Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení uhlím - čmoud z komína -video

Od: nokia321* odpovědí: 43 změna:

Chtěl bych se zeptat těch co topí na uhlí, aby podali své poznatky.

Mám nově DAKON DOR 20. Nově mám zapojený kotel a zkouším topit na ořech1 - mostecký.

Pořád jsem se divil, že dost z komína čoudím.

Posílám odkaz na video, kde je kotel v provozu na 65-70stupňů a záběr na komín. Zdalo se mi večer, že to kouří moc. Přes den to tak hrozné nebylo.

Chtěl bych zakoupit polský kostkoořech, nevíte někdo jak se chová.

Procházel jsem diskuze a zatím nic moc informace.

Kdo topí uhlím, jak to máte vy?

Děkuji

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

toncl*
hodnocení

4x

Ten kouř z komína je super.

A taky je super, že se někdo zajímá jak mu to kouří. U nás v ulici je to někdy jak v pohádce ... mlha přede mnou a mlha za mnou ...

Mám už léta dakon 24. Nejvíc se mi osvědčil ořech bílina sdas.cz/... . Beru maličkej ořech dvojku. Má sice poněkud menší výkon, než třeba Most, ale hoří v pohodě.Když se ,,rozjede je v kotli nádhernej modrej plamen , jako od plynu. Nevýhodou je, že dělá dost velký kusy spečený strusky na roštu.

Na rozdíl od spoustu jiných lidí tvrdím, že nejhorší je poddimenzovanej kotel. Ale to prosím jen u těhle Dakonů. V extrémních mrazech se pomalu ohřívá a tím i nedokonale spaluje. Dle mého názoru jede kotlík v optimu, když je škvírka primárního-regulačního otvoru tak do 2 mm, což se slabým kotlem ve velké zimě nejde. A když už je kotlík nahřátej, tak se prostě automatickým regulátorem zavře a bočními otvory stále proudí do spalovacího prostoru vzduch, který umožňuje dokonalé spalování , ale kotlík už nazvyšuje svůj výkon.

A jak řeším dny s větší teplotou , kdy není nutné tolik topit. Je to jednoduché, prostě míň vyroštuju a kotlík nemá takový výkon. Je pravdou, že zbytek výkonu mi jde do 200 l bojleru, ale ani ten není nekonečnej. Je to taková ,,vyrovnávací rezerva výkonu kotle.

Zatápění je samo o sobě kumšt. Ale poučil jsem se, že výrobce v návodu ví co píše. OPRAVDU NEJDŘÍV NASYPU TAK DO 5 CM UHLÍ. A potom papír a DOSTATEK dřeva. Ten dostatek dřeva je NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. Pokud chce člověk na dřevu šetřit, musí počítat s kouřem z kotle. Zkoušel jsem různé způsoby zatápění, ale tenhle se mi nejvíc osvědčil.

Zatápím a čistím kotel cca 1 x za 3 týdny. Jinak jede kotlík nonstop. A to si myslím, že bych ho asi ani čistit nemusel (při čištění komína 2x za rok vyberu asi tak kyblík sazí). Na noc snížím jen teplotu na regulátoru a ráno opatrně vyroštuju a teplotu zvýším. Mám třícestný regulátor, kterej mi kotlík i přes noc drží v optimu.

Problém je, když kotlík vyroštuju příliš. A nebo, když je na roštu hodně strusky a musím použít seřezávač popela. To se stane, že jde na rošt příliš mnoho ,,čerstvého uhlí a plamen se udusí a kotlík začně čoudit. V tom případě zavřu boční otvory, a regulátor na 90-ku a otevřu klapku do komína.Prostě jako když zatápím. A pokud se kotlík sám do minuty nezapálí, zahraju si na pyromana. Dřív jsem to dělal tak, že jsem otevřel jeden boční otvor, dal do něj kousek srulovaných novin, zapálil a uskočil. Ozvala se řacha, plyn ve spalovací komoře se zapálil a kotlík nečoudil. Teď to řeším tak,že tam stříknu injekční stříkačkou líh.

