Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádoba a pojistný ventil k bojléru

Od: misa503* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den. Při ohřevu bojléru se voda rozpýná a odkapává pojistným ventilem do odpadu. Aby mi voda z pojistného ventilu při ohřevu neodkapávala, tak jsem namontoval za pojistný ventil směrem k bojléru expanzní nádobu s tím, že mi již voda při ohřevu nebude z pojistného ventilu odkapávat, ale odkapává dále. Tak se ptám jak je to možné? Poradí mi někdo? Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Možné to je z několika důvodů...

Např.proto, že je vadný pojistný ventil...to se občas stává...pak netěsní a odkapává i když jste nainstaloval expanzní nádobu.

Je také možné že máte expanzní nádobu malou, nepíšete její objem, ani objem vody v ohřívači...ani to na jakou teplotu vodu ohříváte. Velikost expanzní nádoby je klíčová.

Pak také můžete mít expanzní nádobu špatně natlakovanou vzduchem..

Možná máte velký tlak vody na vstupu do ohřívače..., pak by pomohl jedině redukční ventil.

A pak jsou ještě další možnosti...ale bez dalších informací bohužel nelze vše posoudit.

Pokud je expanzní nádoba správně navržena, pak by voda z pojistného ventilu opravdu odkapávat neměla.

misa503*
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď. Bojlér mám 200l a expanzní nádobu na 8litrů dle pokynů výrobce. Je možné, že je pojistný ventil vadný, ale jak to poznám? Bojlér je nový 14 dní a pojistný ventil byl u bojléru, tak bych nepředpokládal, že by byl vadný, i když možné je všechno. Ohřívám vodu na 65stupňů. Je možné, že bude expanzní nádoba špatně natlakovaná vzduchem. Je pravda, že jsem to neměřil, protože jsem zatím nesehnal měřič. Předpokládal jsem, že je tam správný tlak od prodejce. Měřič koupím a změřím tlak. V domě je spíše malý tlak vody. Zatím děkuji.

misa503*
hodnocení

Nevím na jakou hodnotu expanzní nádobu natlakovat. Voda mi stále při ohrevu odkapává pojistným ventilem. V domě je tlak vody asi 3,5 až 4 atm. Pojistný ventil je nastavený asi na 6atm. Tak na kolik atm mám nastavit tlak v exp. nádobě? Děkuji za případnou radu.

hodnocení

2x

Příjemnou neděli. Závada bude jednoznačně v netěsnosti pojistného ventilu a nebo v příliš vysokém tlaku ve vodovodním rozvodu. Pootočte silněji horním kolečkem pojistného ventilu , tím odpustí tlak , případná nečistota se vyplaví a obnoví se jeho těsnost. Pokud tomu tak nebude , je ventil vadný a nebo tlak ve vodovodním řadu je větší než tlak na který je ventil seřízen. Je-li tlak ve vod.řadu větší odkapáváni se zpravidla projeví až po určité době odpuštění tlaku poj.ventilem. Doplnění přídavné expanzní nádoby je zcela zbytečné . Její funkci plní část vzduchu v horní části bojleru , jehož hladina je automaticky udržována na správné úrovni.Pokud by jste přesto nainstaloval přídavnou expanzku a nahustil správné množství vzduchu , stejně v celé soustavě se tlak vyrovná na skutečný tlam ve vodovodu , což je úplně stejná situace jako bez přídavné expanzky. miro

misa503*
hodnocení

Děkuji, vyzkouším ventil. A také přeji krásný zbytek dne.

kefud*
hodnocení

0x

Jen pro zajímavost, každý pojistný ventil u bojléru je kombinace se zpětným ventilkem ( dojde-li k vypuštění rozvodů studené vody došlo by samospádem k poškození horkou vodou, vodoměru případně splachovače atp ). Poj.ventil je nastavený cca na 6 atm, tudíž pokud se tlak zvýší ohřevem nad tuto hodnotu docházi k odkapáváni. V praxi se výtok z poj. ventilu svede do odpadu, případně nejsou-li klade nároky na estetiku umístí se na výtok poj.vent. vhodná nádobka. Pro případ, že nemovitost je napojena na veřejný vodovod a v síti je více jak 6 atm. osadí se za vodoměrnou soustavou redukční ventil.

