Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazdívání prostupů, ytong

Od: art* odpovědí: 20 změna:

dobrý podvečer,

měl bych otázku ohledně vyplňování otvorů a drážek v příčkovém zdivu ytong. Jde mi o zazdívání nástěnek vodoinstalací, drážek vedení elektřiny atd.. výrobce předepisuje svou speciální směs - ytong vysprávkovou maltu. Ta stojí cca 850 za 25kg pytel, a blbě se shání. A výrobce vysloveně nedoporučuje jiné (sádru atd..).

Má někdo možnost mi v praze a okolí tu maltu dodat? A nebo je možné použít nějakou jinou směs, má někdo s jinou zkušenosti? Například u těch nástěnek by to mělo být opravdu pevné abych je nevyrval a nebo nevyviklal při utahování.

předem díky za rady

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

1x

no, kdyz drazku napenetrujes, tak sadra + jadrova omitka ti spise vyrve kus Ytongu, tzn. bude drzet lepe nez Ytong

hodnocení

0x

Drážky zaházet normálně hrubou maltou , nástěnkám nerozumím co to je.

standam*
24.11.10 18:11

nastenka:

Zazdívání prostupů, ytong
art*
hodnocení

to podle mě nebude ale držet tak dobře jako to lepidlo., nebo ano? Třeba co jsem to (zdivo) zakládal na maltu, tak, že by bylo na ní nějak připevněné se říct nedá.

Nástěnky - to jsem myslel vodoinstalační.. nejsem instalatér takže to znám jen pod tímto názvem ela je to zkrátko ta koncová část hrubých rozvodů co se závitem v tomto případě vnitřním trčí ve zdi - to by mělo být pevně zezděné - bude na tom např. sprchová baterie..

standam*

jinak vyrobce spise vyslovene nedoporucuje pridavat do teto vyspravkove malty sadru a cement, jinak 12,5kg stoji cca 320,- a je bezne v e-shopu, takze je to na tobe, ale sadra pak jadrovka bude 100% vyhovovat, jen je nutne odstranit prach apod. a nejlepe napenetrovat

ki*
hodnocení

0x

Jestli máte sílu jak herkules použijte nástěnky s bočními packami na přišroubování, kombinace šroub+ hmoždinka stačí pro všechny případy, nám ostatním co utahujeme s citem stačí šufan vody na vypláchnutí prachu před zasádrováním a sádra za 50 za 30 kg pytel, a na nějaké menší drážky používám obyč. stavební lepidlo napůl s pískem, na větší díry cem. špric a obyčejná hrubá.

Maltu za 850 Kč jsem ještě neviděl, to by vysvětlovalo proč jsou dnes domy, které se staví tak drahé :)

hodnocení

0x

zapomeňte na vysprávkovou maltu, použijte maltu. Dokud to nevyzkoušíte, nedovíte se, jak to drží.

art*
hodnocení

Dobře tak zkusím zapomenout na vysprávkovou maltu ytong.

A jak to bylo myšleno že sadra + jadrová omítka mi vyrve kus ytongu? To mám udělat směs ze sádry a jádrovky na ty drážky, či to bylo myšleno tak že sádrou zadělat všechny prostupy a drážky, a pak omítnutí jádrovkou bude s tou sádrou spolupůsobit?

Na obyč maltu jsem zakládal první řadu - po vytvrdnutí malty jsem mohl v pohodě tu tvárnici zvednout - proto jsem se obával toho že malta nebude mít dobrou přilnavost. Ale budu tedy penetrovat..

art*
hodnocení

a ještě k tomu utahování - když jsem si udělal nové hrubné rozvody vody tak pro potřeby stavby - rekonstrukce, potřebuji mít osazen aspoň jeden ventil, a ten jsem musel velmi hodně utáhnout aby neprotíkal, (dělam vše prvně, takže se teprv učím), proto jsem mluvil o tom abych to nevytrhl. (asi jsem špatně omotal teflonovou pásku,,,tak příště snad lépe)

standam*

sadra nebo jadrovka dle potreby (ne namichat), napr. kabel a trubku ukotvis v drazce, sem tam das sadru aby to drzelo a zbytek jadrovka

zalozeni prvniho saru jsi udelal zasadni chybu, nejprve jadrovkou udelat rovinu, nechat vyschnout a pak dat Ytong na lepidlo

stalo se ti to diky velke savosti ytongu, ytong malte sebral rychle velke mnozstvi vody a uz se to nespojilo, proto jsem psal o penetraci

art*
hodnocení

:( chtěl jsem jen dodržtet postup výrobce :/ nic o jádrovce nepsal a ani o penetraci.Ale děkuiji za tuto informaci pro příště budu vědět.

