Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
koupili jsme asi 100 m byt s vysokymi stropy ve starem cihlovem dome (byt ma nova drevena okna).
V soucasnosti jsou zde starsi vaw, ale ne ve vsech pokojich a hlavne jsem cetl, ze provoz vaw je fakt drahej, takze bychom radi udelali etazove topeni.
Rozmyslime se mezi kondenzacnim a turbo kotlem. Byt ma vlastni komin, ktery by bylo treba vyvlozkovat pro oba dva typy kotlu.
Prochazel jsem ruzne webove stranky s radami ktery je lepsi, ale jednotny nazor jsem nedostal. Spise se vsichni kloni ke kondenzacnimu topeni (vcetne instalaterskych firem). Ale kominici, kteri nam delali revizi kominu rikali, ze kondenzacni je lepsi pokud bychom meli topeni v podlahach a ne klasicke radiatory na zdech. Soucasne, ze kondenzacni kotel je pomerne hlucny (budeme ho mit na chodbe v byte) a hlavne kondenzacni kotel ma sice nizsi spotrebu plynu, ale soucasne vyrazne vyssi spotrebu elektriny. Dale, je levnejsi na provoz kotel s prutokovym ohrivanim vody nebo se zasobnikem.
diky moc
V první řadě je potřebné si nechat odborně spočítat tepelné ztráty Vašeho bytu. Ev. je alespoň dohadnout dle stávajících topidel a podle toho zda s rezervou dostačují byt vytápět či nikoliv. Z těchto údajů Vám vyjde potřebný výkon kotle a je lhostejné zda to bude kotel kondenzační nebo klasický.
Přibližně bych odhadoval podle Vašeho nekompletního popisu, že by tepelná ztráta mohla být max. do 15kW, spíše o něco méně.
Kotel je lepší mírně poddimenzovat, než předimenzovat. Z toho by Vám vycházelo, že průtokově teplou vodu ohřívat nemůžete..na to by výkon kotle nestačil. Pak Vám tedy zbývá kotel buď s vestavěným zásobníkem, nebo se zásobníkem externím. Která z těchto variant je pro Vás vhodnější je otázka spotřeby teplé vody ve Vaší domácnosti...a počtu a velikosti koupelen a jejich vybavení.
U kondenzaního kotle nemusíte mít podlahové vytápění, stačí poctivě nadimenzovaná otopná tělesa, spočítaná na teplotní spád 55-45st a při těchto teplotách bude konzenzace fungovat.
Jednotný názor a jednoznačnou odpověď Vám těžko někdo dá...to snad ani nemůžete čekat.
starý cihlový dům... je předpoklad, že obvodové stěny mají větší "tloušťku", a ve spojení s novými okny by tepelné ztráty nemusely být velmi velké...
záleží i na technickém stavu Waw a jejich účinnosti, je to lokání topení, které má výhodu v samostatném nastavení teploty a provozní doby pro každou místnost... názorů na "drahý" provoz waw je mnoho, záleží v první řadě na pohledu člověka na to, co je drahé, dále na nastavení a režimu topení, větrání, pocitovou teplotu každý má jinou, někomu je zima a druhému při té samé teplotě horko... vy sami nemáte žádné zkušenosti s tímto typem topení, možná, že by bylo dobré zkusit jednu sezonu topit a zbírat zkušenosti na vlastní kůži... po zkušenostech možná doplnit jedny waw do místnosti, kde chybí... při výpadku jednoho topidla můžou ostatní topit i pro další místnost...ovšem hluk je v každé místnosti...
ono etážové topení nebude také laciné, poprvé je dost drahý vstup, teda projekt, kotel, radiátory, instalace, pomocná zařízení, vložkování komínů, papírování na úřadech a pod. určitě budou něco stát. Potom bude kotel muset běžet třeba jen z důvodu vyhřívání jedné místnosti, která z titulu třeba ztrát přes velká okna, severní strana, a pod. bude chladnější než ostatní místnosti, třeba vyhřívané sluncem, sousedem a pod. Na vyhřátí celého bytu je potřebný určitý výkon, na vyhřívání jedné dvou místností bude třeba kotel s regulací, je možné, že bude i tak mít přebytečný výkon. Při poruše kotle bude zima v celém bytě... ale hluk jen na chodbě...
takto bych mohl pokračovat v plusech a mínusech dále... každý máme jiný názor... instalatérské firmy navrhnou to, na čem nejlépe vydělají, pokud by takové nenavrhovaly, už dávno by zkrachovaly...
ohřívání vody je nejrentabilnější zřejmě průtokovým ohřívačem umístěným co nejblíže k místu výtoku, teda u dřezu nebo vany. Voda se hřeje jen v čase potřeby, není třeba čekat, než odteče studená. Akumulační ohřívání je poněkud ztrátovější...hřejeme vodu i v čase, kdy ji nepotřebujeme. Při větším množství odebírané vody by možná bylo vhodnější použít samostatný průtokový ohřívač, ne kotel.