No a to je snad všechno. Možná, že mě ještě něco napadne a budu se modlit, aby se na tohle naši sousedi taky podívali.

nokia321*
hodnocení

Celkem zajímavý příspevěk. Jak to děláte, aby jste vydržrel přes noc? Kolik máte spotřebu uhlí cca za 12hodin? Nebo jak dlouho vydrží násypka hořet a na jakou teplotu. Je paráda, že čistíte po takové době. Já si nemůžu pomoci, ale musel jsem čistit maximálně za 4dny. Na zadní stěně byl nános popílku a pak už to začalo hůře táhnout.Nebyl to černý dehet, ale popílek ve větší vrstvě, který by šel i omést smetáčkem.A to jsem pořád hlavně řešil zpátečku, aby měla alespoň 60stupňů, protože nevím proč by se to mělo tak moc usazovat. Uhlí most, nebo polský kostkoořech.

Kolik máte vy zpátečku?

Jo hraní na pyromana to znám.. U toho kotle to je docela často potřeba.

toncl*

Přes noc záleží, jak topím. Pokud je teplo, jako v tomhle období, chodím do sklepa 2x denně.

Pokud je zima, tak poslední přikládání je kolem 22-23-té hodiny, a ráno tam mažu už v 6 hodin. Je pravdou, že někdy tam zůstane ráno jen žhavý na roštu, a to řeším tím, že tam hodím nějaký větší poleno, nebo prkno, aby se mi čerstvý uhlí nedostalo přímo na tuhle rozžhavenou hmotu a tím pádem nezačalo čoudit. Ale nebývá to moc často.

Spotřeba uhlí je různá, podle teploty, podle toho jak se koupeme a podle toho kolik je u nás ubytovaných lidí (pronajímáme v patře 2 pokoje). Minimum asi 16 kg. Maximum i kolem 100 kg. A to vše měřeno za 24 hodin.

Když jsem s tímhle kotlem začínal, doporučil mi místní prodejce mosteckou pecku. Hrůza. Čistil jsem cca každej třetí den. Zadní průduch téměř zcela ucpanej.

Od tý doby jsem se naučil na bílinu, prodloužil komín o půl metru (byl asi malej tah) a uhlí objednávám na jaře, když je nejlevnější a nechávám ho ,,vyzrát" přes léto.

Při čištění shrabuju jen popílek ze stěn kotle. Ale když jsem při chuti, škrábnu i do tvrdýho usazenýho dehtu (cca 1-3 mm) A to potom kotlík jede jak rychlíková mašina. Bohužel asi jenom jeden den. Pak se tam ten dehet znovu usadí a je po ,,eleganci".

Zpátečku jsem pořešil trojcestným ventilem. A nemám ho jen na 60, ale na 75. Topenář mě sice upozornil, že to bude mít menší účinnost, ale já si myslím, že se to vyrovná kvalitnějším spalováním. A hlavně kotlík po celou sezonu i při čištění je pořád v teploučku a prakticky nikdy ho nerozjíždím se ,,studeným startem". Když jsem byl bez trojcestňáku , byly extrémní mrazy a měli jsme plně obsazeno, tak se mi taky stávalo, že jsem se na 60-ku na zpátečce dostal až v pozdních odpoledních hodinách. Prostě celej systém měl tak velkej odběr, že to ten kotlík nerozhicoval dřív. A to jsem měl na regulátoru nastavených 85. Není třeba popisovat, co takovej režim s plně otevřeným regulátorem udělá s kvalitou spalování. Hodně spalin + málo vzduchu = hodně nespálených částic = zanešeněj komín i kotel.

Co se týče uhlí, tak nedokážu to polský posoudit. Na jihozápad Čech se asi moc nedováží.