hop®
hodnocení

0x

Expanzky bývají od výrobce nafouknuty na maximální provozní tlak, pokud máte nižší tlak v rozvodech, expanzka se tváří jakoby tam nebyla - pokud je nafouknuta na 6atm, dříve zareaguje pojistný ventil. Pro Váš případ doporučuji tlak v expanzce okolo 3,5 atm, měřeno bez tlaku v potrubí (zavřená a odtlakovaná voda).

kefud*

Expanzomaty (červené) se používají pro topení a tlakové nádoby pro domácí vodárny (modré případně pozinkované). Nevím proč řešíte stále něco co je již dávno vyřešené. Jak jsem se zmínil výše u každé bojleru na TUV musí z bezpečnostních důvodu být na vstupu studené vody osazena kombinace zpět.+poj.ventilu, která je součásti dodávky.Pokud dochází k úniku (odkapávání ) z pojistného ventilu i v době mimo ohřev, hledejte závadu v samotném poj.ventilu. Řešení expanzomatem je zbytečné a nákladné.Tlakové nádoby k vyrovnání objemu rozdílných teplot TUV se používají na sídlištích ve výměnikových stanicích kde jsou několika kubíkové bojlery, tudíž by při jejich ohřevu docházelo k nadměrným ztrátám. V této vyrovnávací nádobě je udržován tlak automaticky nižší než je tlak zpětného ventilu (cca 6 atp.) a výška hladiny je kontrolována vizuelně ve stavoznaku.

No..buďme přesní..

Ohledně barev expanzomatů to není tak jednoznačné..,dělají se i bílé...zelené...záleží na výrobci, nicméně ano..červené jsou zpravidla pro systémy ÚT.

Kombinace pojistného a zpětného ventilu je sice v drtivé většině součástí dodávky akumulačního ohřívače...,ale zpravidla jen do objemu 200-300 l. U větších objemů pak pojistný ventil a zpětný ventil nebývá součástí dodávky...a tyto (a další) armatury osazují instalatéři dle projektu přímo na stavbě.

Tlakové nádoby před ohřívačem TV se zdaleka nepoužívají jen na sídlištích a ve výměníkových stanicích..Smysl mají v určitých případech i v domácích podmínkách cca od objemu ohřívače 200 l a více. Cena pak je i s montáží cca do 2200Kč (a to u objemu 24 l ex.nádoby...tedy pro 500 l ohřívač, takže nijak extra velká položka).

Ale pochopitelně u větších objemů ohřívačů jsou více technicky "ospravedlnitelné"...

misa503*
hodnocení

Sice děkuji za různé názory, ale stále nevím na kolik mám natlakovat modrou expanzní nádobu na vodu k bojleru. Expanzní nádobu s bojlerem mám kvůli nedostatku místa na půdě v rohu střechy . Vše je důkladně izolované proti zimě a mrazu ve specielní skříní individuélně k tomu vyrobené. Expanzní nádobu tam mám proto, protože by byl velmi problém vést od pojistného ventilu skoro 8m nějakou hadičku do odpadu. Zkoušel jsem již mnohokrát různě expanzní nádobu tlakovat po 0,2 atm dolů od 3,5atm a taky nahoru od 3,5atm při zastavené studené vodě na hlavním přívodě, ale stále musím každý den vylévat pod pojistným ventilem velkou misku vody od bojleru 200l. Dle sdělení vodáren je v domě asi 3,5atm tlaku studené vody. Představuji si to tak, že expanzní nádoba je tam proto, aby pod pojistným ventilem nebyla ani kapka vody. Prosím o konkrétní rady, jaký tlak v expanzní nádobě mám nastavit nebo co dělám špatně, když každý den teče z pojistného ventilu voda - už mě to nebaví stále zkoumat, jaký tlak nastavit. V návodu u expanzní nádoby se píše, že se má nastavit o 0,2atm méně než je vřádu, ale to jsem udělal a voda stále teče z pojistného ventilu při každém ohřívání. Tak nevím...Děkuji za případnou konkrétní radu. Nepište mi prosím kolem a koplem nic jiného než to na co se ptám.