Teď si příjdu jak trouba, co budu mít za dotazy.:

V celku je mi to jedno co použiju.

1.Takže můžu vše zadělat i jen sadrou?

2.Nebo je lepší prostřídat s tou jadrovkou?

3.A nebo naopak je lepší použít na vše jádrovku?

4.A jakou jádrovku na to nejlépe použít?

5.A jak velká může být maximálně hmota zazdívání jádrovkou?

A pak další dotaz jiný, jak na omítání ytongu?

6.Jakou nejlépe omítku? stejnou jádrovku co na drážky?

7.A jaká u nich může být minimální tloušťka?

8. A jak uchytit perlinku? jen tím jejich lepidlem, a na to tu jádrovku?

9.A nejspíš asi perlinku nemám pouřžívat plošně že?

Moc děkuji pokud se tím bude někdo zaobírat

standam*

ja mam ted fofr, je to na delsi psani, takza az vecer, ale zatim dej hledat zde na foru "Ytong omitka" apod. uz se to zde hodnekrat popisovalo a hlavne vice zpusobu:) coz ti asi vnese do hlavy zmatek:)

jabraka*
hodnocení

0x

Já bych na uzavření prostupů použil PUR pěnu.Tam,kde vedou vodní rozvody,je výhodnější zapěnění také,zatlumí se vodní hluky,které někdy trápí v bytě při prudším napouštění třeba vany nebo při sprchování.Není problém na kabelové drážky použít flexilepidlo.A ty nástěnky jsem často použil i v umakartové koupelně,utahovat se musí s citem a ne překroutit přitom trubku.Na přišroubování lze použít i chemické kotvy,které v ytongu vcelku dobře drží.

Takže materiálů se dá vybrat dost.Ale vždy je dobré použít nějaký adhezní můstek,nebo penetraci.

JABRAKA

art*
hodnocení

standam; když budeš tak ochotný vyčkám. Ještě si pročtu tedy co se dá.

jabraa; Jinak pur pěna mi stejně příjde dost měkká, jednu nástěnku (resp.2) šroubovat nebudu, a to pro sprchovou baterii. Tam už totiž nemám k čemu je šroubovat, mám v tom místě v příčce díru skrz. Ostatní přišroubovat můžu..nějaký typ prosím na vhodné kotvení?

art*
hodnocení

Něco jsem pročetl:)

V mém případě se jedná o vnitřní příčky (koupelna, záchod, kuchyně, ložnice, obývák..) a tloušťky 7,5cm - 10cm. Budu vkládat ocelové zárubně (jen v jednom případě obložkovou) co ukotvím PUR pěnou - doufám že za to nebudu ukamenován..?, totiž hrubé stěny už mám a zárubně budu teprv obědnávat, tak mě napadá, nejdříve vložit zárubně a zapěnit a pak teprv omítat jádrovkou nebo udělat jádrovku a pak až vkládat dveře s pur pěnou a pak finální vrstvu?
A pak ještě možná bych v některých případech vkládal celoplošně perlinku, ale ne tedy do lepidla, ale do omítky pokud to půjde..?děkuji *cteni*
standam*

plechove zarubne (futra) dej drive nez budes omitat a klidne pro ukotveni pouzij nizkoexpanzni penu a to celoplosne.

jako omitku osobne doporucuji ... sadrovou omitku nebo pokud budes chtit mit tzv. hrube zdi jednovrstvou omitku napr. od Cemixu, tato omitka je primo urcena pro tento typ zdiva (natahnes a zafilcujes a je hotovo). Perlinku take dej. Navic doporucuji z duvodu 7,5cm -10cm tluste zdi v miste futer UW profil , ktery nasunes na ytong a bude celoplosne slepene lepidlem , ktery pouzivas na ytong (pouziti UW profilu je jen z preventivniho duvodu aby nedoslo k prasknuti pri nahlem a velkem bouchnuti dveri), samozrejme se nemusi nic stat PUR pena nebo vyhazena malta to udrzi a roznese, ale Ytong muze prdnout v miste plochy.

dale rozhodne vzdy napenetruj stenu, je to hodne savy material

doplněno 25.11.10 18:54:

jeste k tomu vyhozovani spar apod. pouzij jadrovou omitku napr. zase od Cemixu, ale nedavej v jednom intervalu vice jak 2cm, radeji pockej do druheho dne a znovu, pokud bude prvni vrstva vice vyschla (bude svetle seda) trochu ji postrikej vodou.

zde take plati podklad musi byt nemastny, bez prachu a u vice saveho materialu napenetrovat

art*
hodnocení

Bezva děkuji za poradenství, se mi to musí říct po lopatě.. Takže jestli můžu poprosit rekapitulace (s menšími dotazy):

