytek by se udělal kamennou vlnou.
Barák je po požáru, ovšem hasiči a voda udělali větší škody než oheň samotný . Vaše foto ilustruje i moje podlahy, 200m podlah, které už jsem vytrhal a 2 roky se větralo a sušilo. Původně v podlahách byla stavební suť a bordel - po požáru spíše bláto.
Zaklopení podlah/stropu v podkroví je tedy v plánu v daleké budoucnosti a podlaha v podkroví měla být trám-prkno-osb-mirelon-plovoučka.
Dle mě, pokud bude prostor pod i nad obývaný a bude dobře zaizolovaný spodek od podkroví parotěskou, měly by být stropy suché, bez kondenzace a bez vzdušné vlhkosti - parozábrana.
Z tepeného mostu mám velké obavy, protože mezi vytápěným prostorem a podkrovím bude v zimě rozdíl i 30°C (23° dole a -15°nahoře)
Omezené finance, ovšem na izolaci nechci šetřit, každý cm navíc bude šetřit v budoucnu náklady na vytápění..
Nějaký nápad na dobré řešení?
Asi jediny mozny zpusob:
1. zaklop 1" prkna
2. izolace mezi tramy a nad tramy
3. tvuj stary podhled
4. rost
5. parozabrana
6. SDK
az budes budovat podkrovi das na prkna OSB apod. a dle planu, ale uz ted bude nutne zabezpecit odvetrani tveho budouciho podkrovi, jinak budes mit v tomto prostoru vysrazenou vodu
pokud nad bude studena cast vzdy se ti bude srazet voda v izolaci a je jedno zda tam bude 20 nebo 50cm a proto je nutne nebranit odvetrani izolace
jak pises o teplotach 23 a -15°C, tak vzdusna vlhkost se premeni ve vodu cca v miste kde bude +10°C a to je v izolaci (je to jen orientacne)
parozabrana slouzi jen k regulaci mnozstvi, ktere pusti do konstrukce
Pěkné fotky, takhle bych chtěl, aby to jednou vypadalo. Už mi k tomu chybí "jenom" kamion vaty.
Díky všem za hodnotné názory a připomínky!
EDIT:
Vatu už jsem tam částečně napchal, vidle, rukavice, klacek a staré cejchy. Vata je volně ložená, asi to přikreji potom všechno naráz nějakou "geodekou", aby případné uolněné částice neměly šanci létat vzduchem.
PS: Po práci s vatou jsem se drbal jenom na kotníku
Dobrý den.
Domnívám se, že tento způsob využití skelné vaty je dobrým řešením. Jednak splní svůj účel - izoluje, a hlavně, nebude se válet někde na skládce. Tepelnou účinnost nebudu posuzovat, neznám parametry k tomu potřebné. Taktž nejsou mi známe nějaké zvlášť nepříznívé účinky na zdraví. Akorát, když si vzpomenu na manipulaci s tímto materiálem, tak mi naskočí husí kůže a zježí se mi zbytek vlasů i chlupů, které ještě mám.
Stálé zdraví přeje Stafan.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.