V návodu to píšou opravdu správně...Tlak by měl být v rozsahu 0,2bar až 1bar nižší než je tlak vody za redukčním ventilem, ten 1bar pouze v případě že je redukční ventil ve velké vzdálenosti od exp.nádoby.

U Vašeho objemu ohřívače by měla 8 l exp.nádoba stačit.

Tlak v expanzní nádobě pochopitelně musíte měřit v odtlakovaném potrubí..nikoliv pod tlakem vody.

Pokud tedy vše děláte správně, pak musí být buď špatný pojistný ventil...nebo porušená membrána tlakové nádoby...Bez toho aniž bych Váš systém viděl mne nic jiného nenapadá.

doplněno 01.12.10 16:40:

Ještě mne napadá jedna možnost...byť teoretická.

Stává se, že ve večerních hodinách je ve vodovodní síti v některých městech tlak vyšší než přes den...a to někdy i o 2 bary...To by pak také mohlo hrát roli...

misa503*
hodnocení

Už to asi vím. Tlak v exp. nádobě jsem měřil pod tlakem vody v potrubí. Zkusím to tedy dle návodu co mi zde píšete. Zatím děkuji. Uvidím ráno, kdy končí ohřívání bojléru.

ofhzjmuoi

Souhlas s MartinemCaklem. Uzavřete vstup do boileru ještě před exp., otevřete kohoutek, pak nastevte tlak plynu v exp. - pokud máte tlak vody v řádu 3,5 - 4 atm (= bar), tak tlak plynu je ideální mezi 3,0 - 3,2 bar. 8L expanzka na 200L boiler stačí. Nakonec zavřete kohoutek a pusťte vodu. Pokud i tak bude poj. ventil kapat, tak je buď vadný PV, nebo je příliš vysoký tlak vody v řádu, nebo vadná memrána (plyn přes díru uteče do vody).

kefud*

K vašemu laborování s expanzomatem u bojleru:

1) Co se týče tlaku v expanzomatu musí být nastaven min. o 0,2 atm vyšší než je max. tlak v řadu respektive domovním rozvodu. Ve Vašem případě jak uvádíte dle sdělení vodárny je tlak 3,5 atm. Vezmeme-li v úvahu zvýšení tlaku v řadu v době sníženého odběru (převážně v noci) a pokud toto zvýšení nepřekročí odpouštěcí přetlak pojistného ventilu cca 6 atm (doporučuji přeměřit případně i sledovat více dnů). Pokud si měřením výše uvedenou úvahu potvrdíte vychází nastavení tlaku v expanzomatu na 3,7 atm až 5,8 atm. Zvolil bych vyšší hodnotu aby bylo eliminováno případné kolísání tlaku v síti. Tento tlak v expanzomatu by měl být nastaven před montáží. Stává se, že vak v natlakovaném expanzomatu se přilepí na stěnu nádoby a i když bude správně nastaven tlak před montáží, expanzomat nebude plnit svoji funkci. Nebudu se šířeji rozepisovat doufám, že pro Vaše laborování jsou tyto informace dostačující.

2) Nemohu opomenout velikost expanzky. V praxi se vychází že obsah expanzky by měl být 1/10 z celkového objemu.media. U Vás cca 20 l tudíž těch 7 l asi bude málo. To se potvrdí případně vyvráti při Vašem laborování. Přeji Vám aby už bylo po kapání.

ad Váš bod 2:

Zjednodušeně vzato by objem expanzní nádoby před ohřívačem TV měl být cca 4-5% objemu ohřívače...nikoliv 10% jak uvádíte. Nicméně i to je hrubý odhad, protože jinak se provádí na tyto věci výpočty..., kde je vzat v úvahu jak tlak vody, její objem, tak i teplota na vstupu do ohřívače a teplota na kterou se voda ohřívá..