1. drážky a prostupy - vyčistit, napenetrovat, a "zaházet"jádrovou omítkou po 2cm vrstvách. Ale jakou? S jakou znitostí, našel jsem např. 1mm - 4mm, hrubou jemnou? Jinak co si vybavuji v obi mají nějakou knauf grundputz mv1, je možné použít i tu kdybych nesehnal o víkentu cemix?
2. Ytong stěnu, pak zbrousím (ne do hladka ale do "roviny"). Vyčístím a napenetruju. A pak:
2.a) buď rovnou sádrovou omítku (s vaším speciálním omítníkem - kulatinou 5mm), do které múžu vkládat i perlinku (ale zatím netuším jak?), a kterou sádrovou omítku? (stačí prosím specifikace nebo typ, ať k tomu můžu najít ekvivalent kdybych nenašel daný výrobek) je to tato?:
vrstvu píšou od 10mm (snese méně i těch 5mm a míéně díky norovnostem?)..
cemix.cz/...
2.b) nebo použiji hrubou jednovrstvou omítku (taktéž s vloženou perlinkou) je to tato?:
vrstvo od 5mm (snese méně diky norovnostem zdi?)
cemix.cz/...
2.c)a nebo použiju jádrovou omítku (s perlinkou) a zase jakou? jemnou hrubou? např. tato?:
cemix.cz/...

3. a pak dle zvolených postupů výše pak buď:
3.a) už jen vymaluju..
3.b) nanesu sádrovou stěrku či už jen vymaluju
3.c) nanesu sádrovou stěrku a vymaluju

4.a dotaz ke koupelnám, asi by bylo vhodné natřít stěnu kolem vany hydroizolacií že? A to budua plikovat kdy? na holý ytong či na nějakou z omítek? A nějaký tip na hydroizolaci?

5.UW profily tedy použiju k tomu orámování stavebního otvoru dveří. Jen opravdu ho stačí přilepit lepidlem? Nemám ho místně ukotvit/našroubovat?

To by snad mělo být zatím vše co je ještě potřeba vědět.
Jestli na to ještě odpovíte, tak snad už nikdo se nemůže ptát na omítání ytongu:)
A jestli už došla trpělivost, je možné se se standam sejít? (tedy jestli je z prahy) a vyřešit to osobně i za nějakou odměnu?

standam*

zase mam fofr, tak az vecer, zatim muzes premerit zdi zda jsou nebo jak jsou rovne a kolik asi bude potreba omitky

z Prahy nejsem a melouchy nedelam :) jsem velky detailista a tim padem bych si nevydelal:)

doplněno 26.11.10 13:50:

tak to vyslo, snad jsem odpovedel na vse:

omitku na zahazeni muzes pouzit Cemix 82 nebo jemu poddobnou, delam jen s touto jadrovkou
prebrus jen nutne veci, ktere by ti prekazely pri omitani
pokud na stene najdes nejake prohlubne apod. co nejvice zaprav omitkou, kterou si vyberes, proste aby stena byla uz ted rovna
pak vem zubate hladitko cca 8mm a nanes zubatou stranou omitku na zed a vloz perlinku a cele to zahlad tim co se ti vytlaci pres perlinu
ted vloz kulatinu (diky rovnemu podkladu staci vlozit a trochu doladit), nech trochu zatuhnout aby kulatina necestovala a muzes natahnout zbytek.
jednovrstva omitka - Cemix 73
jadrova omitka - Cemix 82
sadrova omitka - Cemix 16
sadrova sterka - Cemix 106
sadrovou a jadrovou omitku si vyber dle potrebne tlustky a i jineho vyrobce jen porovnej udaje v tech. specifikaci
co na zed pred malovanim, res az koupis malbu, kde bude napsano vse potrebne
hydroizolaci dej az na omitku mrkni na www.hasoft.cz
UW neni potreba kotvit, lepidlo v teto plose udela vice

doporucuji ti nejprve tento postup omitani vyzkouset na malem nedulezitem miste, pak uz to pujde samo

doplněno 26.11.10 13:52:

diky penetraci bude vse resp. prvni vrstva pomalu tuhnout, tak nespechej, klidne muzes pokracovat s dalsi vrstvou druhy den.

art*
hodnocení

Moc děkuji, o víkendu se mi snad povede zaházet nějaké prostupy, a jinak zatím budu shánět potřebný materiál. Pak se možná zase budu ptát:)

brok*
hodnocení

0x

Je dobré drážky do itongu napřed nařezat karboflexskou a udělat je akorát jak je potřeba Drážka se namočila aby se spláchnul prach..Kabely jsem zachycoval sádrou a zaplnil smněsí lepidla z pískem. na vrch přišla perlinka na lepidlo a sádrová omítka, dodnes to bez problémů drží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]