Tak jinak přeju pěknou zábavu s našimi kotlíky a jsem rád, že nejsou lidi, jak tu někdo psal, že zatopí, jdou do hospody a nechají okolí zamořit svým kouřem a nezodpovědností.

doplněno 20.03.11 07:53:

PS: Jedna taková zajímavost.

Myslím si, že jsou to kotle ROJEk. Ty pro dokonalou kontrolu hoření mají v sobě lambda sondu a tou zřejmě regulujou poměr vzduchu a spalin. Ale ta cena je úžasná.

barbakan*
hodnocení

0x

Spoustu let jsem topil hnědým ořechem (velká spotřeba-efekt mizivý) ,následovala hnědá kostka,ale kotel i tak dehtoval,ale poslední dvě sezóny topím německými briketami a jsem velice spokojen.Vysoká výhřevnost,málo popele a nedehtuje.Doporučuji!

doplněno 21.11.10 18:45:

Z videa není zřejmé,že by byl velký dým,ale zarazilo mne parabola na komíně!

miljan*
hodnocení

0x

Na Dakon je to krásné, skoro bez kouře. Nesmíte se dívat na TV Znovu. Tam si vybírají právě ty, co zrovna roztápí. A to kouří každý kotel. *cert*

hodnocení

0x

Jestli tohle je moc kouře, tak potom už jedině katalyzátor *smich*

Na polský uhlí jsem moc dobrý reference neslyšel. Osobní zkušenost nemám.

nokia321*
hodnocení

Zajímalo by mě jak to kouří jiným lidem při běžném topení uhlím :)

To video je když to jede v slabém žáru. Jinak je to víc vidět.

karelxii*

Záleží na tom,zda je komín studený=pak kouří víc.Dále záleží na nastavení vzduchu do kotle.Navíc bych řekl,že ten kouř není tak hrozný,i když já když mám ohřátý komín,tak není vidět,že se topí!Použijte Ledvické uhlí=MOSTECKÉ JE HORŠÍ!A PARABOLU PRYČ Z KOMÍNA!

karina*

nokia321, topíme uhlím, a tak jak to máte na videu to bych řekla , že je máme , někdy méně. Takže dobrý. Ono záleží i na rozptylových podmínkách.Nevím čím topí náš souset, ale ten si čmoudí fest a furt*smich*. A uhlí prý máme ledvické, tomu musíme věřit, to nelze nijak překontrolovat, a muž občas musí komín trochu vyčistit, též tvrdí, že to dehtuje. To ale spíš, když tam házíme jen dřevo*smich*.. Karina

nokia321*
hodnocení

zatím děkuji

Dnes jsem celkem spokojen , naložil jsem ve 14 plného kotlíka a nemusel jsem se až do večera o něj starat.

Udržuju 65st a topi to do radiatoru pekne *palec*

Proč mám dát pryč satelit s komína?

Je tu někdo kdo zkoušel polský kostkoořech, místo např mosteckého?

karina*

nokia321, mít parabolu na komíně odporuje normám o komínech. Nový dům by např. takhle nikdy nezkouladovali. U staršího je riziko blesku a destrukce komínu od namáhání větrem. Kar.

nokia321*
hodnocení

ok fajn, přemontuji satelit na fasádu i mě samotnému se tam zdá jako pěst na oko..

Držák někde mám, vymyšlené už taky, tak jen až nebude zase pršet..

ladislavtikal*

dobry den kotle dakon timto jsou zname ze kouri ale co jste natocil vy je zlaty to si neprejte videt vedle me v barakach co maji dakon jak jim to huli ale doslova

doplněno 22.11.10 08:25:

a jeste k polskemu uhli ted na to pujd cojka proc je tak levne dneska to bylo psany tak radeji chvilku pockejte a koukejte na zpravy v tv

troja*

... satelit i jiné antény je dobré umístst tak, aby byly lehce dostupné. Stále se mění kmitočty, nebo někde uberou výkon a jinde přidají.

