Nejste přihlášen/a.
Jak reklamovat malíře?
Minulý týden jsme měli v bytě malíře. Již první den večer v místnosti, kterou vymalovali, na jednom místě popraskala malba, toto místo následující den opravili.
Jenže v následujících dnech začala praskat malba po celém bytě.
Původně jsem si objednával kromě malování též škrábání (bohužel jen telefonicky, nemám potvrzení), před začátkem malování mi však malíři sdělili, že škrábat není třeba. Dal jsem na jejich odborné vyjádření a na škrábání jsem netrval.
Sám jsem byt nikdy nemaloval, proto jsem do malování nezasahoval a nechal je pracovat (odešel jsem do práce). Předpokládál jsem, že jednak nikdo nemá rád, když mu zákazník funí za zády a kecá mu do práce, jednak šlo o firmu s 16ti letou tradicí a bohatými referencemi, očekával jsem tedy kvalitně odvedenou práci.
Malíři si účtovali sazbu 28 Kč na 1 m2 bez DPH, avšak bez barvy (barvu účtovali zvlášť). Celkem plocha stěn a stropů 400 m2, celková cena malování+barvy 18000 Kč vč. DPH.
V současnosti po týdnu na mnoha místech malba praská, na několika místech vznikají boule a praskání zjevně bude pokračovat.
Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s reklamováním malířských prací a co mám do reklamačního dopisu přesně napsat. Důvody praskání malby neznám, ale tuším, že důvodem by mohly být nerovnosti stěn či stáří předchozích vrstev, které bylo třeba seškrábat, do čehož se malířům asi nechtělo.
Především bych si pořídila fotodokumentaci závad. Předpokládám, že na malování jste s firmou uzavřeli smlouvu o dílo, kde je popsaný i způsob reklamace a reklamační lhůty. Jak jsem koukala na nabídky firem, většinou nabízejí alespoň dvouletou záruku na malířské práce. Jestli je nutné škrábat starou omítku, to by měli především rozhodnout malíři a v případě potřeby to upřesnit i ve smlouvě o dílo - t.j. popsat rozsah prováděných prací a předběžnou cenu. Takže písemnou formu reklamace doporučeně a nebo předat osobně s potvrzením o převzetí reklamace. Vypište závady - t.j. popraskání nové malby a k tomu přiložte fotodokumentaci. Nezapomeňte poznamenat i závadu zjištěnou již první den. Protože na základě toho mohli již na počátku prací změnit své původní rozhodnutí, že není nutné škrábat starou omítku. Určete si i termín, do kdy musí zajistit nápravu a případně i uhradit vzniklé vícenáklady. Asi tak bych to řešila já. Ještě bych se podívala na jejich internetové stránky, kontakty, reklamace apod.
lidko, děkuji za 100% odpověď, budu postupovat přesně podle tvé rady. Fotky nechám udělat, i když praskliny na nich asi moc viditelné nebudou, uvidím, co z fotek vyjde. Dopis pošlu s doručenkou. Cena práce bez DPH byla 12.000 Kč, mělo by smysl se i soudit.
Původně jsme s přítelkyní uvažovali, že si vymalujeme sami, ale protože jsme ani jeden nikdy nemalovali a trvalo by nám to měsíc a s nejasným výsledkem , nakonec jsme se rozhodli práci svěřit profesionálům. Dotyčná firma se na svých webových stránkách honosí mimořádnými referencemi (ministerstva, ambasády, velké firmy, pojišťovny, banky, byty herců a zpěváků), očekával jsem tedy bezproblémové výsledky.
Sama mám tutéž špatnou zkušenost. Jen vyinkasovali a už je nikdy nikdo neviděl. Na doporučené dopisy nereagují, stížnosti na úřadech a tak podobně vždy nějak vykličkovali. A to prosím byla firma , která se na svých stránkách honosí poznámkou, že malují v pořadu Bydlení je hra!
Nespolehliví a drazí! Teď už si raději maluji sama! Alespoň mě k tomu dokopali!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.