Každý z nás, co Vám budeme radit, má jiný pohled a jiné zkušenosti, je jen na Vás, aby jste si to přebrali a zvážili pro Vás nejvýhodnější variantu.
Už je zase povolen odvod spalin z turbokotle přes některou zeď do fasády (nad vývodem nesmí být okno), takže kvůli nákladům na vyvložkování komína (1000,- Kč/m) bych instaloval turbokotel 35-40 kW spojený s nepřímo vytápěným ohřívákem užitkové vody (levnější kotel a méně poruchový než kotel s vestavěným OUV). Pokud chcete ušetřit za plyn, tak rozhodně snižte stropy v místnostech! Jak velká tělesa do té které místnosti, to Vám navrhne projektant, protože k instalaci kotle a topení musíte mít projekt pro stavební úřad. Rozvod udělejte z měděných trubiček a dejte si deskové radiátory - třeba KORADO. Není třeba z toho dělat vědu, každý i nejlépe a nejdráže navržený systém se musí stejně po prvním zatopení vyregulovat.
"bych instaloval turbokotel 35-40 kW"
"Není třeba z toho dělat vědu",
Tyto Vaše věty jsou v přímém rozporu.
Nechcete z toho dělat vědu, ale radíte do bytu s výše uvedenými parametry kotel o výkonu 35-40kW, to sand už ani není "legrace" nýbrž katastrofa...pokud by se Vaší radou tazatel řídil...Kotel o výkonu 40kW vytopí bytovku...a pro jeden byt (této uvedené velikosti co se tazatel ptá) by byl 3x až 4x předimenzovaný, což by v konečném důsledku vedlo k jeho obrovskému cyklování v zimním období...a prakticky by vůbec nemohla být využita modulace výkonu. To celé by znamenalo o dost vyšší pořizovací náklady, ale hlavně náklady provozní.
I bez výpočtu jsem na 90% přesvědčen že by pro tento případ stačil kotel o výkonu 12kW s modulací (35% - 100%). A výpočet by možná ukázal i něco jiného...ale 40kW v žádném případě...to by bylo na "zavření" do Alcatrazu...toho kdo to radí.
Pardon...ale to bylo opravdu HODNĚ VEDLE.
Kondenzační kotel je o dost dražší, topí na nižší teplotu otopné vody = podlahovka nebo větší radiátory.
Má 3x dražší servis a údržbu než kotel normální, protože je dobré 2x za sezónu čistit výměník,aby kondenzace dobře fungovala(info od servisáka).
Vyvložkování komínu je nákladnější, protože komínem i saje vzduch.
Je hlučnější.
Má ale vyšší účinost a umí topit i na nízké výkony - u těch ale kondenzace nefunguje ideálně, takže zase nic nešetří.
Pro jeden byt stačí kotel do 17ti kW až do halelůja... Já mám 17kW pro dům 5+1 ve dvou patrech a stíhá pohodově(nemám v tom ohřev užitkové vody, pak bych pro sebe volil 25kW). Lepší, než když neustále vypíná a zapíná, protože to žere energii a nízkoteplotní koroze i výměníky - což už je u některých typů kotle již vyřešeno, ale nikdy to není vyřešeno dokonale.
Nicméně myslím si, že se za životnost kotle vyšší náklady do kondenzačního nikdy nevrátí.
"Pro jeden byt stačí kotel do 17ti kW až do halelůja... Já mám 17kW pro dům 5+1"
"Nicméně myslím si, že se za životnost kotle vyšší náklady do kondenzačního nikdy nevrátí."
"nemám v tom ohřev užitkové vody, pak bych pro sebe volil 25kW"
17kW pro jeden byt je pořád STRAŠNĚ MOC...Na jednom domě ve Švýcarsku byla dělána studie.., prvně byl nainstalován kotel tuším 15kW s modulací...byla vyhodnocena spotřeba...počet zapínacích cyklů (40000x za rok) a následně byl kotel vyměněn za 12kW...počet cyklů sepnutí kotle se snížil na 10000(!) tedy 4x...a spotřeba plynu se snížila o 20%...
S ohřevem TV v tomto smyslu nemá výkon kotle co dělat, protože u bytů a dobře izolovaných rodinných domů je daleko lepší dát kotel 12kW, který pochopitelně průtokově TV není schopen ohřát, ale ohřívá vodu v zásobníku, než dát kotel 25kW s průtokovým ohřevem TV. Kotel 12kW Vám 100 l vody z 10stC na 55stC ohřeje za 28minut...není tedy potřeba mít předimenzovaný výkon kotle.