ar*

Topím v dilně sice v normálních kamnech, ale zkušenost má s Ledvickým uhlím takovou , že ořech kouřil a dehtoval kostka byla v pohodě. Ořech už neberu.

hodnocení

0x

zdravim,polske uhli mam nejake ve sklepe od lonska a hori skvele,bohuzel letos me napalili a mam ve sklepe neco tmave hnedeho co moc nehori a navic hodne koksuje,musim pridavat vice vzduchu.obecne kdyz to konzultujeme v hospode ma kazdy jine zkusenosti,asi proto ze kazdy ma jiny kotel,vetsina domaci vyroby a zalezi i na poloze chalupy,vysce a prumeru komina atd,je toho docela dost co to ovlivni.

nokia321*
hodnocení

Je mi to jasné.

A další možnost je sehnat uhlí SOKOLOVSké, nemá někdo zkusšenost?

lidka*
hodnocení

0x

Podívejte se na tuto diskuzi - hovoří se tam o zkušenostech právě s polským uhlím. Mladí mají starší Dakon. Loni měli drobný ořech, ale moc to nehořelo. Letos vzali ten lepší ořech a zatím si nestěžují. Dneska hovořili o polském uhlí na Radiožurnále. Prý se začíná hodně objevovat i na Liberecku - tak to možná vyzkoušíme. *tuc*

energoportal.cz/...=

nokia321*
hodnocení

Dnes jsem asi hodinu po zatopení, kdy kotel docela hučel vyfotil komín.

Řekl bych, že to čudí až dost..

Je možné, že dělám chybu, že nasypu uhlí rovnou na dřevo a tím komplet zapaluji. Poraďte někdo jak to děláte vy.

Děkuji

Topení uhlím - čmoud z komína -video

Uhlí přikládejte, až se dřevo pořádně rozhoří, aby bylo spolehlivě dosaženo zápalné teploty uhlí. Pak je ještě důležité po přiložení uhlí přidat na sekundárním vzduchu, který zajistí dokonalé vyhoření odcházejících spalin. Sekundární vzduch můžete přivřít současně s primárním (dusivka) až vyhoří prchavé složky v uhlí (dehty) a plamen je světle žlutý nebo vrstva uhlí pouze žhne. Pokud jde z komína tmavší dým, tak je málo sekundárního vzduchu!

nokia321*
hodnocení

Díky za reakci.

Jak se otvírá sekundární vzduch?

Já mám po stranách pouze otevírání terciálního vzduchu, které používám. Jinak jednou jsem naložil uhlí na žhavé a kotel bouchnul a zacoudil z násypky celou kotelnu.

Bojím se tedy nasypávat později.

Ten čoud z komína byl takový šedohnědý.

Jak víte, že ty otvory po stranách je terciární vzduch? V návodu k obsluze by měla být regulace sekundárního vzduchu popsána. Terciární vzduch jsem dosud nezažil :)) Kotel Vám bouchnul, protože jste přiložil příliš mnoho uhlí a udusil plamen. Vzniklé plyny se pak vznítily s výbušným efektem. Chce to zpočátku přikládat uhlí v malých dávkách nebo u šachtových topenišť k zadní stěně topeniště, aby přední část roštu měla průchod vzduchu a stále hořela.

jirbar*

Kotle DAKON jsou jedny z nejlepších kotlů. Kdo tady psal, že jsou nejhorší tak prostě kecá. Skutečně rozpálit dřevem, potom přidat uhlí, nezaplácnout a teprve později doplnit násypku. Nepřikládat již na úplně prohořelé uhlí, ale přikládat včas.

Otvory ze strany je snad regulace sekundárního vzduchu. O terciálním nic nevím.

Třeba se Vám někdy stane, že přiložíte na prohořelé uhlí a z komínu se začne valit žlutý dým. To mně ani tak moc nevadilo. Spíš vadí, že utikají peníze.Zkuste k tomu bočnímu otvoru přiložit "pochodeň". Možná to buchne,ale plyny chytnou jak letlampa a je po dýmu.