Doma mám na 500 l ohřívači (respektive 300 + 200 l sériově zapojených ohřívačích) 24 l exp. nádobu...a z PV neodkapává nic...(tlak na vstupu do ohřívače cca 0,4MPa. Tudíž Vámi uváděných 20 l pro 200 l ohřívače je opravdu zbytečně moc...zvláště pokud se voda ohřívá "klasicky" z cca 10st na 60stC.

kefud*

Pro martinacakla:

Uvedl jsem 1/10 taková je praxe těch 4-5% je teorie tudíž, ale ta 8 l expanzka na těch 200 l je na hraně tudíž tazatel s tím měl počítat. Částečná rezerva by neškodila?

Tak ano...zase jde o parametry...

Pokud tedy budeme uvažovat s ohřevem vody 200 l z 10 stC na 60 stC, vstupním tlakem 0,35MPa (ať tedy používám standardní jednotky SI, pak pokud bude pojistný ventil nastaven na 1MPa by stačila 8 l exp.nádoba...

Pokud do výpočtu dosadíme tytéž parametry ale pojistný ventil s 0,6MPa, pak by opravdu vycházelo 12 l.

Ale 20 l by i tak bylo zbytečných, leda když bych zmenil i ohřev vody z 10 stC na 80stC, pak už by vycházela 25 l exp. nádoba ať je po Vašem:)

kefud*

Ještě jednou pro martinacekla:

Tyto úvahy tazatele bohužel nezajímají, takže nechávám na něm samotném zda se stím sám popere a věřím, že ano pokud to nevzdá a technicky umí přemýšlet. Držím mu palce a těším se až nám zdělí kde byl zádrhel.

"Tyto úvahy tazatele bohužel nezajímají"

Ale tyto "úvahy" vychází z možných reálných podmínek, které tazatel zcela neupřesnil.

Bez zcela konkrétních (a KOMPLETNÍCH) údajů a FAKTŮ, nelze na tomto fóru nic jiného než uvažovat, teoretizovat a nabízet nějaké možné varianty řešení, z nichž většinou jen JEDNA je pro dané konkrétní podmínky ta správná.

On i ten potřebný objem exp. nádoby když je spočítaný, je z části teoretický přesný součet nepřesných čísel.

Prakticky ve všech výpočtech všech výrobců se uvažuje o ohřevu celého objemu ohřívače z 10stC na 60stC (tento teplotní rozsah je nejčastější), nicméně v praktickém provozu tato varianta téměř nastane, snad pouze při PRVNÍM zapojení ohřívače do systému, potom již téměř nenastane po celou dobu životnosti tohoto zařízení. Jednoduše proto ne, že prakticky NIKDY "nevybijete" ohřívač z 60stC až do 10stC..., takže reálná hodnota v praxi bude cca ohřev z ca 35stC na 60stC, pak to samozřejmě nahrává nižšímu potřebnému objemu EN.

Na jedné straně není potřeba ze všeho dělat vědu, ale na straně druhé často prostě tyto věci "věda" jsou...nebo v nich hraje úlohu velká spousta proměnných faktorů.

Pak jsou možné dvě odpovědi na nějaký dotaz...Buď velmi zjednodušená odpověď a třeba i někdy správná, nebo komplexní odpověď, kde prostě "řešení" nebude zcela jednoznačné (protože často ani být nemůže), což ale často může být "slohové cvičení"...

Vlastně je ještě jedna varianta...Tazatel dojde za někým "zcela konkrétním"...kdo věci rozumí, vezme ho na místo problému...a nebude celou věc řešit "zadarmo" přes internet, kde v každém fóru bude tak 3-5% lidí co něčemu rozumí...a 95% lidí co si myslí že rozumí všemu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak v expanzní nádobě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]