V tomto počasí je skutečná potřeba tepla pro dům s tepelnou ztrátou 10kW cca 5kW...což je na samé hranici modulace výkonu plynového kotle...Z čehož je patrné, že při teplotách nad 5stC by již i 12kW kotel s modulací 40-100% MUSEL cyklovat...proto by bylo lepší volit ještě nižší výkon kotle než 12kW.
Studie na "jednom domě ve švýcarsku" je úplně k ničemu, když se nedozvíme, co to bylo za dům, z jakých materiálů, jak izolovaný, jaká byla jeho teplotní setrvačnost, při jakých ztrátách a teplotách se studie dělala a jaká kombinace výměníků byla instalována.
Co je ve Švýcarsku nemusí být nutně shodné se 100letou bytovkou tady u nás. Téma "vědci zjistili" mě nechává chladným.
I kotel 17kW může běžet v několika režimech výkonu. 17kW je třeba u mého kotle maximum,ale jede i na 10kW. Samozřejmě je lepší na užitkovou vodu zásobník než průtokáč.
a jéje, zas je tu téma kotel a zas plácáte nesmysly.
"Vyvložkování komínu je nákladnější, protože komínem i saje vzduch." vůbec to tak nemusí být, dokonce někdy to tak být nesmí, při velké výšce komína, nebo to může být horizontálně atd
"...i na nízké výkony - u těch ale kondenzace nefunguje ideálně, takže zase nic nešetří." grandiózní blbost, k tomu nelze dodat nic jiného
doplněno 25.11.10 12:29:jo a aby to bylo úplné - největší kravina je to vaše předimenzovávání výkonu a onen průtokový ohřev, pane "projektante" hospodine
s Vámi se na kotli nikdy neshodnu... asi nějaké prodáváte, že. Důlěžité je, že mi topení suprově funguje.
Tudíš na Vaše komplexní léčení komplexů nebudu reagovat.
doplněno 25.11.10 13:34:A aby to bylo úplné...zjistěte si něco o funkci kotle, o pojmech předimenzování vs. správnému nadimenzování.
doplněno 25.11.10 13:36:A když už jako hokynář jezdíte na školení, dávejte tam prosím alespoň pozor.
a zase vedle , kotle neprodávám, neservisuju, prostě nic komerčního, ale vím o nich dost.
A když někdo radí blbě a já si to náhodou přečtu, a 100% vím, že radí blbě, tak se ozvu, pokud to nazýváte léčením komplexů, tak jo
Víte o tom dost - nezpozoroval jsem vyšší znalosti než základní = topení hřeje.
Jste asi bydlel v kině společně s tím slavným broukem.
Nikdy? tak to máte i krátkou paměť .
Onen průtokový ohřev to nebylo na vás, napsal jsem to poněkud dvojznačně, na Vás bylo to "vaše předimenzování"
A píše se schizofrenní .
Když píšete někomu jinému, neberte si do své držky mě.
To platí i na "moje předimenzování", které zde také nenajdete.
Zkuste brát jiné drogy...:D
Náhodně jsem zavítal na tenhle web a musím zde reagovat.
Servisuji kotle Feroli.
Bohužel se musím zastat p. Hospodina.
Kondenzační kotel:
-dražší servis (pracnější, častější)
-větší výměníky
-vyšší cena
-ideální účinost jen za ideálních teplot
-investice do přívodu vzduchu a odvodu kondenzátu.,,,,,
Mrkvo Vy tomu zřejmě rozumíte tak, že to máte načteno z reklamních letáků, ale očividně Vám chybí praxe... Milane, Vy odpovídáte jako politik a jen přitakáváte těm, co dostali nějakej bod (ai vám jde o mikinu, jak koukám na pravidla stránek).
O "předimenzování kotle" jsem se u příspěvků nedočetl, tak nevím proč to tady p.Mrkvo vytahujete?
Jste poradci na pendrek...
Mr"d"kva je očividně dobrej oddíl. Nevěděl jsem, že na psychně mají pacienti přístup na internet.
Proč ne. Záleží na sevisákovi. Mně jeden řekl "díl nemám musím ho koupit hotově. Dejte mi 3500,- Kč" (prodejku potom asi ztratil). Zaplatil jsem včetně práce a náhodou zjitil, že ten díl stojí hotově (s DPH) 1800,- Kč.
Takhle se podniká. Né jako my blbci co chodíme do zaměstnání.
servis je dražší, protože je častější... hodinová taxa je stejná, ale dělá se to déle, protože je to pracnější - ano opět cituji servisáka.
Se servisákem mám jen profesionální vztah, tak na kafe nejezdí (i když si ho taky vypje, pokud mu ho uvařím), dokonce servisáka nevlastním, čili není "můj". Tak to prostě máme nastavené jinak než Vy a Váš vlastní servisák...
"Vyvložkování je dražší" o jednu další trubku sání kotle vedenou komínem- pokud jí vedete komínem. O kolik? "Kolik" si strčte někam, vezměte kalkulačku a katalog a spočítejte si délku trubky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.