Kdyby tam mohlo být "zapalovací" těleso, mnohé by to vyřešilo.

Tento kotel má asi jen otvory. U starších kotlů tudy procázela sekundární trubka která se často propálila.

nokia321*
hodnocení

Četl jsem to v návodu od kotle, tak proto jsem o tom psal.

-

Zapálení proveïte kusem papíru zespodu pøes rošt nebo pøes otvor pøi sklopeném výklopném roštu. Ihned po
rozhoøení uzavøete zatápìcí klapku a po øádném ohøátí ohništì otevøete víèka pro pøívod terciárního vzduchu. Dokonalost
spalování závisí na správném množství terciárního vzduchu ve spalovacím prostoru. Jeho množství se reguluje otevíráním
a uzavíráním otvorù v boèních panelech víèky podle použitého paliva a v závislosti na výkonu kotle. Seøízení terciárního
vzduchu se provádí jen když je plamen ve spalovací komoøe. Této regulaci je tøeba vìnovat zvýšenou pozornost.
Množství terciárního vzduchu musí být takové, aby plamen v horní èásti spalovacího prostoru mìl žlutou až jasnì
èervenou barvu. Je-li terciárního vzduchu málo, plameny jsou tmavì èervené a na koncích èerné. Jsou-li plameny hodnì
krátké, bílé až fialové, je to pøíznak pøebytku terciárního vzduchu.
topech doporuèujeme pro ovìøení provádìt kontrolu spalovaní také pozorováním kouøe vystupujícího z komína. Kouø
musí být øídký a svìtle šedé barvy. Hustý tmavý kouø znamená nedostatek terciárního vzduchu ve spalovacím prostoru
(platí pro roztopený kotel), èímž se snižuje úèinnost kole.
Regulaci primárního vzduchu provádíme buï ruènì stavìcím šroubem 61 na dusivce popelových dvíøek nebo
automaticky v závislosti na teplotì vody v kotli pomocí tepelného reguátoru výkonu TRV.
Minimální provozní teplotu doporuèujeme vyšší než 65 °C, pøi nižších teplotách mùže docházet ke kondenzaci
vodní páry ve spalinách s nepøíznivými dùsledky na správný provoz kotle a jeho životnost.

-

jirbar*

Nebuďte hnidopich. Píší terciální, ale pokud se píše o víčkách na bočních krytech kotle, tak tomu se říkalo přívod sekundárního vzduchu. Je to otvor přímo do spalovací komory. Pravděpodobně tam již neuvidíte trubku s otvory.

U některých kotlů byl tento vzduch přiveden jinudy (snad se i předehříval), ale vždy ústí až ve spalovací komoře.

raadek*
Právě ten terciální by měl být předehřátý sekundární vzduch kvůli účinějšímu spalování. Některá topeniště ho dovedou předehřát až na 600 stupňů. R.
jirbar*

Neznám DOR 20. Mám jiný DAKON a ten má v bočních krytech otvory s klapkami. Takže žádné předehřívání. (ani ta trubka tam již není) Autor to popisuje stejně. Ovšem u mého DAKONU jsou i ve spalovací komoře šamotky které po rozpálení jistě napomáhají k účinnějšímu spalování.

To minulý kotel Ekonomik měl přívod sekundárního vzduchu až pod topeništěm a ten se skutečně "proudil" do spalovací komory již předehřátý.

jsem*
hodnocení

0x

Taky záleží na tom, jestli kotel není předimenzovaný. My jsme koupili baráček s Dakonem asi 24, nedokázali jsme v něm topit, stále byl komín zadehtovaný. Máme 3+1 , místnosti 4x4m. Jednou nám komín chytnul. Tak jsem na radu kominíka koupila H412 a úplně to stačí, komín je čistej. Topím ořechem II, jsou to ale Ledvice, žádnej prach, ze dvou uhláků mám 3/4 popelníku. Když jsem měla jeden rok Most, tak mě přišlo, že to v kotli přímo roste. Co do kotle, to z něho. A dvoje ponožky. Je to hodně o uhlí a o tom, nedusit to. Někdo zatopí, naláduje tam a stáhne vzduch. A pak se celá obec dusí. Chce to holt se to naučit, ale to chvíli trvá. Hodně trpělivosti s kotlem i sebou!*slunce*

doplněno 26.11.10 09:42:

Hanys - když je blbej tlak, tak taky, ale já nejdřív udělám ze dřeva žhavý uhlí, až pak přikládám uhlí. Ale jeden tady to dělá tak, jak jsem popsala a jde do hospody, kde si libuje, že počká, až bude mít doma teplo... A mezi tím je to horor. Ale nepsala jsem, že to tak dělá tazatel. On se ptá na zkušenosti, tak jsem svoji popsala, nic víc.

komin proste na startu hulí,a ten vas normalne jako ostatni nez chytnou forsaz a pak se uklidni,myslim ze ten vas taky.

nokia321*
hodnocení

Dobře děkuji za odpovědi.

U mého kotle jsou po stranách otvory a jakoby kousek trubky , který kouká do prostřední přepážky.

Dnes jsem koupil na zkoušku polský kostkoořech (občas docela dost velké hroudy) a budu testovat.

Samozřejmě budu nechávat raději vyšší teplotu, abych omezil dehtování. (ale bylo to krásné držet kotel na 60 - vydržel 7hodin)

Přemýšlím do budoucna o akumulační nádobě cca 750-1000L. Docela by se mi hodil poznatek, jestli to někdo má, za jakou dobu je natopená a jak dlouho cca vydrží topit.

Děkuji

jirbar*

Držet kotel nejméně na 65 ° je skoro nutnost. To je ale pak dobré mít instalovaný čtyřcestný ventil. Pokud je externí ohřívák vody tak v primárním okruhu mít injektor, nebo další čerpadlo. I řešení s vykrýváním topného přebytku je možné. Myslím, že to se pak realizuje třícestným ventilem. Ovšem kapacita 1000 litrů bude asi na hodně krátkou dobu. Závislá na venkovní teplotě.

doplněno 25.11.10 20:39:

A teplota 65° nemá moc společného s dehtováním. Je to teplota rosného bodu. Pod tuto teplotu teče z kotle voda a zkracujete podstatně jeho životnost.

nokia321*
hodnocení

Mám okruh s třícestným ventilem esbe s teplotou vratky min 60st.

První zkušenosti s polských kostkoořechem už topím 2hodiny a nemůžu kotel rozehřát *cert*.

ořech 1 most - úplně jiné kafe..

Uvidíme dál..

jirbar*

Nejsem topenář ale k uhelným kotlům se vždy dával čtyřcestný ventil. Taky podle bojleru. Asi to má svůj význam, jenže firmy si dělají co chtějí.

Já taky chtěl k bojleru trubku 3/4"a vše pro to připravil. Narvali mi tam 1/2"takový husí krk nerez. Teď musí jet čerpadlo. Oni byli brzo hotoví a já platil 3x tolik, než s kouskem železné trubky.

doplněno 25.11.10 20:56:

Tady je nějaká diskuze i řešení 4 a 3 cestný ventil

forum.tzb-info.cz/...

jo,vsechno je pravda co se tady pise,dulezite je tkotel trochu roztopit a pak privrit a ne dusit od zacatku,ja davam na drevo uhli hned jak chytne.hodne kotlu hodne rad a nazoru.jinak to nikdy nebude,

hodnocení

0x

mám akumulaci3000l kotel dakon29 natapim za 12 hodin na 80 C pak to nechám dohořet zavřu ventil na výstupu z kotle vypnu čerpadlo a dva dny to běží na smotíž dvougenerační dům plocha 200m čtverečních 10 těles, tepelná ztráta domu15kw.

nokia321*
hodnocení

Aku nádrž = můj sen. Někdy časem snad bude.

Po nějaké době zjišťuji, že čmoud z komína je normální.

Když se kotel zahřeje , někdy ani není nic vidět.

Nevíte někdo jakým způsobem se dá jednoduše změnšit topeniště aby se předimenzovaný kotel utlumil -( uvedené na těchto stránkách):?

levne-topeni.kvalitne.cz/...

Děkuji

hborivoj

U mého Dakona jsem měl problém s ořechem.Permanentně zasypával oheň a čoudil.Vyřešil jsem to tak že jsem pověsil na stěnu v násypce plech,který přesahoval dolní hranu o ca 10cm .Uhlí přestalo "přebíhat "oheň a bylo to vpořádku.Tím se také snížila spotřeba a nečoudil.Délka plechu je potřeba vyladit.Časem se pokroutí ale to nevadí,při čistění jsem ho sklepal kladivem.

hodnocení

0x

Doporučuji přikládat do kotle tak , aby při přiložení nebyl zcela přiloženým uhlím , zakryt (zadušen) stávající oheň. Pokud možno před přiložením uhlí , vhodit na oheň polínko dřeva. Doporučuji rovněž oheň před přiložením postrčit do zadní části topeniště , tak aby nově přiložené uhlí bylo na volném roštu , tím počalo hořet od kraje , nikoliv z vnitřku nakupeného uhlí v topeništi. Chybou při obsluze kotle považuji také chvástání se předností , že kotel nasypu uhlím a nemusím tam celý den chodit. Kotel vyžaduje obsluhu jak zde již bylo řečeno , hlavně proto , že hoření v různých fázích hoření , potřebuje k dokonalému spálení paliva různé poměrně přesné množství vzduchu (kyslíku). Toho se dociluje , jeho obsluhou , která může byt i částečně automatická. miro

nokia321*
hodnocení

To zadušení jsem poznal hned první den topení. Bouchlo mi to a začoudilo celý sklep.

Od té doby přikládám buď s předstihem, nebo na dřevo , papír , to co je schopné se rozhořet.

Ještě mám nahoře v místnosti teploměr a pořád sleduji teplotu a snažím se kontrolovat kotel co nejčastěji.

Nyní zkouším boční (sekundární) otvory, jaký to bude mít vliv na spotřebu paliva a celkové vychytávání.

To že píší, že se má koukat kukátkem na barvu plamenu, to pro mě asi není, vidím pořád skoro stejný plamen (buď větší nebo menší).

doplněno 18.12.10 14:08:

JINAK JSEM SE PŘEMOHL A SATELIT Z KOMNÍNA DEMONTOVAL.

UŽ MÁ MÍSTO NA JINÉM DRŽÁKU NA FASÁDĚ, ne tak vysoko.

presto

Pane MIRO,

dík za celkem věcné shrnutí jak topit. Děsné je, že každý sedlák zaprvé zahodí od všeho návod, pak v hospodě mudruje, jak být chytřejší, než výrobce a dalších 20 let se nechce poučit ... Takoví spoluobčané mají místo na Balkáně, v Evropě viditelně překážejí. Pro informaci : doba "všepalů " - za 15 tisíc se jistě nevrátí! Moderní topení hledejte pod / automatické kotelny /.

lui*
hodnocení

0x

To polské uhlí je šunt. To není hnědé uhlí ale lignit. Hoří to jak papír. Tepla nic moc. Je fakt, že to nedělá asi moc popela, ale myslím, že se to nevyplatí.

nokia321*
hodnocení

Já vidím, že rozdíl u polského a most je, ale zatím nemůžu říct, že hoří jak papír. Nemá takové grády, vyhřevnost je nižšší to je poznat, ale funguje.

nokia321*
hodnocení

PŘEJI VŠEM PĚKNÉ VÁNOCE

Topení uhlím - čmoud z komína -video #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma topení uhlím

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]